În primul top al milionarilor apăreau doi sibieni, iar averea lor era calculată în dolari. Numărul lor a crescut până la un maxim de zece, când averea lor cumulată era de aproape 700 de milioane de euro. Criza economică și – mai nou – procurorii au început să trieze din oamenii prin afacerile cărora ar trebui să crească economia județului.
După acel prim Top 100 cei mai bogați români, publicat în 2002, a apărut un an mai târziu primul top care enumera cei mai bogați 300 de români. Printre aceștia, doar trei erau identificați ca fiind din Sibiu, iar doi erau legați de aceeași afacere – Atlassib. Este vorba de Ilie Carabulea (cu o avere estimată la 30 mil. de dolari) și asociatul său, Corneliu Tănase (16 – 18 mil. dolari). Alături de ei în top apărea, pentru prima dată, numele familiei Vonica (15 – 17 milioane dolari).
Ilie Carabulea
Ultimul Top 300 – cel publicat anul trecut – îi estima averea la aproape 100 de milioane de euro, la aproximativ jumătate față de cele 190 – 210 de milioane de euro, pe care același top le punea în dreptul numelui său în 2011, anul în care a fost estimat summum-ul profitabilității în Holdingul Atlassib. Acum, Ilie Carabulea este în arest, de unde este judecat pentru a doua oară pentru fapte de corupție, fapte care l-au trimis în închisoare și în 2012. Potrivit datelor din bilanț publicate de Ministerul Finanțelor, firma-fanion a lui Ilie Carabulea – Atlassib SRL - a înregistrat anul trecut o ușoară scădere a cifrei de afaceri, de la 260 la 253 de milioane de lei, în timp ce profitul scos din firmă a urcat de la aproape trei milioane de lei în 2012 la 14,8 milioane de lei.
Corneliu Tănase
De la 16 – 18 milioane de dolari în 2003, la 27 – 30 de milioane de euro în 2011. Acestea sunt limitele între care a oscilat averea lui Corneliu Tănase, o prezență constantă în topul milionarilor români. Cu o prezență extrem de discretă în spațiul public, Corneliu Tănase a apărut mai des în deciziile holdingului abia după ce Carabulea a început să aibă probleme cu justiția.
Familia Vonica
În primul an în care numele Vonica a fost vehiculat în topurile celor mai bogați români - 2003, Ilie Vonica declara că estimează un profit de zece milioane de dolari, din societățile controlate. Ascensiunea rulajului acestor societăți a crescut în continuu de atunci, astfel că în ultimul top, Ilie Vonica a fost pus în fruntea unei averi cuprinse între 158 și 160 de milioane de euro. SC Polisano SRL, firma pe baza căreia a crescut averea familiei a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproape 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de zece procente față de 2012, în timp ce profitul a scăzut de la 28 la nouă milioane de lei. În urma problemelor cu Justiția, doctorul Ilie Vonica s-a sinucis recent, soția sa fiind în continuare în arest la București.
Ioan Ciolan
A apărut în ”evidențele” naționale în 2004, cu o avere estimată la 30 de milioane de dolari și a ”urcat” până la 85 de milioane de euro în 2008. Criza economică a avut un impact semnificativ asupra afacerii Ambient, dar Ioan Ciolan a reușit să-și rearanjeze în așa fel lucrurile astfel încât la aniversarea a 20 de ani de Ambient să anunțe revenirea pe o direcție ascendentă a rezultatelor financiare. Anul fiscal 2013, a fost încheiat de Ambient cu o cifră de afaceri de 627 de milioane de lei, la care a raportat un profit în creștere cu aproape 190%, de 37 de milioane de lei.
Familia Boța
Tot în 2004 intrau pentru prima dată în atenția realizatorilor de topuri și Nicolae și Milena Boța, cu o avere estimată la 25 de milioane de dolari. Falimentul unor fabrici precum Libertatea, Felam sau Victoria au dus la retragerea lor din aceste topuri începând cu 2009.
Gheorghe Aldea
Tot în 2004 a intrat în Top 300 și Gheorghe Aldea (19 – 20 milioane de dolari). Criza economică a făcut ca numele președintelui Camerei de comerț, industrie și agricultură să mai fie luat în considerare pentru acest top doar până în 2008 (23 mil. euro). Cu lanțul de magazine Alcomsib închiriat celor de la Profi, Aldea a reușit de anul trecut să readucă Redalul pe profit, după un 2012 în care societatea a înregistrat pierderi de aproximativ 1,3 milioane de lei.
Aurel Albu
Asemeni lui Tănase, numele lui Aurel Albu a fost legat de cel al lui Carablea, al cărui asociat a fost de la bun început. Tot în 2004 descoperit și el de Top 300, care i-a estimat averea la zece milioane de dolari. După decesul său, averea sa a fost pusă în dreptul copiilor săi, Alin și Alina Albu, a căror singură mențiune a fost făcută în 2009, în dreptul sumei de 18 – 20 de milioane de euro.
Frații Vîrcolacu
Numele Mondex a atras atenția celor de la Top 300, care tot în acel an 2004 au inclus pentru prima dată numele fraților Călin și Virgil Vîrcolacu în rândul celor mai înstăriți oameni de afaceri români, în dreptul sumei de 7 – 8 milioane de dolari. Până în 2006, afacerile celor doi au fost estimate tot în creștere, până la 16 milioane de dolari. Odată cu trecerea la euro, însă, numele celor doi nu a mai fost luat în considerare. Anul trecut, Mondex SA înregistra pierderi-record de 20,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei.
Gheorghe Călburean
Evoluția Dafora Mediaș a făcut ca Gheorghe Călburean să intre în atenția Top 300 în 2005, când averea îi era estimată la 20 de milioane de dolari. Anul trecut, același top îi estima averea la 25 – 26 de milioane de euro. Dafora SA este, în continuare, pe o pantă descendentă: anul trecut a fost încheiat o cifră de afaceri în scădere cu 40% (până la 157 de milioane de lei) și cu pierderi care au crescut de la 22 de milioane în 2012 la 145 de milioane de lei în 2013.
Aurel Muntean
Om de afaceri cu o prezență discretă, Aurel Muntean a intrat în topul celor mai bogați 300 de români în 2005, cu o avere estimată la 15 milioane de dolari. Între timp, calculele s-au mai ”calibrat”, iar anul trecut averea proprietarului Împăratul Romanilor a fost estimată la 51 – 52 de milioane de euro.
Horațiu Cercel
În 2009, cei de la Top 300 l-au considerat printre cei mai bogați români pe cel care deținea și conducea Concefa. Horațiu Cercel era privit ca un tânăr cu potențial, având în vedere cele 55 – 60 de milioane de euro puse în dreptul numelui său. A urmat criza, căreia i-a făcut față până în 2012 (avere 17 – 18 milioane de euro). Intrarea Concefa în insolvență a scos numele său din Top 2013. Firma de construcții ale cărei acțiuni le-a pus pe numele unor apropiați a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri în scădere la 16 milioane de lei, datoriile totale ale societății fiind de 163 de milioane de lei.
Dumitru Ghișe
După inaugurarea hotelului Ana Tower din Sibiu, Dumitru Ghișe a atras atenția celor de la Top 300, care l-au transformat în „new-entry” în 2009, estimându-i averea între 38 și 40 de milioane de euro. Benzinarul sibian a scăzut constant în estimări, ajungând la 22 de milioane de euro, anul trecut. În acest timp, însă, problemele lui Ghișe cu justiția s-au înmulțit, procurorii trimițându-l în judecată în două dosare, în care este acuzat de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro.
Mircea Bulboacă
Creșterea constantă a afacerilor grupului Con-A a dus la includerea lui Mircea Bulboacă în Top 300 ediția din 2008. ”Nu am atâția bani câți au reieșit din evaluarea voastră”, le transmitea celor de la Top 300 președintele Grupului Con-A, a cărui avere era estimată către 80 de de milioane de euro. Anul trecut, aceste estimări erau între 24 și 25 de milioane de euro. Cea mai importantă firmă de construcții din regiune, Con-A a încheiat anul trecut cu aproape 230 de milioane de lei cifră de afaceri și un profit de peste 11 milioane. Din acest an, Con-A a început din nou să participe la licitațiile organizate de instituții de stat.
Nicolae Minea
Între 25 și 27 de milioane de euro era averea estimată a lui Nicolae Minea, proprietarul Hilton Sibiu, singurului hotel de cinci stele din oraș, la prima menționare în Top 300, ediția din 2009. În ultima consemnare din Top 2011, Minea avea o avere estimată la 20 de milioane de euro.
Mircea Vescan
Liberal convins, proprietarul Armax Gaz, Mircea Vescan, a fost considerat ”printre cei mai bogați 300 de români” începând cu anul 2008, averea fiindu-i estimată la 41 de milioane de euro. În 2010 a fost menționat pentru ultima oară între primii 300 oameni bogați ai României. Chiar dacă cifra de afaceri a fabricii producătoare de echipamente metalice pentru industria extracțiilor a scăzut anul trecut, profitul a crescut ușor ajungând la puțin peste 1,3 milioane de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ilie Vonică , Ioan Ciolan , Horațiu Cercel , Ministerul Finanțelor , Nicolae Minea , Ilie Carabulea , Mircea Vescan , Ultimul Top , Familia Vonica , Aurel Muntean , Mircea Bulboacă , Grupului Con , Armax Gaz Mediaş , Gheorghe Călburean , Aurel Albu , Corneliu Tănase , Împăratul Romanilor , Holdingul Atlassib , Milena Boța , Hotelul Golden Tulip Ana Tower , Virgil Vîrcolacu , Dumitru Ghişe , Hilton Sibiu , Gheorghe Aldea , Evoluția Dafora Mediaș , Familia Boța , Frații Vîrcolacu , Alina Albu , Intrarea Concefa , Numele Mondex
Vizualizari: 4567
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Kokos
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Suseanu Porumb
Acum 13 ore
Vivi Dragan
Acum 13 ore
Leonard (Leo)