Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Benzinarul Pavel Ghise, judecat in al treilea dosar de evaziune fiscala cu motorina. De 56 mil. euro

Proprietarul benzinăriilor Ana Oil și al hotelurilor din rețeaua Ana, Dumitru Pavel Ghișe, a fost trimis azi în judecată de procurorii DNA, într-un al treilea dosar în care benzinarul din Mărginimea Sibiului este acuzat de ample acțiuni de evaziune fiscală. Alături de el, în dosarul cu 34 de inculpați (persoane fizice și juridice), mai sunt trimiși în judecată și alți doi sibieni: Ovidiu Ioan Moldovan (medieșeanul care deține Benzoil) și Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor. Și tot la fel ca în celelalte dosare, prejudiciul adus bugetului statului de gruparea din care face parte Dumitru Ghișe este unul imens: aproximativ 56 de milioane de euro. Alături de Ghișe, în rechizitoriul întocmit de către DNA, mai apare și numele lui Sorin Blejnar, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii). Și Blejnar, și Moldovan, și Comăniță, dar și Dumitru Pavel Ghișe sunt judecați în stare de libertate.

Acuzații cu repetiție

Faptele pentru care sunt trimiși în judecată de DNA inculpații din noul dosar au avut loc în 2011 și 2012. Numele lui Dumitru Ghișe mai apare legat de astfel de infracțiuni în alte două dosare similare. În cel judecat la Brașov, Ghișe este asociat tot cu Sorin Blejnar și Ioan Ovidiu Moldovan, pentru fapte produse în 2010, cu un prejudiciu estimat la cinci milioane de euro. Într-un alt dosar întocmit de DNA și judecat acum la Târgu Mureș, același Dumitru Ghișe este judecat tot pentru evaziune fiscală cu diferiți combustibili, prejudiciul fiind estimat la 6,4 milioane de euro.

90.000 de tone de motorină furate prin ”rețeta clasică”

Modul de operare al inculpaților descris în acest nou dosar întocmit de procurorii anticorupție este deja clasic: motorina era achiziționată din import, în regim de antrepozit fiscal – prin urmare, combustibilul nu era accizat. Firma care importa motorina o vindea imediat către o altă societate, fără niciun fel de taxe, iar această a doua societate mai achiziționa, în mod fictiv, și țiței, de la firme fantomă. Această a doua societate întocmea înscrisuri false, prin care atesta un inexistent proces industrial de amestecare a motorinei cu țițeiul, pentru obținerea unor noi produse petroliere inferioare, slab accizate. În fine, circuitul actelor false continua cu ”vânzarea” acestor produse (combustibil lichid greu şi combustibil lichid navo) către alte societăți fantomă.
În realitate, motorina importată fără accize era livrată direct către SC Ana Oil SRL și Benz Oil SRL, deținute și administrate de către Pavel Dumitru Ghișe și, respectiv, Ioan Ovidiu Moldovan. Aceștia cumpărau, cu alte cuvinte, motorină furată, a cărei proveniență era cunoscută de către ei, mai consideră procurorii.
”În realitate, motorina era vândută direct de S.C. Excella Real Grup S.R.L. către mai mulţi distribuitori (S.C. Benz Oil S.R.L. şi S.C. Ana Oil S.R.L.), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăţi fantomă, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului. Ulterior, motorina era distribuită către staţii de carburant, iar sumele obţinute erau transferate în conturile bancare ale societăţilor fantomă care aveau aparent rolul de furnizori iniţiali ai circuitului, de unde erau retrase în numerar şi erau împărţite între membrii grupului”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Moldovan Ovidiu Ioan (administratorul S.C.Benz Oil S.R.L) şi Ghişe Pavel Dumitru (administratorul S.C.Ana Oil S.R.L.), au participat la activitatea grupului şi au contribuit la fraudarea bugetului, achiziţionând de la S.C. Excella Real Grup S.R.L. motorina pentru care nu se plătiseră taxe şi mascând aceste operaţiuni prin folosirea unor documente care atestau o provenienţă fictivă, după care au distribuit-o către staţiile de carburant şi au transferat către furnizori sumele obţinute”, comunicat de presă DNA


Blejnar și Comăniță vegheau

Rolul fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, și a lui Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor, era acela de a se asigura că circuitul infracțional funcționa fără ca vreo instituție de stat să verifice prea multe. ”Blejnar Sorin, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Comăniţă Viorel, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Secăreanu Florin, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecţia, în virtutea funcţiilor pe care le deţineau. Inculpaţii cunoşteau activitatea grupării şi au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu şi-au exercitat atribuţiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informaţiile pe care le deţineau şi poziţia pe care o aveau pentru a sprijini funcţionarea mecanismului evazionist”, mai arată procurorii.

Alexandru Codruț Marta avea rolul lui

”Celebrul” Codruț Marta este și el implicat în acest dosar, susțin procurorii DNA despre fostul șef de cabinet al lui Blejnar. ”Marta Codruţ Alexandru a sprijinit grupul infracţional în schimbul unei părţi din beneficiile obţinute, asigurând legătura cu funcţionari publici aflaţi în sfera lor de influenţă şi care erau în poziţia de a le proteja interesele. Totodată, Marta Codruţ Alexandru a realizat demersuri la cererea lui Nemeş Radu (arestat în acest dosar în calitate de coordonator al grupului infracțional - – n.r.), astfel încât să influenţeze procedura de numire a unor funcţionari pentru ca activitatea evazionistă să se poată desfăşura netulburată”.
Dosarul a fost trimis în judecată la Curtea de Apel București. Celor implicați în dosar le-au fost instituite măsuri asiguratorii pe diferite bunuri mobile și imobile până la concurența sumei de 242.642.000 de lei.
 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, comunicat DNA

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

colonelu

Acum 8 ani

la puscarie. . .si dupa ei, ariton . .si altii. . .sa nu uitam si de papagalul cindrea. . .
Raspunde

ioi

Acum 8 ani

ioi.haladelelor...si asta la bulau?ariton il urmeaza?
Raspunde

vecina

Acum 8 ani

c_am tirziu se mai trezesc si autoritatile din tara noastra cind altii jefuiesc tara asta de ani de zile si fac averi colosale in doar citiva ani ,incusiv si cei de la EUR_OIL au tot acelasi sistem si nu ii intreaba nimeni ...
Raspunde

vecina

Acum 8 ani

Orice cetatean din Sibiu stie cum si-au dobindit averile benzinarii,doar autoritatile inchid ochii,lasandu-i sa isi faca jocul mai departe ,pe buzunarele oamenilor de rind si inselind Statul.
Raspunde

scooby

Acum 8 ani

Maestrul semitampit Comanita defila din salariu de bugetar cu un BMW M5. De unde oare?
Raspunde

netgamero

Acum 8 ani

cand il voi vedea pe asta la puscarie, voi incepe sa cred in justitia din romania
Raspunde

kin

Acum 8 ani

ce fata de bou are. numai pentru cum arata i-as da 1 an de parnaie. justitia din romania de tot rahatu. joaca mima . asta faci cand esti incompetent
Raspunde

relu

Acum 8 ani

Astia sunt oamenii de afaceri din sibiu
Raspunde

ady

Acum 8 ani

combustibil m? de 15 ani fara accize?-nu se stie?
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

de BORGHINA de la garda nu intreaba nimeni? sa vezi ce relati are cu bisnitari si cum isi incaseaza el TVA pe persoana fizica,doar este prieten cu Blejnar
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Dupa carabulea si vonica a venit ”ziua judecatii”si pt benzinarii penali gen ghise,domnariu,nicoara etc plus protectorii lor blejnar,marta,ariton via kovezsi via regina basescu...această gasca de escroci ordinari trebuie urgent demantelata,vinovatii ani grei de puscarie și confiscate averile uriase făcute ilegal,cand vom vedea acestea abia atunci putem spune ca da,justitia functioneste....pana atunci sa auzim numa de bine.
Raspunde

7

Acum 8 ani

Zorro , vezi cum ti sabia sa nu ,,o infigi,, din prostie in altcineva nevinovat . Ca , si acesti oameni care i-ai invocat au probleme cu justitia se datoeaza lui Codruta Kovesi cat si lui Traian Basescu .
Raspunde

ToTo

Acum 8 ani

Va bucurati ca prostii, in timp ce orasul se scufunda, DNA-ul si restul sudistilor se caca pe noi, nu mai avem firme locale puternice si voi sunteti incantati retardatilor? Mi-e scarba de voi, mai putin de cel de la 10 acolo e ceva adevar.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Toto, calm, tăticu\', calm, orașul ăsta nu stă în câțiva evazioniști, nu se scufundă deloc, ba mai tare se ridică, se curăță de noroi, totul merge înspre bine, pe termen lung. Cu cât mai mulți anchetați cu atât mai bine.
Raspunde

cioban

Acum 8 ani

unde e clopul bah ciobanasule? cand era campanie electorale veneau masinile de la psd pdl si alimentau gratis de 3-4 ori pe zi, si acum ti-o dau toti la ....u.i.e. mai inchizi tu circulatia ca se insoara **** fiu-tau. ..utu-va muma-n***de nesimtiti
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Este tatal soferasului care a facut praf un Ferrari acum vreo 5 ani? Hmmm... Acum imi dau seama de unde aveau bani de Ferrari... Chiar asa de incet sa gandesc sau sunt un naiv care crede ca toti oamenii muncesc cinstit si de-aia au?!
Raspunde

Ghita Ciobanu

Acum 8 ani

ce fata are nea\' Dumitru :)) cioban din Poiana toata ziua...
Raspunde

Gogu

Acum 8 ani

Daca nu le sunt confiscate averile, este doar un fassss !
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Daca ajunge si Comanita la racoare, trebuie sa tremure alaturi de el inca multi altii, chiar din administratia locala si judeteana...abia astept!
Raspunde

@ToTo

Acum 8 ani

Trebuie să-ți fie scârbă în primul rând de tine ”retardule”,ca să folosesc ”complimentul” tău,eu nu văd ca fiind un lucru rău destructurarea acestei clici mafiote de benzinari penali ciobani ce au jefuit și furat ca-n codru de ani de zile sub protecția procurorilor,instituțiilor de control și a ”umbrelei protectoare” Codruța&băsescu...la Jilava cu ei și sechestru pe tot ce au furat!
Raspunde

justitiar

Acum 8 ani

Naivi contribuabili sibieni sunt sifonati de bugetul de stat,deconcentratele furate de altii, fabrciile si brandurile sibiene furate Scandia,Sibiana,3 stejari,flaro,steaua,covoare cisnadie,lica,7 noiembrie ,etc. firme care le gasesti in alte zone ale tarii,firmele capusa care paraziteaza banii sibienilor,firme sibiene care apartin de altii care le paraziteaza si au sediul in cu totul alte zone, firme de paza ,curatenie etc su sediul la bucale.Voi n-aveti nimic comun cu sibienii astia care va intereseaza ca banii sibienilor merg in alte zone.Apropo DNA, ANI,DIICOT nu intreba de unde isi tin unii echipe de fotbal in prima divizie,isi construiesc sali de sport,stadioane,aeroporturi desi judetele lor sunt falimentare.Iti spun eu de unde-din banii furati de la Sibiu,de aia prigoana asta pe Sibiu si sibieni,ca sa furati voi banii nemunciti napirci ordinare. Stop politicilor de hegemonie,controale,denigrare,sabotare si spoliere a banilor din jud Sibiu.Vreau o statistica lunara a banilor care se sifoneaza din Sibiu prin legi perverse si ticaloase,deconcentrate,buget,controale,in ce buzunare merg si actionati in judecata cei ce ne-au spoliat,furat si au creat politici de hegemonie impotriva Sibiului si revendicati pina la ultimul leu cu dobonda si rata inflatiei aferente. VREM DEMOCRATIE ADEVARATA,TRASPARENTA LA BUGETUL PUBLIC si trasi la raspundere toti cei ce au sabotat,furat si spoliat de bani Sibiul. JOS GHEARELE DE PE SIBIU hiene comuniste
Raspunde

aha

Acum 8 ani

pe tzaranii de la eurooil ia inhatzat sau urmeaza impreuna cu ariton?
Raspunde

Lusa

Acum 8 ani

E un inceput bun. In sfarsit, se intreaba cineva de unde au atatia bani.
Raspunde

pitipoanca

Acum 8 ani

Acesta domn este tatal celebrului Tica dupa care alergau toate fufele, pt. simplul motiv ca avea bani si Ferrari? Acelasi Tica, nu Tase care a turtit Ferrari-ul langa aeroport ca sa-i arate unei pipite cum conduce un ciobanas 300 de cai-putere?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus