Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Procesul licitatiilor trucate de la Ocna Sibiului, pus pe rol

După mai multe luni petrecute în Camera preliminară, a ajuns pe rol și dosarul funcționarilor publici din Ocna Sibiului, acuzați de procurori că au trucat o licitație astfel încât terenurile din zona lacurilor sărate să ajungă pentru 25 de ani ”la cine trebuie”. Printre cei trimiși în judecată se află administratorul orașului, Constantin Ciocoiu, dar și Florin Orlățan, cel care tocmai a numit subprefect, pentru a fi înlocuit din funcție două săptămâni mai târziu.
 
Constantin Muntiu Ciocoiu, Florin Orlățan, Gheorghe Banciu, Ioan Cristea, Ioan Besoiu și Florentina Pribeagu au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia încă din luna februarie a acestui an, toți cei cinci fiind acuzați de infracțiuni asimilate celor de corupție. Până la jumătatea lunii trecute, dosarul a stat în Camera preliminară, unde judecătorul a verificat rechizitoriul, a cântărit legalitatea probelor administrate, a excepțiilor invocate de către inculpați, a poziției procurorilor. În cele din urmă, judecătorul de cameră preliminată a stabilit că procesul poate începe. ”Constată legalitatea administrării probelor şi a tuturor actelor de urmărire penală efectuate în dosar. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Ioan Florin, Cristea Ioan, Pribeagu Florentina și Besoiu Ioan Petru”, se arată în încheierea Judecătoriei Sibiu referitoare la acest dosar. 
”Termenul de judecată se va fixa după comunicarea prezentei încheieri inculpaţilor şi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi după rămânerea ei definitivă”, se mai arată în încheierea judecătorului de cameră preliminară. Singura contestație formulată a apărut săptămâna trecută și este formulată de Ioan Besoiu.
 
Administratorul din Ocna, cele mai multe acuzații
 
Administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Ciocoiu, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi de două infracţiuni de conflict de interese. Tot de abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit pentru altul sunt acuzațiile formulate împotriva lui Gheorghe Banciu, Florin Orlățan și Ioan Cristea, în timp ce Ioan Petru Besoiu este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu. În fine, în cazul Florentinei Pribeagu, acuzațiile sunt de neglijență în serviciu: Florentina Pribeagu este cea care a ”supervizat” legalitatea licitațiilor în discuție ca reprezentant al fostei Direcții Generale a Finanțelor Publice Sibiu.
 
Pe scurt
 
Toți cei cinci sunt trimiși în judecată de procurori după o licitație care a avut loc la finele lui 2011. Licitația a avut drept scop concesiunea pe 25 de ani a mai multor terenuri din zona lacurilor sărate de la Ocna Sibiului, terenuri pe care să fie ridicate terase sezoniere. Licitația a fost câștigată de apropiați ai primarului și administratorului public ai orașului și nu de către cel care a oferit cea mai mare redevență anuală. Acesta a fost descalificat fiind invocate motive discutabile.
 
Orlățan a plătit cu funcția de subprefect
 
Printre cei trimiși acum în judecată se numără și Florin Orlățan, cel care la vremea licitației era funcționar în cadrul Primăriei Ocna Sibiului, după care a ajuns șef al Cancelariei Prefectului Sibiului, apoi director executiv interimar al AJOFM Sibiu. Fiind deja trimis în judecată de procurorilor, Orlățan a fost promovat pe funcția de subprefect în urma unei hotărâri de Guvern de la începutul lunii mai. Nu a mai apucat să și fie instalat oficial. Săptămâna trecută, în locul lui a fost instalat un alt subprefect. Actualul prefect, Ovidiu Sitterli, a declarat, însă, că nu vrea să se despartă de Orlățan. ”Am avut o bună colaborare, pe scurt timp, cu domnul Florin Orlățan. În această scurtă perioadă cât a deținut funcția de subprefect am colaborat foarte, foarte bine cu domnul Orlățan. Îmi doresc ca și pe viitor să se alăture echipei noastre și îi solicit acest lucru”, a declarat Sitterli săptămâna trecută.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

1

Acum 10 ani

Cam rasuflat subiectul.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Răsuflate??? Ehe, circul de-abia acum începe, eu m-am pregătit cu popcorn la greu.
Raspunde

gicu caldarar

Acum 10 ani

Se lucreaza pe principiul \"popa prostu\' \".Adica se gaseste tot timpul cate un \"fomist \" (sau \"fomisti \")dupa aceea sunt bagati la inaintare , se produce fapta si in final primarul ramane \"basma curata\".Ilegalitatile continua in interiorul Lacurilor Naturale .Primarul primeste \"atentia\" , dupa aceea foloseste pe post de\" popa prostu \" pe administratorul Lacurilor si aceasta muta gardul pentru a face loc unei noi terase de alimentatie publica pentru a nu se mai ajunge la licitatie.Un alt exemplu e problema sezlongurilor .Consiliul Local Ocna Sibiului vrea bani mai multi de la \"Lacuri \" , SC Lacuri Naturale in loc sa valorifice inchirierea sezlongurilor la maxim cu deosebit respect externalizeaza acest serviciu catre terasa Rares .Efectul acestei decizii este ca pentru venituri mai mari administratoarea creste pretul biletelor de la 12 lei la 15 pentru adulti si de la 8 lei la 10 pentru copii.Astfel sunt afectati toti turistii prin cresterea preturilor la bilete numai pentru un grup restrans care oricum nici macar nu contabilizeaza in totalitate veniturile din inhirierea sezlongurilor. Exemplu daca intr-o zi normala se inchireaza 200 sezlonguri cu 10 lei se obtine suma de 2000 lei .Acest lucru inseamna ca n-ar mai fi trebuit sa creasca tariful pentru un numar de 1000 de copii (adica diferenta de 2 lei in urma cresterii biletului de la 8 la 10 lei ).Tot cu cei 2000 lei obtinuti din inchirierea sezlongurilor SC Lacuri Naturale ar putea sa faca o reducere de pret pentru cei ce vin dupa ora 16 sau 17 adica pentru noi sibienii .Daca reduce cu 5 lei ar putea intra 400 de persoane cu bilet redus.Dar de ce sa faci ceva pentru sibieni cand pot doar unii sa imparta \"prada\" si eventual de cateva ori pe an sa mai ceara si bani de la Consiliul Judetean adica tot de la noi sibienii.
Raspunde

Andrei Sibiu

Acum 10 ani

Si eu sunt de parere ca Sibiul are probleme mai importante decat niste terenuri unde se pun bombele cu mici.
Raspunde

gicu caldarar

Acum 10 ani

Chiar asa. Sa numai facem nimic.Sa ne batem joc de tot ce ne-a dat natura si sa nu facem nimic pentru turistii care ne viziteaza.Oare 18.000 turisti intr-un week-end vin pentru bombele cu mici?
Raspunde

din sibiu

Acum 10 ani

ce sa faca Orlatan ...trebuia sa execute ordinele lui Suditu , ca doar el l-a pus peste tot in functii si l-a sprijinit ! un comunist batran si corupt care ii initiaza si pe alti. Imi este sila de toti ! viaseaza numai functii si spagi. sa platesca toti pentru ce fac, ca noi oamenii de rand nu suntem scutiti de nimic !
Raspunde

ha ha

Acum 10 ani

la zdup cu ceata din ocna....au furat milioane si mai fura impreuna cu primarul si argatzii lui....
Raspunde

he he he

Acum 10 ani

cinei manelistul lesinat din imagine?a stat cam mult la sare dupa ce fatza are....del mai bagasi la zdup ...he he he
Raspunde

hi hi

Acum 10 ani

He, he, he ... analfabetule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus