Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

“O Lume Noua" – in premiera la TIFF 2014

„O Lume Nouă” / “Start Anew World”, filmul de scurtmetraj ficțiune regizat de Luiza Pârvu și scris de Toma Peiu, inspirat din unele dintre poveștile reale ale primilor emigranți români în SUA, va putea fi văzut în premieră în cadrul competiției Zilelor Filmului Românesc (ZFR), la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 30 mai – 8 iunie 2014, la Cluj-Napoca. Filmul va putea fi urmărit în prezența echipei miercuri, 4 iunie, de la ora 22:30, la Cinema Florin Piersic. A doua proiecție a filmului este programată vineri, 6 iunie, de la ora 10:00, la Cinema Victoria. În același program, spectatorii TIFF vor putea vedea alte două premiere absolute – Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină) respectiv Kowalski (regia Andrei Crețulescu), alături de Plimbare (r. Mihaela Popescu). 

“O lume nouă” este unul dintre cele mai așteptate filme scurte românești ale anului, după ce atât presa online națională, cât și cea regională (din Transilvania) au susținut și reflectat pe larg realizarea peliculei inspirate din povești adevărate, ale primului val de emigranți români din istorie: cei plecați la 1900 în Statele Unite, preponderent de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar. Premiera de la Cluj-Napoca, obiectivul realizatorilor încă dinaintea începerii filmărilor, va avea, astfel, o semnificație cu totul specială, atât pentru public, cât și pentru cineaștii prezenți în sală.

Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte și Florin Penișoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea și scenografa Adriana Răcășan, co-producătorul Mihai Penișoară și producătorul asociat Dan Chișu vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul TIFF.

Produs din resurse independente, “O Lume Nouă” a fost filmat în toamna anului trecut, la New York. Peste 100 de oameni au făcut posibilă filmarea scurtmetrajului, cu fonduri și servicii, în urma unei campanii publice care a inclus o componentă de crowd funding, prin intermediul platformei Indiegogo.

Filmul este o co-producție România – Ungaria – SUA, producătorilor de la Root Films – Toma Peiu și Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcășan – alăturându-li-se, în calitate de co-producători, studioul maghiar Focus Fox și penproduction.ro. New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions și MDV Audio Studio sunt producătorii asociați care au făcut posibile pre-producția, filmarea, respectiv mixajul de sunet ale filmului.

Grigore Leșe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creație mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu și Erin Vassilopoulos.

“Ne bucurăm să co-producem acest film și suntem siguri că el reprezintă doar primul pas dintr-o colaborare lungă și de succes. Așteptăm cu nerăbdare noul proiect al Luizei și al lui Toma”, spune András Muhi, co-producător al filmului O Lume Nouă, alături de Gábor Ferenczy, din partea Focus Fox Budapesta, una dintre cele mai mari companii de post-producție din Europa Centrală și de Est, în a cărei filmografii se regăsesc atât pelicule central și est europene precum “Din dragoste, cu cele mai bune intenții” (r. Adrian Sitaru, România, 2011), “Tilva Ros” (r. Nikola Lezaic, Serbia, 2010), “Bibliotheque Pascal” (r. Szabolcs Hajdu, Ungaria, 2010), cât și super-producții americane ca “Și mai greu de ucis” / “A Good Day to Die Hard” (r. John Moore, 2013) sau “Hellboy II: Armata de Aur” (r. Guillermo del Toro, 2008).

“Sprijin cinema-ul independent cât de mult pot, pentru că sunt convins că asta este alternativa la producția subvenționată de stat, mai ales de acum încolo, în condițiile în care concurența este din ce în ce mai mare, iar fondurile publice – din ce în ce mai reduse”, declară producătorul asociat Dan Chișu, rememorând momentul de cumpănă din timpul filmărilor în care a hotărât să se alăture proiectului, dintr-o convingere personală, susținută de certitudini profesionale: “Îmi plac proiectele curajoase și ambițioase, iar pe Luiza Pârvu și pe Toma Peiu îi cunoșteam de la colaborarea noastră pentru My Baby. De aceea, când am fost contactat de Toma de la New York, am decis rapid să intru în acest proiect, pentru că știu ce înseamnă sa filmezi în afara țării și să ți se termine resursele. Implicarea Olimpiei Melinte, pe care o consider una dintre cele mai talentate actrițe tinere ale filmului românesc, a contribuit mult la decizia mea, asemenea unei garanții suplimentare, dacă mai aveam nevoie de vreuna”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus