Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Acvila Arlie a revenit in Romania

Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație. Pasărea, care a fost botezată de prietenii proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România” pe pagina de Facebook, a ajuns în țară în 9 aprilie, după ce a parcurs o distanță de aproape 25.000 de kilometri.

“Arlie a fost echipată cu un transmițător satelitar anul trecut într-o acțiune comună a specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu și Asociația Grupul Milvus. Când elevii își luau ghiozdanele să plece spre școală, pe 15 septembrie 2013, Arlie plecase din țară, în migrația de toamnă. De la plecare și până la sosire au trecut 210 zile. În tot acest timp, Arlie a parcurs o distanță de 24.468 de kilometri, pe trei continente și de-a lungul a 17 țări. Drumul spre casă, sau migrația de primăvară cum spun specialiștii, a început exact de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie 2014, de pe teritoriul Namibiei. Mai întâi Arlie a zburat spre est, până în Zimbabwe, apoi a traversat Zambia, Tanzania, Uganda, Etiopia, Eritrea, Egipt, Israel, Liban, Turcia și Bulgaria. Pe 9 aprilie a ajuns pe teritoriul României, după ce parcursese aproximativ 10.000 de kilometri. În prezent, ea se află în zona de cuibărit de la poalele Munților Făgăraș”, spune Mihai Proca, membru în proiectul LIFE.

Începând din 2010, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu transmițătoare satelitare, Arlie fiind ultima dintre acestea. Doar două dintre aceste transmițătoare mai sunt active în acest moment. Cealaltă acvilă monitorizată satelitar de specialiștii din România – Erika, este încă în Tanzania. Rutele de migrație pot fi urmărite la site-ul www.pomarina.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus