Duminică,
16.05.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Studenta Erasmus, voluntar la FITS: "voi nu aveti atatea usi si ierarhii precum exista la noi"

La 21 de ani, Carol Bacque, a ales să vină din Paris la Sibiu, în cadrul programului de mobilități Erasmus. În Franța studiază teatrul și a ales Sibiul pentru a participa la Festivalul Internațional de Teatru de aici. Ceea ce a descoperit a fost impresionant pentru ea: ”la noi nu ai voie, nu poți să întâlnești actorii. Aici, m-am împrietenit cu ei”.
 
Carol a ajuns la Sibiu anul trecut, la finele lunii august, devenind prin intermediul Erasmus studentă a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. A așteptat cu nerăbdare FITS-ul, în cadrul căruia a participat ca voluntară. ”Studiez teatrul și pentru mine decizia de a veni în România, la Sibiu, a fost tocmai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu”. Prin urmare, în timpul festivalului, Carol a fost voluntarul responsabil cu însoțirea unor companii de teatru din Franța, printre care și trapeziștii care au susținut un spectacol în Piața Mare, dar și cu însoțirea unor reporteri de la TV5Monde. ”Cei de la televiziune s-au bucurat să mă găsească la Sibiu și mi-au oferit și un internship. S-a potrivit perfect totul”, amintește Carol. Doar că întâlnirea cu jurnaliștii francezi a fost doar o mică parte din surprizele pe care spune că i le-a oferit Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
 
Aproape de actori
 
”A fost atât de «cool». Nu știu, poate pentru că e un oraș mic, poate pentru că așa e România, dar e atât de ușor să îți faci prieteni aici”, povestește înflăcărată Carol. Spune că ceea ce a impresionat-o cel mai mult a fost faptul că s-a putut apropia de actori, chiar de actorii francezi pe care îi urmărește în sălile din Paris. Dar unde, din cauza structurilor sociale, îi este aproape imposibil să stea de vorbă cu astfel de artiști. ”Aici, vorbești cu cineva, care sigur are un prieten, un frate, un coleg sau un văr care sigur te duce la actorul pe care vrei să îl cunoști. Totul se întâmplă foarte repede și lumea are mare încredere. În Franța, pentru a avea grijă de reprezentanții unei companii, de VIP-uri, trebuie să urci multe trepte. Nu ar încredința nicicând astfel de sarcini unor nou-veniți, nu există atâta încredere.  La noi, la Paris, deși sunt mulți, foarte mulți actori, este aproape imposibil să te întâlnești cu ei. Trebuie să aplici pentru diferite formulare, să apelezi la mulți oameni. E foarte greu, sunt atâtea niveluri ierarhice, încât o studentă ca mine nu ar avea șansa să întâlnească celebrități. De exemplu, dacă vrei într-un teatru să vorbești cu artiștii, să povestești cu ei ți se spune de la început că nu. Pe când aici totul a fost atât de calm, de natural, am luat masa cu actori francezi, am fost alături de ei când aveau nevoie de ceva. Am avut conversații foarte plăcute”.
 
”De ce să nu fim prieteni?”
 
Cât timp i-a însoțit, ca voluntară, pe actorii francezi, Carol a fost întrebată de mai multe ori de ce a ales România, pentru a-și completa studiile în cadrul programului de mobilități Erasmus. ”Pentru că – după cum vedeți - e așa frumos, le-am răspuns. Aici oamenii au inima deschisă, par mult mai puțin stresați și nu sunt distanți. Aici, oamenii îți spun direct: «dacă tot ești aici, hai să ne împrietenim». Aici, oamenii zâmbesc mult mai mult și este mult mai ușor să intri în contact cu diferiți oameni, fără să îți fie teamă că îi deranjezi".
Carol este de părere că, pe modelul tinerilor care vin din Japonia pentru a fi voluntari în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pot veni mulţi studenţi şi din Europa. [Am văzut că au venit – ca voluntari – tineri din Japonia. Cred că astfel de voluntari ar trebui căutați și în țările din Europa, sunt convinsă că vor fi mulți care vor descoperi cu plăcere ceea ce aveți voi aici. Dacă îmi voi permite, voi veni și anul viitor ca voluntar în cadrul Festivalului de la Sibiu", promite tânăra.
 
Chiar acum lucrează la ultimul proiect în calitate de studentă Erasmus la Sibiu. "Regret că plec, dar îmi este și dor de Paris, de familia mea și de prietenii de acolo. Mă bucur că aici mi-am făcut mulți prieteni și am descoperit o cultură diferită de cea pe care o avem noi în Franța".

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

joseph

Acum 6 ani

He,he, dulce naivitate...
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Felicitari Carol !!! :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus