Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Primul sibian care nu mai plateste impozit sapte ani pentru ca si-a reabilitat casa

La aproape trei ani de la modificarea Codului fiscal cu astfel de facilități, un sibian și-a cerut dreptul de a nu mai plăti impozit timp de șapte ani, pentru că și-a reabilitat termic locuința. Administrația locală a refuzat să îi acorde această scutire de impozit, așa că sibianul a mers în instanță. A câștigat și pe fond, și la recurs, iar acum, Consiliul local Sibiu va adopta o hotărâre special pentru cazul lui. Prin care va fi scutit de la plata impozitului pe șapte ani, ceea ce înseamnă mai bine de 10.000 de lei.

Sibianul în discuție nu e tocmai ”de rând”. Este avocat și a devenit cunoscut ca fiind primul care a anulat taxa auto instituită de Statul Român, în urma unui proces ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Apoi, mai este cunoscut și ca sibianul care a dat în judecată Primăria Sibiu pentru că aceasta a instituit sens unic pe Octavian Goga. Stradă unde își are și casa pe care a reabilitat-o din punct de vedere termic. Mai întâi, Dragoș Târșia – căci despre acest avocat este vorba – și-a realizat un audit energetic al casei. Apoi, în perioada aprilie – noiembrie 2011, pe baza indicațiilor din auditul energetic realizat de o persoană specializată a efectuat o serie de lucrări la casă: a izolat termic pereții exteriori, planșeurile peste subsol și a înlocuit ferestrele și ușile exterioare cu unele mai performante din punct de vedere energetic. ”Subsecvent efectuării acestor lucrări, imobilul a trecut din clasa D de eficiență energetică într-o clasă superioară, clasa B”, a constatat și Curtea de Apel Alba Iulia.

Primăria nu a vrut să îl scutească de impozit

După ce și-a reabilitat termic casa, Dragoș Târșia a mai chemat încă o dată un auditor energetic, care i-a confirmat printr-un nou certificat faptul că, acum, casa îi este mai ”eficientă”. Cu cele certificatul vechi, cel nou și dovada efectuării lucrărilor, Târșia s-a prezentat la Primărie pentru a cere să  beneficieze de prevederile alineatului (8) al articolului 286 din Codul Fiscal. ”Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum 7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie”, se arată în prima parte a alineatului amintit.

Însă reprezentanții autorității locale au refuzat această solicitare. ”Au făcut o interpretare abuzivă a textului de lege, prin care au spus că legislativul local doar «poate» acorda această facilitate. Au interpretat legea ca un drept «potestativ» la îndemâna discreționară a municipalității. Or, cum am dovedit în instanță, această interpretare nu poate fi una fondată, întrucât Consiliul Local Sibiu poate acorda această facilitate dacă sunt întrunite condițiile. Și nu la bunul lui plac. Astfel că eu i-am obligat prin instanță, am suplinit consimțământul părții recalcitrante - Municipiul Sibiu – și am obținut această facilitate, de a fi scutit de impozitul pe construcții pe o perioadă de șapte ani”, declară acum avocatul Târșia.

Scutire de peste 10.000 de lei. Dar nu va fi o regulă

Chiar dacă atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel Alba Iulia au dat dreptate lui Târșia, reprezentanții administrației locale spun că nu vor considera acest caz drept o regulă. ~Este vorba doar despre această speţă. Direcţia Fiscală duce astfel la îndeplinirea această hotărâre judecătorească”, arată Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primărie Sibiu.

Avocatul Târșia, evident, îndeamnă sibienii să apeleze la un avocat. ”În cazul meu, acest litigiu a durat un an și jumătate. Toți cei care și-au ridicat nivelul de performanță energetică al imobilelor sunt îndreptățiți de articolul 268 din Codul Fiscal să beneficieze de această facilitate, de a fi scutiți de impozitul pe construcții pe o perioadă de minim șapte ani. Bineînțeles, ridicarea nivelului de performanță energetică trebuie realizată efectiv și demonstrată prin acte de audit energetic, întocmite de personal specializat”.

În ședința de marți, în urma decizie Curții de Apel Alba Iulia, Consiliul Local Sibiu va adopta o hotărâre prin care familia Târșia va fi scutită de impozitul pe clădire pe o perioadă de șapte ani. ”Impozitul pe clădiri aferent anilor 2013 și 2014 este de 1.486 lei/an, sens în care impozitul pentru perioada 2013 – 2019, pentru care propune scutire, va fi în cuantum de aproximativ 10.402 lei”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre în discuție.

”Trebuie să îți faci, mai întâi, un audit energetic, realizat de către un auditor. Acesta îți stabilește gradul de performanță energetică al imobilului și îți recomandă anumite măsuri: termoizolarea cu un termosistem de o anumită grosime a pereților externi, înlocuirea tâmplăriei vechi de lemn cu tâmplărie PVC cu geamuri termopan de un anumit tip, termoizolarea planșeelor exterioare și așa mai departe. După ce execuți aceste lucrări, faci un nou certificat de audit energetic, prin care ți se realizează termograma imobilului. Iar dacă tu ai făcut dovada că imobilul este într-o treaptă energetică superioară, beneficiezi de această facilitate fiscală”, avocat Dragoș Târșia

Cât costă?

Deși această facilitate fiscală a fost introdusă în Codul Fiscal încă din 2011, nu multă lume o cunoaște și că poate fi invocată atât de cei care locuiesc în case, cât și de cei din blocuri. ”Până acum eu am făcut 87 de audituri, dar pentru închiriere de imobil sau pentru vânzare, cazuri în care sunt obligați proprietarii. Dar e prima dată când aud așa ceva, de scutirea impozitului pe clădiri”, spune Ioan Lăpădat, unul din auditorii energetici autorizați din județul Sibiu.

El arată că prețul obținerii unui certificat energetic depinde de suprafața imobilului și localitatea în care este ridicat. ”Cu cât este aria utilă mai mare, cu atât e mai mult de lucru și prețul este diferit. La Sibiu, pentru un apartament de bloc cu două trei-camere, prețul este în jurul a 200 – 250 de lei. O garsonieră merge de la 150 până la 170 de lei. Și de aici încolo prețurile variază. Sunt două tipuri de lucrări: certificatul de performanță energetică, cel care este solicitat la vânzare și închiriere, la notarea în cartea construcției, iar auditurile sunt lucrări mai complexe. Pe lângă certificatul energetic implică niște soluții sugerate pentru reabilitarea termică, niște calcule economice de amortizare în timp a lucrării”, mai arată Ioan Lăpădat.

De ce?

Calculul eficienței energetice a unui imobil se face pornind de la ipoteza unor condiții ”normale”, cu temperaturi standardizate: de exemplu, iarna este luată în calcul temperatura interioară de 20 de grade pe tot parcursul zilei și că se folosește apa caldă un anumit număr de ore în fiecare zi. ”Și atunci îți rezultă un anumit consum de energie cu producerea căldurii, a apei calde și a iluminatului pe an. În funcție de acest consum, locuința se situează pe un anumit nivel într-o grilă, această grilă fiind certificatul în sine. Seamănă foarte mult cu ceea ce vedeți pe aparatele electrocasnice în magazine, acele clase de eficiență energetică în diferite culori de la verde la roșu. Ei bine, așa se clasifică și clădirile: B, C, D... în clasa A,  prea puține se încadrează. Dacă se dorește a se vedea ce efecte are îmbunătățirea aceasta se face auditul termic. Acolo se face calcul pe casa existentă neîmbunătățită, comparativ cu o propunere de anvelopare cu diverse materiale. Rezultă o diferență de energie consumată: se ia în calcul o perioadă de viață a lucrării de reabilitare, în medie e vorba de 20 de ani, și astfel putem obține date despre perioada în care o astfel de investiție se amortizează. În general, în trei-cinci ani, din energia economisită ajungi să acoperi investiția în reabilitarea termică. După această perioadă, câștigi. Este un calcul economic”, descrie auditorul energetic Ioan Lăpădat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

un sibian

Acum 10 ani

felicitari pentru aceasta reusita...si pentru ca ne-a spus ca se poate! totusi partea cu strada cu sens unic mi se pare cel putin o aberatie!
Raspunde

Adelina

Acum 10 ani

Bravo! Daca am face toti asa, ar exista o sansa de a se schimba ceva in tara asta!
Raspunde

Cris

Acum 10 ani

Cum sa facem toti, Adelina? Sa nu platim impozite? Intr-adevar atunci chiar ca o se intample ceva in tara asta. Primariile nu o sa mai faca nicio investitie in orasele respective. Bugetul lor e format in mare parte din impozitele platite de cetateni. Chestia asta cu scutirea de impozite pentru reabilitarea imobilului mi se pare o gluma proasta.
Raspunde

@ Cris

Acum 10 ani

\"unde-i lege nu-I tocmeala\"...daca legea spune ca ai dreptul sa nu platesti impozit care e problema? ce nu-i correct, etc.?
Raspunde

@Cris

Acum 10 ani

Vi se pare o gluma proasta respectarea legii? Cred ca Adelina spune ca ar trebui sa ne cunoastem drepturile si sa actionam in consecinta.
Raspunde

@chris

Acum 10 ani

Ce investiti, draga Chris?! Acum vreo trei ani, primaria a cumparat 2 noi utilaje pt. ridicarea masinilor parcate ilegal! De ce nu a cumparat 2 utilaje pt. salubrizare sau pt. curatarea zapezii?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

6, pentru că serviciile alea, extrem de greu de administrat de către o entitate publică, salubrizare și deszăpeziri, sunt externalizate, dăşteptule. Și pentru că mașinile alea de ridicat sunt furnizoare de ordine, disciplină și nu în ultimul rând, de bani. Celelalte ar fi consumat bani și ar fi furnizat corupție.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Iar sentința dată în speța asta e una total aiurea, pentru că legiuitorul când a folosit expresia \"poate\" s-a gândit la folosirea scutirii pentru cazurile sociale, de oameni săraci dar cu conștiință care își termoizolează casa din nevoi financiare, în niciun caz nu se referea la cei cu stare materială bună, care își permit cu prisosință aceste amenajări. Un om de bun simț nu ar fi ridicat această problemă sub nicio formă, este o rușine pentru \"domnul\" avocat, dar bunul simț și avocatura sunt două chestii complet paralele.
Raspunde

om

Acum 10 ani

J mare academician !!! Dai dovada ca esti o nulitate de jurist intrat pe pile in Primarie si, sufleteste, ca te racaie oglinda nelegalitatilor voastre de la care trebuei sa fiti opriti da si pentru care varebui sa platiti (din bani proprii) intr-o zi. Tu, vorbesti despre ”conștiinta” ”bun simt, ”grija pt oameni saraci”. Astea lipsesc la cei din Primaria Sibiu care trebuie curatita de odraslele comunistilor si de toti J....si K et. co.
Raspunde

justitiarul

Acum 10 ani

Bai, jose cu ph , unde ai facut tu facultatea de drept la IID la Spiru Haret . Daca exista o sentinta irevocabila o mai pui tu in discutie ? Du-te bai , la Ocna si rupe bilete la intrare ca atii stii !!!
Raspunde

pentru un sibian

Acum 10 ani

nu sensul unic este problema ci faptul ca s-a inchis Calea dumbravii si toate vehicuelel sunt dirijate obligatoriu pe aceasta strada care nu are fundatie si este tip tunel. S-a incalcat legea urbanismului, mediului, drumurilor, toate. Ni s-au crapat peretii iar zgomotul si praful sunt insuportabile. toate s-au facut pentru a fi avantajat Carabulea si asociatul sau prieten cu Johanis care au construit fara a avea parcari. se poate compara strada O.Goga cu latime de 4 m de la un trotuar la latul cu Calea Dumbravii? sau Bdl Vitoriei ? noi platim impozit pentru zona A si suportam circulatia de zona C
Raspunde

Bine

Acum 10 ani

În altă ordine de idei: domnul avocat şi-a cam mutilat casa, o frumoasă construcţie a anilor \'20-\'30 cu polistiren şi geamuri termopan de plastic.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

justițiarule, tu probabil că faci parte din vechea gardă de milițieni făcuți cu heirupul magistrați. Ca să obții o asemenea sentință irevocabilă în România lui ponta nu trebuie să intrunesti decât două condiții, să mituiești magistrați-milițieni și ca Primăria să aibă juriști proști. Și se pare că așa a fost.
Raspunde

Mihai

Acum 10 ani

In conditiile cresterii aberante a preturilor pentru combustibilii fosili si a problemelor care sigur vor aparea in furnizarea a gazului metan (vezi situatia din Rusia) problema eficientei energetice este mai actuala ca oricand;asa cum este sustinuta financiar in toata Europa , ar trebui sa devina de actualitate si pentru Primaria Sibiu si pentru Guvern; cu atat mai mult cu cat exista si o lege.Aceasta ar trebui aplicata automat pentru toata lumea , nu doar punctual dupa un proces castigat.
Raspunde

sorin

Acum 10 ani

dar pentru str.Rahovei cu sens unic intre ciresica si Cubata..cine are o explicatie ? Poate cei care locuesc acolo si au primit dreptul ca jumatate de strada sa le fie facuta parare..ca de..e greu sa bagi masina in curte seara.. lasa ca prostimea poate umbla si pe toate stradutele alea inguste si pline de masini
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Câtã stupiditate! 1. Legea :\"poate \" -si daca nu \"vrea \"? Hotareste un \"judecator \" dupa \"constiinta \" si fara considerarea precedentului... .2. Tot fondul locativ e risipitor de energie, iar noi subventionam panourile solare. Termoizolarea blocurilor a fost facuta de neprofesionisti fara sa inteteseze pe cineva : proietare, impozitare, REZULTATE. 3. Pt str. Rahovei solutia ar fi reabilitarea Plugarilor cu sens invers (largirea Rahovei -optima, dar trebuie cumparat terenul de la proprietari) .
Raspunde

alt sibian

Acum 10 ani

gasiti produse de eficienta energetica pe instamag.ro
Raspunde

the joker

Acum 10 ani

dupa cum arata casa, imi dau seama ca e si asta un amarat, sarac lipit. dar oare altceva decat sa profitati de pe urma statului nu mai stiti?! la munca bah nu la intins mana, lichenilor! fir-ati ai dreacului sa fiti de banditi!
Raspunde

Geo

Acum 7 ani

Ești un comunist împuțit ,statul nu știe doar să îți ia sa te susțină deluc
Raspunde

Adi

Acum 10 ani

In calitate de Auditor Energetic, consider ca este normal ca cel care isi reabiliteaza termic locuinta sau apartamentul trebuie sa plateasca un impozit diferentiat fata de cel care nu si-a reabilitato termic. Cel care a investit in reabilitarea locuintei a redus cheltuielile pe incalzire si implicit emanatiile de CO2. In cazul autoturismelor este la fel, in functie de gradul euro al fiecareia. De ce nu s-ar face si in cazul locuintelor?! Plata impozitului sa se aplice in functie de clasa energetica a acesteia. Chiar si taxele notariale pot fi diferentiate in functie de aceasta. In statele UE mai avansate clasa energetica a unei locuinte are un cuvant foarte greu de spus in ceea ce privesc finantele. De altfel si Romania a aderat la aceasta forma de clasificare energetica a locuintelor si probabil ca in maxim 2 ani v-om asista si noi la aceeasi aplicare.
Raspunde

@ update

Acum 10 ani

Bravo angelescu asta e bucurestean fostu socru lu nastase 900 de case care o falimentat 3 stejarii,veche de peste 140 de ani, trimis expres de la bucale sa falimenteze fabrica de bere sibiana.Astia care au falimentat si furat branduri si fabrici sibiene trebuiesc cautati si trasi la raspundere.
Raspunde

@21 rectificare

Acum 10 ani

secretar de stat la fostu ministru al agriculturii, fostu socru lu nastase,angelo niculescu
Raspunde

colombo

Acum 10 ani

ma perversilor manipulatori, ati vrut sa denigrati sibienii sa aratati ca-s corupti si cind v-am scris ca-s bucuresteni a-ti sters postarea.CINE SUNTETI VOI SI CARE-I ROLU VOSTRU CA PRESA LOCALA, MANIPULATORILOR?
Raspunde

@18

Acum 10 ani

Ba zokere casele sibiene sunr facute prin munca nu prin furturi ca ale voastre,securist scirnav
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus