Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat pentru Turnul Sfatului că la ediția din acest an a festivalului vor sosi la Sibiu și arhitecți de renume din Japonia. Aceștia au fost invitați pentru a sprijini proiectul viitorului sediu al Teatrului Național ”Radu Stanca”, de la Cazarma 90.
”În 2014 se face un mare pas înainte pentru proiectul noului teatru. Din informațiile pe care le am în acest moment, în luna mai va fi gata noul PUZ. Grație acestui PUZ primăria poate începe dezbaterea publică. În cadrul acestei dezbateri publice, și pe această temă a avut o discuție cu domnul primar care a fost încântat, voi aduce în timpul festivalului vreo șase mari nume de case de arhitectură din lume, în așa fel încât să facem un fel de captatio benevolensis pentru acest oraș. Printre invitați se numără și primele două mari case de arhitectură din Japonia. Faptul că ei au acceptat invitația noastră mi se pare un lucru incredibil. Domnul Kogi (Shuji Kogi n. r), care a primit titlul de cetățean de onoare al Sibiului la finalul anului trecut, ne-a ajutat foarte mult și deja am avut o întâlnire cu reprezentanții celor două mari case de arhitectură”, a anunțat Constantin Chiriac. Directorul TNRS a mai explicat că zona este una care ridică mari provocări specialiștilor în domeniu, tocmai de aceea este nevoie de părerile unor mari experți internaționali, care să vină cu idei practice și pentru Sibiul secolului XXII, nu doar pentru a satisface niște cerințe de moment. ”Ce este fundamental important pentru noi este că avem un spațiu cu restricții. Avem un patrimoniu care trebuie respectat. Sunt apoi toate problemele ridicate de pârâul care curge pe dedesubt. Și este o mare provocare faptul că toată lumea gândește transformarea Sibiului în spațiu pietonal, deci este clar că trebui găsite niște formule inteligente de parcare, care să corespundă și secolului XXII, nu numai XXI. În același timp este clar că această zonă, la rândul ei trebuie să devină pietonală. Cred că cei care se pricep vor ajunge la o soluție de scufundare, în așa fel încât circulația mașinilor să ajungă la niște niveluri inferioare. Noi putem să avem viziune, putem să emitem păreri, dar în virtutea lor trebuie să vină marii experți cu soluții practice. Nu putem permite să avem în centrul Sibiului soluții de genul celor cum se contruiesc autostrăzile în România și să venim pe urmă cu rectificări pentru lucruri la care nu ne-am gândit de la început. Din acest motiv ne-am dorit să avem părerile unor mari firme de arhitectură, oameni care nu numai au idei, dar și experiență”, a mai completat Constantin Chiriac.
Despre proiectul viitorului complex de la Cazarma 90 se vorbește deja de câțiva ani în Sibiu. Primarul Klaus Johannis declara în urmă cu aproape doi ani, cu ocazia Zilelor Arhitecturii, că noul proiect ar trebui să vină cu mai multe soluții, de la săli de conferinţe și spaţii de repetiţii şi de joc pentru teatru, până la spaţii pentru centre comerciale şi parcare subterană. „Cum trebuie să arate este, după părerea noastră, treaba arhitecţilor şi a acelui concurs de arhitectură care probabil că, dacă este bine gândit, va aduce rezultatele dorite. Este cunoscută şi evidentă nevoia extinderii teatrului sau a unui sediu nou pentru teatru. Există şi alte instituţii care ar dori să aibă acces la un spaţiu generos, chiar şi ocazional. Dacă reuşim să invităm vreodată opera din Viena, noi nu avem un spaţiu unde să punem în scena o operă. Ceea ce există acum este Casa de Cultură, care este o soluţie de compromis, foarte slabă”, spunea primarul Sibiului.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este programată pentru perioada 6 – 15 iunie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Willy
Acum 7 ore
John Doe
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Q