Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

Cate locuri special amenajate pentru gratare exista in zona Sibiului?

Legea picnicului obligă autoritățile să amenajeze spații speciale pentru grătare și ieșit iarbă verde, tocmai pentru zile precum cea de 1 mai. Din păcate, în municipiul Sibiu şi zonele învecinate nu există niciun loc special amenajat pentru picnic, sibienii ieşind la iarbă verde "necontrolat", ca şi înainte de apariţia Legii picnicului, informează corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, spune că în municipiu nu au fost amenajate de către municipalitate locuri speciale pentru grătar, însă e drept că sibienii nu ies la picnic în oraş, zonele preferate fiind situate în afara municipiului şi aparţinând de alte primării.

Zona de la Curmătura Ştezii aparţine de Primăria Răşinari, iar reprezentanţii acestei instituţii spun că nu au fost amenajate locuri speciale pentru grătar, existând totuşi în plan o astfel de amenajare pentru anii viitori. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei se îngrijesc de păstrarea curăţeniei în zonă, existând mai multe containere.

Un alt loc preferat de sibieni pentru picnic este cel din zona Tocile, acesta aparţând Primăriei Sadu.

Primarul din această localitate, Valentin Ivan, spune că sibienii merg "necontrolat" la grătar în zona respectivă. "La Tocile se merge la grătar necontrolat. Nu există nicăieri locuri speciale pentru grătar. Celor care merg acolo le asigurăm containere pentru gunoi. Reuşim destul de bine să controlăm problema gunoiului în zonă", afirmă Valentin Ivan.

El adaugă că intenţionează să amenajeze un astfel de loc la Tocile, însă terenul identificat, în zona preferată de turişti, este trecut în cartea funciară ca păşune şi, deocamdată, acest lucru nu a fost posibil.

Sibienii mai merg la grătar la Cisnădioara, dar nici acolo nu au fost amenajate locuri oficiale pentru petrecerea timpului liber şi grătar.

În fiecare an de Paşte, 1 Mai, dar şi în week-end-urile călduroase de peste an sau în zilele însorite din iarnă, sibienii ies în aceste locuri, dar şi în altele din întreg judeţul, pentru o gură de aer curat, linişte şi un peisaj extraordinar.

Exemple pozitive există totși. La Mediaș, tot cu ocazia zilei de 1 Mai dar în urmă cu doi ani, primăria a amenajat câteva locuri pentru picnicuri în zona Barajului de la Ighişu Nou şi în zona Binder Bubi.

Anul trecut și primăria Copșa Mică a amenajat câteva locuri pentru picnic, în zona Izvor. Municipalitatea a amplasat în zona obiecte de mobilier precum foișoare, toaletă și grătare special amenajate, iar cetățenii au obligația ca la încheierea activităților din zona de picnic să colecteze selectiv toate resturile de mâncare și ambalaje și să le depuna în containerele special amenajate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

LaFlemme

Acum 10 ani

Care-s cele mai bune locuri de facut gratar pe langa Sibiu?
Raspunde

alex

Acum 10 ani

De ce nu face Primaria Sibiu un loc de Gratar ca la Brasov in Parcul NOUA este splendid!
Raspunde

BB

Acum 10 ani

În primul rând cei de la Protecţia Mediului trebuie să identifice toate locurile unde cetăţenii judeţului Sibiu ies de obicei la recreere şi grătar în zonele cu iarbă verde şi ape curgătoare sau lacuri naturale. Apoi să delimiteze clar aceste locuri de zonele de păşunat sau alte areale neprielnice acestor activităţi şi să traseze sarcini cu termene precise primăriilor de care aceste locuri aparţin, pentru ca acele primării să amenajeze locul respectiv conform prevederilor legii, cu vetre multiple de foc (protejate contra incendiilor accidentale) şi containere pentru gunoaie. Să dezvolte un sistem de taxare pentru cei care vor să folosească aceste locuri, iar din fondurile strânse astfel să poată întreţine spaţiul amenajat. Apoi trebuie înfiinţate formaţiuni de rangerii care să patruleze pe biciclete sau călare şi să monitorizeze tot ce se petrece în acele locuri şi să aplice amenzile necesare celor care se abat de la reguli. Asta-i teoria, dar în schimb nu am văzut nimic făcut concret. Ce înseamnă câteva locuri când într-un sfârşit de săptămână \"săracii românii\" ies cu sutele poate chiar cu miile la iarbă verde. Cine stă să păstreze ordinea şi să asigure priorităţile celor dornici? Când daţi o lege mai întâi asiguraţi cadrul necesar respectării ei, că de legii fără acoperire şi lipsite de sens sau neaplicate corect ne-am cam săturat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus