Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
9°C

Arhitecti japonezi vin la Sibiu pentru proiectul noului teatru

Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat pentru Turnul Sfatului că la ediția din acest an a festivalului vor sosi la Sibiu și arhitecți de renume din Japonia. Aceștia au fost invitați pentru a sprijini proiectul viitorului sediu al Teatrului Național ”Radu Stanca”, de la Cazarma 90.
”În 2014 se face un mare pas înainte pentru proiectul noului teatru. Din informațiile pe care le am în acest moment, în luna mai va fi gata noul PUZ. Grație acestui PUZ primăria poate începe dezbaterea publică. În cadrul acestei dezbateri publice, și pe această temă a avut o discuție cu domnul primar care a fost încântat, voi aduce în timpul festivalului vreo șase mari nume de case de arhitectură din lume, în așa fel încât să facem un fel de captatio benevolensis pentru acest oraș. Printre invitați se numără și primele două mari case de arhitectură din Japonia. Faptul că ei au acceptat invitația noastră mi se pare un lucru incredibil. Domnul Kogi (Shuji Kogi n. r), care a primit titlul de cetățean de onoare al Sibiului la finalul anului trecut, ne-a ajutat foarte mult și deja am avut o întâlnire cu reprezentanții celor două mari case de arhitectură”, a anunțat Constantin Chiriac. Directorul TNRS a mai explicat că zona este una care ridică mari provocări specialiștilor în domeniu, tocmai de aceea este nevoie de părerile unor mari experți internaționali, care să vină cu idei practice și pentru Sibiul secolului XXII, nu doar pentru a satisface niște cerințe de moment. ”Ce este fundamental important pentru noi este că avem un spațiu cu restricții. Avem un patrimoniu care trebuie respectat. Sunt apoi toate problemele ridicate de pârâul care curge pe dedesubt. Și este o mare provocare faptul că toată lumea gândește transformarea Sibiului în spațiu pietonal, deci este clar că trebui găsite niște formule inteligente de parcare, care să corespundă și secolului XXII, nu numai XXI. În același timp este clar că această zonă, la rândul ei trebuie să devină pietonală. Cred că cei care se pricep vor ajunge la o soluție de scufundare, în așa fel încât circulația mașinilor să ajungă la niște niveluri inferioare. Noi putem să avem viziune, putem să emitem păreri, dar în virtutea lor trebuie să vină marii experți cu soluții practice. Nu putem permite să avem în centrul Sibiului soluții de genul celor cum se contruiesc autostrăzile în România și să venim pe urmă cu rectificări pentru lucruri la care nu ne-am gândit de la început. Din acest motiv ne-am dorit să avem părerile unor mari firme de arhitectură, oameni care nu numai au idei, dar și experiență”, a mai completat Constantin Chiriac.
Despre proiectul viitorului complex de la Cazarma 90 se vorbește deja de câțiva ani în Sibiu. Primarul Klaus Johannis declara în urmă cu aproape doi ani, cu ocazia Zilelor Arhitecturii, că noul proiect ar trebui să vină cu mai multe soluții, de la săli de conferinţe și spaţii de repetiţii şi de joc pentru teatru, până la spaţii pentru centre comerciale şi parcare subterană. „Cum trebuie să arate este, după părerea noastră, treaba arhitecţilor şi a acelui concurs de arhitectură care probabil că, dacă este bine gândit, va aduce rezultatele dorite. Este cunoscută şi evidentă nevoia extinderii teatrului sau a unui sediu nou pentru teatru. Există şi alte instituţii care ar dori să aibă acces la un spaţiu generos, chiar şi ocazional. Dacă reuşim să invităm vreodată opera din Viena, noi nu avem un spaţiu unde să punem în scena o operă. Ceea ce există acum este Casa de Cultură, care este o soluţie de compromis, foarte slabă”, spunea primarul Sibiului.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este programată pentru perioada 6 – 15 iunie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

bravo dle

Acum 10 ani

felicitari Dle Chiriac, poate se vor construi si ceva ateliere in acel nou sediu si pentru tineri artisti, pictori, graficieni etc sa fie toti intrun mediu creativ...
Raspunde

K.Samuel

Acum 10 ani

Daca o sa putem organiza concerte de opera, eu sunt foarte multumit.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ce mentalitate de slugă idioată în capul lui Chiriac asta! Auzi la el, \"faptul că ei au acceptat invitația noastră mi se pare un lucru incredibil.\" Păi ce, vin pe gratis? Dați-mi bani și vi-l aduc pe Peter Zumthor, no big deal.
Raspunde

asd

Acum 10 ani

Eu teatrul l-as face la sibiu ca o stana. Iar la intrare doua statui cu doi sibieni cu privire fudula ,imbracati de la second si certificat de handicapat. Sa fie autentic si reprezentativ
Raspunde

@4

Acum 10 ani

:))))))))))ești tare iașoveneeee....tare prost am vrut să zic!
Raspunde

miratu

Acum 10 ani

Esecul sau succesul unui concurs de arhitectura sta , pe langa participari ilustre, in formularea precisa si detailata a temei, ori deja pentru asta iti trebuie specialisti pe mai multe planuri cu viziuni moderne si pusi la punct cu tehnlogiile avansate. Un concurs de idei aduce lucruri frumoase care raman in sertar pana se perimeaza moral, daca nu sunt bani de a continua. Iar paraul nu trece pe sub Cazarma 90 ci vis-a-vis peste strada, acolo unde Grigorov facea acum cativa ani parcaje subterane pe 3 nivele. Iar ca sa sara Sibiul din Evul-Mediu in sec. XXII, iti trebuie imaginatie, nu gluma! Iar arhitectura minimalista japoneza nu cred ca ii va entuziasma pe \"alesii poporului\"... Totusi , daca e adevarat, e o veste BUNA!
Raspunde

mihai

Acum 10 ani

renuntati odata la acest limbaj ridicol. nu uitati ca vorbiti de Sibiu, Romania 2014. \"Cele mai mari doua case de arhitectura din Japonia\" e un limbaj pentru mahalagii; scuze. \"Case\" de arhitectura avem si in Europa; ma rog, la noi sunt birouri - cum sunt si la ei de fapt, doar ca la geniul d-lui. director ar fi prea banal sa foloseasca expresii neexagerate. Concluzia mea: sunteti ridicoli. 100% de acord cu comentariul 6 - poti aduce cea mai buna echipa de arhitecti din lume (nu ca ar fi cazul la noi) dar daca le dai o tema de proiectare \"a\' la Chiriac\" si un buget \"a la Roumanie\" transformi totul intr-o excursie pentru \"casele de arhitectura\". Nu va accepta niciun birou de calibru sa lucreze cu niste prefacuti, pe bani putini si fara sa aiba in spate participarea comunitatii (dezbaterea publica facuta la Sibiu = 0; nu sunt in stare nici macar asta sa organizeze - o platforma accesibila sibienilor care vor sa-si exprime opiniile despre noul teatru).
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 10 ani

@mihai: cine sa faca dezbatere publica la Sibiu, sau la ce ii trebuie lui lohannis-sens-giratoriu, cand el vorbeste propria limba, limba pe care doar anumite persoane \"o pot accesa\"...
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Akm trb sa se faca suntem de rasul lumii cu sala aia de la casa de cultura.Trebuie o sala imensa demna de capitala culturala europeana.
Raspunde

Un om

Acum 10 ani

Bai, eu as zice sa mai si fiti mandri ca macar se incearca sa se faca ceva in Sibiu.. dar na, mentalitatea Romanului: la fiecare lucru care vrea sa se faca in Romania, trebuie sa se comenteze... Apropo de Johannis, este unul dintre cei mai buni primari din Romania.A adus Sibiul undeva sus.. si bucurati-va ca aveti un trai foarte bun pe langa alte orase din tara:)
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

un om* suntem foarte mandrii este cel mai frumos oras din Romania cu cea mai buna administratie! Si cea mai buna conducere! Sunt bucuros ca locuiesc in Sibiu!
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Poate se gandesc sa amenajeze sub acest teatru si o parcare subterana pe 2 niveluri atat de necesara in zona centrala...asta daca se gandesc la viitor!
Raspunde

@11

Acum 10 ani

SFATUL MEDICULUI: Mai iesi din catunul ala cu strazi pietruite si hahdicapati. Poate reusesti sa te mai destupi la minte
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus