Joi,
07.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Junii Sibiului, in Irlanda: 1.000 de spectatori le-au cantat "La multi ani" | Foto

"Peste o mie de români, irlandezi, spanioli şi lituanieni,  Excelenţa Sa, Emanuela Breazu, Ambasadoarea României în Irlanda, Excelenţa Sa,  Constantina Zagorianou-Prifti, Ambasadoarea Greciei în Irlanda, au asistat la spectacolul susţinut de cea mai veche formaţie de dansuri populare din România", relatează reprezentanţii Ansamblului profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului", după spectacolul susţinut săptămâna trecută în Dublin. Spectacolul face parte din ciclul de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de existenţă a Ansamblului sibian.
"Cincizeci de artişti, instrumentişti, dansatori şi soliştii Nicolae Furdui Iancu, Viorica Telcean, Alexandru Brădăţan, Paul Ananie, Nicu Mâţă, Daniel Pop, Gabriel Dumitru şi Emilia Dorobanţu au prezentat, timp de trei ore, cântece şi jocuri populare din toate zonele etnofolclorice ale României. Gazda spectacolului a fost îndrăgita prezentatoare tv Iuliana Tudor. De la debutul spectacolului, pe melodia tradiţională «Ăsta-i jocul Junilor», şi până la final, când întreaga sală a cântat "Hai să-ntindem hora mare", alături de Nicolae Furdui Iancu, publicul a reverberat la tot ceea ce înseamnă românesc şi autenticitatea culturii tradiţionale. Frumuseţea dansurilor şi cântecelor, perfecţiunea interpretativă şi a tehnicii dansatorilor au ridicat spectatorii în picioare de nenumărate ori. Excelenţa Sa Emanuela Breazu a urcat pe scenă, a felicitat ansamblul şi a subliniat că aceasta fost cel mai bun frumos spectacol oferit comunităţii de românii din Dublin", se mai arată în comunicatul de presă emis de Juni.

Junii au dansat ca irlandezii. Şi invers

În cadrul spectacolului, pe scenă a urcat şi compania de dansatori Irish Dance. "Sunt campionii Irlandei şi campionii lumii la Irish Dancing. Mulţi dintre dansatorii acestui ansamblu evoluează alături de Celtic Tiger, Lord of The Dance şi River Dance. Astfel, în cadrul spectacolului a avut loc şi un schimb intercultural, finalizat cu o dublă lecţie de dansuri tradiţionale: un irlandez i-a arătat unui coleg român paşi specifici dansului irlandez, iar românii le-au arătat gazdelor ponturi fecioreşti.
Un alt moment special a marcat dubla sărbătoare din Irlanda: cei 70 de ani ai Junilor Sibiului şi aniversarea coregrafei Silvia Macrea, manager al Ansamblului. Astfel, cei peste o mie de spectatori le-au cântat «La mulţi ani!» Junilor şi Silviei Macrea”, mai arată sibienii plecați în turneu.
 

"Pentru noi a fost unul dintre cele mai emoţionante spectacole pe care ansamblul le-a susţinut vreodată. Publicul a apreciat fiecare moment muzical-coregrafic şi de oriunde ar fi provenit, românii din sală s-au regăsit în cântecele şi dansurile populare prezentate de Junii Sibiului. Pentru noi, ropotele de aplauze şi ovaţiile publicului, căldura extraordinară cu care am fost întâmpinaţi sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. A fost o bucurie şi o onoare  pentru noi să evoluăm în Irlanda. Mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu, Comunităţii Românilor din Irlanda, Asociaţiei „De la Români pentru Români” şi Primăriei Municipiului Sibiu, care cofinanţează proiectul aniversar Junii Sibiului - 70 de ani de activitate", Silvia Macrea, managerul ansamblului

Foto: Ansamblul Junii Sibiului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marius

Acum 9 ani

Într-adevăr a fost un super spectacol !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus