Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
19°C

Topping de prune sanatos

Aceasta este în esență un topping sănătos, care poate fi făcut în avans și reîncălzit într-un cuptor înainte de servire.

Ingrediente:

Pentru topping:

- 200g cereale de ovăz

-2 linguri de miere

-puțină sare

-2 lingurițe de ulei (de care aveți: floarea-soarelui, porumb, rapiță sau ulei de măsline)

-½ linguriță scorțișoară

Pentru umplutură:

-1kg prune coapte, înjumătățite și cu sâmburele scos

-50g zahăr pudră brun

- 2 stele de anason

-1 portocală medie, de la care se folosesc coaja și sucul

Metodă de preparare:

Se încălzește cuptorul la 200C. Combină toate ingredientele pentru topping într-un castron mare, apoi răspândiți într-un strat uniform, pe o foaie de copt care nu lipește, pusă într-o tavă. Coaceți timp de 15-20 de minute sau până se rumenește și devine aurie.

Agitați din când în când amestecului, pentru a vă asigura că este gătit. Scoateți din cuptor și se pune deoparte să se răcească. Între timp, combina ingredientele de umplere într-o caserolă mare.

Se gătesc la foc mare timp de 3-4 minute, până când zahărul s-a dizolvat. Reduceți căldura, puneți capacul și se fierbe timp de aproximativ șapte minute sau până când prunele se înmoaie dar încă își mai păstrează forma.

Scoateți anasonul stelat și îl adăugați. Împărțiți prunele fierte în castroane încălzite, puneți peste fiecare o lingură de topping și se servește.

Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/healthy_plum_crumble_52799

Anason

Anasonul este originar din Orientul Apropiat de unde s-a răspândit de jur împrejurul Mediteranei şi apoi în toată Europa, fiind considerat drept planta aromatică (mai bine zis condiment) cea mai preţioasă. Se spune că în timpurile biblice era atât de valoros, încât se plătea un fel de dijma, în seminţe de anason. De la anason se foloseşte toată planta: rădăcină, bulb, frunze şi în mod special, fructele (seminţele).

Gustul dulce şi în acelaşi timp picant, împreună cu parfumul răcoritor, datorat uleiurilor eterice pe care le conţine din abundenţă, face ca anasonul să se preteze de minune la prepararea diferitelor dulciuri şi băuturi răcoritoare sau alcoolice, folosit cu măsură. Utilizarea sa principala este aromatizarea băuturilor pe bază de anason în diferite ţări mediteraneene, astfel este: raki în Turcia, uzo în Grecia şi pernod în Franţa. De asemenea, cu anason se pot aromatiză checuri, fursecuri, plăcinte, budinci, clătite, ciocolată şi caramelele de casă.

Foto: www.copilul.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 268

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus