Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

"Satul de demult" laureat cu Marele Premiu la FIFE

Filmul „Satul de demult” în regia lui Dumitru Budrala a primit Marele Premiu pentru „Cel mai bun film” la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic, desfășurat între 6 și 8 iunie 2014, la Zlatna.

„Satul de demult” este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene, ce înseamnă „ropotinul ţestelor”, cât de complicat este un război de ţesut?

Juriul Festivalului Internațional de Film Etnografic a fost format din actorul Dorel Vișan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferențiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan și interpretul de muzică populară Ionuț Fulea.

Motivația juriului în desemnarea filmului „Satul de demult” cel mai bun film a fost: ”Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”.

De curând, filmul Satul de demult a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesc care se va desfășura în Italia între 6 și 7 iulie 2014. Documentarul lui Dumitru Budrala va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe românești din Italia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus