Marţi,
30.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Profesori universitari din tara si din strainatate s-au intalnit la ULBS pentru a dezbate problema globalizarii

În perioada 15-16 mai la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu s-a desfăşurat conferinţa "Intercultural Exchanges in the Age of Globalization". Conferinţa, desfăşurată cu ocazia celebrării Universității ”Lucian Blaga” a 45 de ani de continuitate în învățământul superior din Sibiu, a fost deschisă de rectorul Ioan Bondrea.

“Nu întâmplător azi are loc această conferinţă. Conferinţa “Intercultural Exchanges in the Age of Globalization” în care o să se dezbată teme ca globalizarea şi schimburile interculturale, coincide cu o serie de manifestări desfăşurate în cadrul ULBS, dedicate celor 45 de ani de continuitate acedemică. Poate nu întâmplător, aţi ales această temă atât de generoasă pe care să o dezbateţi într-un oraş care a fost şi este un conglomerat de valori. Mă bucur că Facultatea de Litere şi Arte a organizat această confeinţă, pentru că dovedeşte preocuparea colectivului nostru pentru acest aspect, care uneori este un punct sensibil. La această conferinţă cadrele univerisitare vor putea da frâu liber ideilor şi schimbului ştiinţific”, a declarat Ioan Bondrea.

Organizată de Centrul de Cercetări Filologice și Interculturale din cadrul Facultății de Litere și Arte, conferința a reunit la Sibiu invitați din Iaşi, Braşov, București, Cluj-Napoca, Constanţa, Târgu-Mureş, Miercurea-Ciuc și Suceava.

Globalizarea: pro și contra

La dezbaterile din cadrul conferinței au fost invitați și reprezentanți ai unor universități din Germania, Portugalia, Franța, Grecia, Letonia și Serbia, printre care și prof. Werner Schaal de la Universitatea din Marburg, care a fost președinte al ULBS în perioda 2000-2012, alături de prof. Célia Sousa Vieira de la Higher Institute of Maia din Portugalia, cea care a susținut conferința de deschidere ”Villes littéraires et villes numériques: la Página Literária do Porto”.

“Această conferinţă îşi propune să încerce să identifice consecinţele globalizării, care devine mai puternică de la an la an. În opinea mea este foarte important să vedem care sunt consecinţele schimburilor culturale, care pot fi consecinţe positive, dar şi negative. În ultimii ani a devenit din ce în ca mai evident faptul că aceste schimburi sunt tot mai puternice în cadrul universităţilor. Spuneam că nu sunt doar aspecte positive, iar unul dintre dezavantajele globalizării este faptul că dezvoltarea popoarelor face ca uneori, o parte dintre bogăţiile lor culturale să se piardă sau să fie alterate. Dar ceea ce e mai important pentru orice ţară, e faptul că în educaţie toate aspectele academice trebuie păstrate. Ceea ce creşte şi se dezvoltă la nivel general sunt matematica, ştiinţa, medicina, dar domenii ca arta, literatura, muzica trebuie păstrate cu caracteriticile specifice fiecărei țări”, a declarat profesorul Werner Schaal.

Discuțiile din cadrul conferinței s-au axat și pe aspectele negative ale globalizării și ale schimburilor interculturale în România și chiar în Sibiu, prof. Schaal atrăgând atenția asupra faptului că România tinde să își piardă elitele, care aleg să plece în Geemania, Austria, Anglia sau Elveția.

”Această univeristate va profita de pe urma schimburilor de studenţi, iar cel mai important este faptul că studenţii care vin să studieze aici din alte ţări, vor putea fi ambasadorii ţărilor din care provin. Un alt aspect important al globalizări: noi în Germania avem mare nevoie de medici şi de ingineri, iar şcolile noastre nu produc suficienţi specialişti, aşa că mulţi medici şi ingineri români vin să lucreze în Germania. Guvernul României, la fel ca al Bulgariei, ar trebui să facă ceva pentru a-şi păstra elita şi intelectualitatea, căci deşi poate acum nu îşi dau seama, în timp acest lucru, plecarea elitelor, va dăuna puternic României”, a mai spus profesorul Werner Schaal.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus