Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Incepe isteria electorala

Încă mai înainte de ora zero Parlamentul a hotărât să abdice de la misiunea sa legislativă spre a se transforma în agent electoral. În semn de solidaritate primul ministru îşi predă permanenţa scaunului vice-prim-ministrului Oprea în acelaşi scop. Toate acestea când în aerul vecinătăţii răsăritene plutesc norii ameninţători ai unei posibil iminente confruntări militare care ne-ar putea afecta şi pe noi; nu numai ca un pericol zonal ci în mod specific cu implicaţii în Marea Neagră, Gurile Dunării, Transnistria.

Nu uimire ci stupefacţie. Este adevărat, problemele militare şi de securitate naţională ţin în primul rând de competenţele CSAT şi ale preşedintelui. Dar în momente de criză, de pericol, s-ar cere ca întreg angrenajul, inclusiv cel executiv şi legislativ să fie alături, gata în orice moment să se implice, să ia deciziile în competenţă impuse de situaţie. În astfel de momente s-ar cere solidaritate peste orice asimetrie politică, dincolo de gâlceava penibilă la care asistăm de atâta amar de vreme.

Aşadar, timp de o lună de zile, parlamentarii aleşi să ne dea legi, se vor transforma în agenţi electorali, alături de baronii teritoriali. Nu toţi (probabil). Liberalii, pedeliştii precum şi ceilalţi care au repudiat măsura ar trebui să stea în banca lor, făcând demonstraţie pe viu că nu se coboară la nivelul submediocru al unei atari decizii. Numai că tentaţia şi interesul sunt mari. Într-un fel vor fi obligaţi să iasă din tranşee, să nu asiste pasivi cum colegii, încărcaţi cu toate „argumentele” cuceresc redutele elctorale. Este de aşteptat ca în consecvenţa aceleiaşi logici politice nici miniştri sau restul aparatului administrativ să nu stea de o parte. Se va încinge peste hotare o horă electorală de toată frumuseţea în deplin contrast cu emoţiile îngrijorătoare prilejuite de evenimentele mai sus pomenite.

Decizia aceasta aparţine în mod evident, politicii tinere, necoapte. Am punctat asupra necesităţii întineririi politice în credinţa şi speranţa că ea va urma cu prudenţă, grijă şi raţiune, politica interesului naţional. Cum se vede însă, buna raţiune este obstaculată nu numai de infantila lipsă de inexperienţă ci şi, dacă nu chiar mai mult, de nestăpânita, orgolioasa, irepresibila dorinţă de putere, de mărire, care tinde să devină paranoică, susţinută de spectacolul degradant al unui populism denaturat, presărat cu gesturi, atitudini şi expresii incalificabile, dedublate de duşmănie, ură şi mânie.

Nu se ştie dacă o astfel de strategie, o astfel de gândire şi orientare va culege aceleaşi roade elctorale ca până acum, cu toată implicarea spumei politice. Dacă nu politicienii dar cetăţenii, oamenii de rând, de bun simţ vor realiza că asupra ţării planează un potenţial pericol grav care acum, cere răspundere, nu joacă de copii.

Îngrijorează şi modul cum vor aprecia partenerii noştri gestul politicienilor.  Evenimentele din Ucraina, conjugate cu viziunea expusă de Putin în discursul ţinut în faţa Dumei de Stat cu prilejul solicitării ca Crimeea să fie primită în Federaţia Rusă, sunt motive de serioasă preocupare. Nu numai războiul rece bate din nou la uşă ci pacea poate fi repusă în cumpănă. NATO, SUA,UE sunt justificat îngrijorate. Polonia, ţările Baltice, am înţeles până şi Belarus îşi fac probleme cu privire la  independenţă, la securitate, iau, cu seriozitate măsurile care le stau la îndemână, în deplin contrast cu dezangajarea politică de la noi pe rizibile considerente electorale.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus