Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Urmatorul parc al Sibiului va fi amenajat la marginea Padurii Dumbrava

Administrația locală a lansat în dezbatere publică Planul urbanistic zonal ”Pădurea Dumbravă”, proiect menit să reglementeze – pe de o parte – situația construcțiilor apărute în zona din spatele Hotelului Hilton, dar și să creeze premisele dezvoltării unui nou parc al Sibiului. Această a doua chestiune vizează fosta zonă tradițională de festivități de la marginea Pădurii Dumbrava, părăsită de mulți ani.
”Interesul public asupra acestui plan urbanistic este general mai ales de parcul din spatele clădirilor de acolo, unde sibienii ieșeau la petreceri câmpenești. Acum este o zonă, un parc al cărui acces nu se mai vede. Ideea este ca acest parc să redevină accesibil. Pentru acest lucru se va crea un acces perpendicular pe Calea Dumbrăvii”, spune arhitectul Gabriel Roșca. El a lucrat la realizarea acestui PUZ alături de arhitecții care au elaborat și actualul plan urbanistic general al Sibiului.
Accesul la care face referire ar urma să fie amenajat sub forma unei promenade pietonale care va face legătura între parc și Calea Dumbrăvii în zona aflată între parcarea Hotelului Hilton și Pensiunea Dumbrava. Parcările din zonă și accesul auto ar urma să fie reconfigurat.

Punct de pornire pentru activități în aer liber

”Acest parc ar urma să fie un pol verde al orașului, similar celui care este gândit și pentru Gușterița. Conducerea administrației locale vede acest parc dezvoltându-se ca un pol de activități în aer liber, ca un punct de plecare pentru activitățile care se vor desfășura în jurul Pădurii Dumbrava. De aici să înceapă toate activitățile în aer liber”, mai adaugă arhitectul Gabriel Roșca. Potrivit lui, discuțiile referitoare la elaborarea PUZ-ului pentru Dumbrava Sibiului au fost coordonate de primarul Klaus Johannis. Planul a fost elaborat la solicitarea Primăriei Sibiu.
Alături de acest PUZ, în următoarele zile va fi terminat și un studiu minimal de amenajare peisagistică. Documentele elaborate până în prezent indică faptul că aici vor fi interzise orice fel de construcții cu excepția celor temporare, care deservesc evenimente sau manifestări publice și care trebuie demontate la cel mult trei zile după desfășurarea evenimentelor. În zonă sunt gândite a fi amenajate și terenuri de sport.

Intrarea la Zoo, regândită

Planul urbanistic zonal elaborat prevede și intervenții asupra actualei intrări în Grădina Zoologică. Aici se impune elaborarea unui plan urbanistic de detaliu care să reglementeze desființarea construcțiilor provizorii (corturi și tonete, de exemplu), să reorganizeze parcările și suprafețele pietonale și să reglementeze strict suprafețele destinate teraselor de sezon.
Planul urbanistic zonal elaborat pentru zona amintită lasă să se întrevadă și intențiile de a amenaja o pistă de biciclete și o zonă de promenadă pe spațiu eliberat, acum, de liniile de tramvai.

Ordine și între case

PUZ-ul lansat în dezbatere publică are drept componentă importantă și reglementarea construcțiilor ridicate – în mare parte – fără respectarea reglementărilor urbanistice. Aceste clădiri au început să apară din 2005, multe fiind locuințe colective (unele și cu mai mult de zece apartamente).
Noul PUZ prevede ca pe parcelele rămase libere în zona acestor clădiri să mai poată fi ridicate cel mult locuințe colective cu șase apartamente. Locuințele individuale vor avea ca regim de înălțime cel mult un etaj peste parter, cu posibilitatea amenajării de spații de locuit în mansardă sau la un etaj retras.

Regulamentul local de urbanism propus pentru zona amintită poate fi consultat aici

Planșa reglementărilor urbanistice poate fi consultată aici

Foto: Google Maps

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Volkischer Beobachter

Acum 10 ani

Traian Deleanu festina lente! Hotelul se numeste Hilton nu Hiton - cum ai scris tu!
Raspunde

streza

Acum 10 ani

sunt curios biserica care se construieste in spatele hotelului Hilton va fi verde ca sa se integreze cu parcul? ce rol poate avea acea biserica in zona?
Raspunde

pt 1

Acum 10 ani

unii nici nu stiu citi dar se semneaza cu nume de bacterie
Raspunde

mo

Acum 10 ani

Sint total dezamagita de aspectul actual al zonei de agrement Dumbrava. Nu numai dezamagita,ci chiar socata de debandada actuala. Inainte se putea intra pe malul lacului fara sa platesti.Era o placere sa te intilnesti cu oamenii care se plimbau si admirau lacul,pestii si padurea.Singurele case erau ptr.zoo si ptr. muzeul satului,dar malul lacului era liber de plata. Solicit sa se revina la acea stare de fapt si sa se renunte la ideea imbogatirii prin interzicerea contactului cu natutra,natura care este a noastra,a tuturor. Ca sa nu mai zic de cealalta parte,cu Hiltonul,care au luat cu japca tot ce s-a putut lua,pina si trotuarul l-au diminuat de nu mai ai loc sa treci in mod civilizat. Rusine sa va fie si sa va putrezeasca afacerile!
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Wirtshaus im \"Jüngen Walde\"-Hanul Dumbrava:__https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1454538671473786&set=o.312666005441702&type=3&theater
Raspunde

beatrix

Acum 10 ani

se doreste parc, atunci totusi de ce se vorbeste de constructii cu locuinte? iubesc aceste \"afaceri\" in zone verzi ale sibiului
Raspunde

beatrix

Acum 10 ani

acum am vazut planul! Se anunta amenajarea unui parc, si de fapt planul arata, ca s-a defrisat padurea naturala Dumbrava pt un nou cartier rezidentieal de locuinte mult mai mare decit \"parcul\" in sine. Este absolut RUSINOS felul in care primaria Sibiului functioneaza ca o masinarie de distrugere a zonelor verzi pentru afaceri meschine ale edililor lor.
Raspunde

park

Acum 10 ani

s-a se faca daca nu veneau ecologisti din frustratele lor localitati acum sibiul avea cel mai modern akua -park din tara asa proiectul si executia a aparut ca ciupercile dupa ploaie in localitatile de unde au venit mari ecologisti ,trimisi cu scopul de a sabota acest mare proiect ,,s-au este mai bine balari si si boscheti decit ceva frumos si util ,cum se face si cu locatia spitalului regional de pe poligonu de pe calea poplaci ,ba cu sabotori si detractori nu se poate avansa,pe carabulea daca a facut gemenele lau bagat la puscarie s-a nu mai construiasca ,pe vonica daca va facut cel mai modern spital din tara lau cautat si determinat s-a se sinucida ,acum problema miticilor este benzinari sibiului ii doare pe frustrati cind vad impunatoarele cladiri de hoteluiri si alte cladiri impunatoare ,e durere mare la valahi vor bani sibienilor ca la ei jaf si saracie
Raspunde

Cipi

Acum 10 ani

In ce data si unde se va tine loc dezbaterea publica?
Raspunde

hffh

Acum 10 ani

Nu va agitati, credeti ca va asculta cineva parerea janos face ce vrea muschii lui.
Raspunde

@9

Acum 10 ani

e de fatada, ca de obicei! asta-i \"dezbaterea publica\". daca ai obiectii, ia-ti un avocat, plateste-l bine si actioneaza in instanta impotriva CL Sibiu. Oricine ar face acest lucru are sanse de peste 90% sa castige. Asta-i si motivul pentru care nu se doreste o adevarata dezbatere publica.
Raspunde

@7

Acum 10 ani

perfect de acord. este o noua MARE diversiune marca Primaria Sibiu. pentru ei parc = cartier de locuinte. Locuinte unifamiliale = locuinte colective cu max. 6 apartamente. Trotuar modernizat = loc de parcare pentru masini + eventual spatiu de trecere pentru pietonii fara copii (cu carucioare). Pacat ca arhitectii sibieni isi dau concursul la aceasta debandada pentru niste banuti (putini in realitate).
Raspunde

Ionel (tot eu)

Acum 10 ani

Si de ce nu se pot demola constructiile ridicate ilegal? De ce e nevoie ca Primaria sa cheltuiasca bani publici pentru elaborarea unui PUZ care sa aduca aceste constructii in legalitate? Care e spaga platita? De ce dl. viceprimar a trecut in declaratia de avere ca a imprumutat cu 120.000 euro proprietarului unor blocuri ridicate ilegal in zona? ... probabil pentru a putea justifica incasarea din partea acestui \"dezvoltator impbiliar\"a sumei de 120.000 euro ca \"restituire imprumut\"si nu ca \"spaga pentru intrarea in legalitate a celor 20 de apartamente\". Cum de e permis unui viceprimar, presedinte al comisiei de urbanism sa imprumute din bani proprii pe unul dintre investitorii din domeniul imobiliar local (tocmai pe cel care construieste ilegal)? declaratia de avere a dlui vice: ***sibiu.ro/ro2/declaratii/primarie/Popa_Virgil/popa_virgil.pdf
Raspunde

adiarc

Acum 10 ani

acolo a fost intotdeauna zona de camping...vreti sa ramana asa , sa creasca boscheti ?
Raspunde

BB

Acum 10 ani

:)
Raspunde

@14

Acum 10 ani

unde sunt boscheti apar si boschetarii ?
Raspunde

moni in mani

Acum 10 ani

propun si un loc de detentie pentru cei care deja au directionat lucrarile si pentru cei care se stiu deja constructori . Ce ziceti d-le Virgil POPA
Raspunde

@13

Acum 10 ani

s-a marit spaga...pe ultima declaratie de avere sunt 230.000 euro declaratii.integritate.eu/UserFiles/PDFfiles/RP716_98333-C76-I780_5-ANI-L260-00001[034891]ready//DA_2013-05-07_POPA%20VIRGIL_60881464.pdf
Raspunde

pt moni in mani

Acum 10 ani

ai treaba cu helju sau cu popa? sau cu amandoi? nu de alta dar raspunsul la multe intrebari de aici se gaseste in prima mea propozitie.
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

parc cu constructii cu case cu biserica adica afaceri sub aripa primariei!parc?????
Raspunde

Gabriel Ghete

Acum 9 ani

Nu inteleg urmatorul aspect: cum adica proiect care sa reglementeze situatia cladirilor aparute ? Nu era necesara autorizatie de constructie inainte sa apara? Pentru acestea exista o alta lege?
Raspunde

de ce?

Acum 9 ani

Problema-i alta, de ce-s autorizatiile si proiectele atit de scumpe la nivelul de salarii de 150, 200 de euro din Romania, de ce nu sunt corelate cu nivelu salariului. Ce fac astia cu proiectele de-s asa de scumpe, doar nu ridica bolovani sau sapa cu tirnacopu, in buzunarele cui merg banii astia nemunciti?
Raspunde

Adriana

Acum 9 ani

Normal ca Sibiul are nevoie de un parc de distracții din care are de câștigat toată lumea: sibienii nu vor mai merge in alte județe pentru akua park, vor veni alții in Sibiu, pensiunile si hotelurile, comercianții vor avea de câștigat, deci vor plăti impozite, primăria va avea de câștigat din impozite care se vor folosi tot in folosul sibienilor. De ce trebuie supus dezbaterii publice cand sunt consilieri care bănuim ca gândesc economic pentru orașul nostru(?). Sau de ce trebuie sa vedem partea goală a paharului si nu o putem vedea pe cea plină. Toată vara am vrut sa merg cu nepotii undeva la baie intr-un loc civilizat. Dar unde in Brașov sau Targu - Mureș ? Ma durea sufletul sa cotizez in alte județe in loc banul meu sa rămână la mine in oras. Lucrurile trebuiesc văzute si din punct de vedere economic nu numai din punctul de vedere al dezbaterii publice unde părerile sunt si ale unor oameni care nu vor frecventa niciodată acest gen de distracții sau chiar de petrecere a timpului liber dar i-si spun părerea in dezbatere publica. Menționez ca nu am o vârsta care ma va face sa dau buzna la distracție, dar asta nu ma împiedica sa gândesc pentru generațiile care au nevoie de asa ceva. Sibiul este plin de turiști dar in aceste vremuri trebuie sa oferi turiștilor si un alt mod de recreere nu numai partea istorică a orașului. Pentru ca vin si turiști cu copii si copiii au nevoie de distracția din aceste timpuri, iar parcurile de distracții fac parte din viața modernă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus