La aproape trei ani de la modificarea Codului fiscal cu astfel de facilități, un sibian și-a cerut dreptul de a nu mai plăti impozit timp de șapte ani, pentru că și-a reabilitat termic locuința. Administrația locală a refuzat să îi acorde această scutire de impozit, așa că sibianul a mers în instanță. A câștigat și pe fond, și la recurs, iar acum, Consiliul local Sibiu va adopta o hotărâre special pentru cazul lui. Prin care va fi scutit de la plata impozitului pe șapte ani, ceea ce înseamnă mai bine de 10.000 de lei.
Sibianul în discuție nu e tocmai ”de rând”. Este avocat și a devenit cunoscut ca fiind primul care a anulat taxa auto instituită de Statul Român, în urma unui proces ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Apoi, mai este cunoscut și ca sibianul care a dat în judecată Primăria Sibiu pentru că aceasta a instituit sens unic pe Octavian Goga. Stradă unde își are și casa pe care a reabilitat-o din punct de vedere termic. Mai întâi, Dragoș Târșia – căci despre acest avocat este vorba – și-a realizat un audit energetic al casei. Apoi, în perioada aprilie – noiembrie 2011, pe baza indicațiilor din auditul energetic realizat de o persoană specializată a efectuat o serie de lucrări la casă: a izolat termic pereții exteriori, planșeurile peste subsol și a înlocuit ferestrele și ușile exterioare cu unele mai performante din punct de vedere energetic. ”Subsecvent efectuării acestor lucrări, imobilul a trecut din clasa D de eficiență energetică într-o clasă superioară, clasa B”, a constatat și Curtea de Apel Alba Iulia.
Primăria nu a vrut să îl scutească de impozit
După ce și-a reabilitat termic casa, Dragoș Târșia a mai chemat încă o dată un auditor energetic, care i-a confirmat printr-un nou certificat faptul că, acum, casa îi este mai ”eficientă”. Cu cele certificatul vechi, cel nou și dovada efectuării lucrărilor, Târșia s-a prezentat la Primărie pentru a cere să beneficieze de prevederile alineatului (8) al articolului 286 din Codul Fiscal. ”Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum 7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie”, se arată în prima parte a alineatului amintit.
Însă reprezentanții autorității locale au refuzat această solicitare. ”Au făcut o interpretare abuzivă a textului de lege, prin care au spus că legislativul local doar «poate» acorda această facilitate. Au interpretat legea ca un drept «potestativ» la îndemâna discreționară a municipalității. Or, cum am dovedit în instanță, această interpretare nu poate fi una fondată, întrucât Consiliul Local Sibiu poate acorda această facilitate dacă sunt întrunite condițiile. Și nu la bunul lui plac. Astfel că eu i-am obligat prin instanță, am suplinit consimțământul părții recalcitrante - Municipiul Sibiu – și am obținut această facilitate, de a fi scutit de impozitul pe construcții pe o perioadă de șapte ani”, declară acum avocatul Târșia.
Scutire de peste 10.000 de lei. Dar nu va fi o regulă
Chiar dacă atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel Alba Iulia au dat dreptate lui Târșia, reprezentanții administrației locale spun că nu vor considera acest caz drept o regulă. ~Este vorba doar despre această speţă. Direcţia Fiscală duce astfel la îndeplinirea această hotărâre judecătorească”, arată Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primărie Sibiu.
Avocatul Târșia, evident, îndeamnă sibienii să apeleze la un avocat. ”În cazul meu, acest litigiu a durat un an și jumătate. Toți cei care și-au ridicat nivelul de performanță energetică al imobilelor sunt îndreptățiți de articolul 268 din Codul Fiscal să beneficieze de această facilitate, de a fi scutiți de impozitul pe construcții pe o perioadă de minim șapte ani. Bineînțeles, ridicarea nivelului de performanță energetică trebuie realizată efectiv și demonstrată prin acte de audit energetic, întocmite de personal specializat”.
În ședința de marți, în urma decizie Curții de Apel Alba Iulia, Consiliul Local Sibiu va adopta o hotărâre prin care familia Târșia va fi scutită de impozitul pe clădire pe o perioadă de șapte ani. ”Impozitul pe clădiri aferent anilor 2013 și 2014 este de 1.486 lei/an, sens în care impozitul pentru perioada 2013 – 2019, pentru care propune scutire, va fi în cuantum de aproximativ 10.402 lei”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre în discuție.
”Trebuie să îți faci, mai întâi, un audit energetic, realizat de către un auditor. Acesta îți stabilește gradul de performanță energetică al imobilului și îți recomandă anumite măsuri: termoizolarea cu un termosistem de o anumită grosime a pereților externi, înlocuirea tâmplăriei vechi de lemn cu tâmplărie PVC cu geamuri termopan de un anumit tip, termoizolarea planșeelor exterioare și așa mai departe. După ce execuți aceste lucrări, faci un nou certificat de audit energetic, prin care ți se realizează termograma imobilului. Iar dacă tu ai făcut dovada că imobilul este într-o treaptă energetică superioară, beneficiezi de această facilitate fiscală”, avocat Dragoș Târșia
Cât costă?
Deși această facilitate fiscală a fost introdusă în Codul Fiscal încă din 2011, nu multă lume o cunoaște și că poate fi invocată atât de cei care locuiesc în case, cât și de cei din blocuri. ”Până acum eu am făcut 87 de audituri, dar pentru închiriere de imobil sau pentru vânzare, cazuri în care sunt obligați proprietarii. Dar e prima dată când aud așa ceva, de scutirea impozitului pe clădiri”, spune Ioan Lăpădat, unul din auditorii energetici autorizați din județul Sibiu.
El arată că prețul obținerii unui certificat energetic depinde de suprafața imobilului și localitatea în care este ridicat. ”Cu cât este aria utilă mai mare, cu atât e mai mult de lucru și prețul este diferit. La Sibiu, pentru un apartament de bloc cu două trei-camere, prețul este în jurul a 200 – 250 de lei. O garsonieră merge de la 150 până la 170 de lei. Și de aici încolo prețurile variază. Sunt două tipuri de lucrări: certificatul de performanță energetică, cel care este solicitat la vânzare și închiriere, la notarea în cartea construcției, iar auditurile sunt lucrări mai complexe. Pe lângă certificatul energetic implică niște soluții sugerate pentru reabilitarea termică, niște calcule economice de amortizare în timp a lucrării”, mai arată Ioan Lăpădat.
De ce?
Calculul eficienței energetice a unui imobil se face pornind de la ipoteza unor condiții ”normale”, cu temperaturi standardizate: de exemplu, iarna este luată în calcul temperatura interioară de 20 de grade pe tot parcursul zilei și că se folosește apa caldă un anumit număr de ore în fiecare zi. ”Și atunci îți rezultă un anumit consum de energie cu producerea căldurii, a apei calde și a iluminatului pe an. În funcție de acest consum, locuința se situează pe un anumit nivel într-o grilă, această grilă fiind certificatul în sine. Seamănă foarte mult cu ceea ce vedeți pe aparatele electrocasnice în magazine, acele clase de eficiență energetică în diferite culori de la verde la roșu. Ei bine, așa se clasifică și clădirile: B, C, D... în clasa A, prea puține se încadrează. Dacă se dorește a se vedea ce efecte are îmbunătățirea aceasta se face auditul termic. Acolo se face calcul pe casa existentă neîmbunătățită, comparativ cu o propunere de anvelopare cu diverse materiale. Rezultă o diferență de energie consumată: se ia în calcul o perioadă de viață a lucrării de reabilitare, în medie e vorba de 20 de ani, și astfel putem obține date despre perioada în care o astfel de investiție se amortizează. În general, în trei-cinci ani, din energia economisită ajungi să acoperi investiția în reabilitarea termică. După această perioadă, câștigi. Este un calcul economic”, descrie auditorul energetic Ioan Lăpădat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Codul Fiscal , Octavian Goga , Uniunii Europene , Primăria Sibiu , Statul Român , Avocatul Dragoș Târșia , Apel Alba Iulia , Consiliul Local Sibiu , Asistenţă Socială Sibiu , Mirela Gligore , Direcţia Fiscală , Municipiul Sibiu , Primărie Sibiu , Avocatul Târșia , Ioan Lăpădat
Vizualizari: 3140
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Iliescu
Acum 9 ore
Troll.E.Buzu
Acum 9 ore
Lutte
Acum 9 ore
Pastor Marginas
Acum 10 ore
Emil