Titlul acesta mi-a curs direct asemeni lacrimilor picurate din cauza mâncării pe care am cerut-o cât mai picantă. Iar curajul amintit în titlu nu ține de picanterie, ci de loc și de specific. Mai detaliat: în Sibiu s-a deschis un nou restaurant, Syndicat Gourmet botezat, cu specific general asiatic, dar cu accent pe ceea ce înseamnă India. După mine, pariul cel mai mare pe care îl fac cei care au deschis restaurantul este locul: pe strada Târgului.
Mai pe înțeles spus, undeva pe la jumătatea străduței din dreapta care face legătura între superba (dacă ignorăm o parte din locuitori) Piațetă a Aurarilor și strada 9 Mai. Adică pe un loc în care vadul comercial este extrem de redus.
Restaurantul se reduce, de fapt, la o încăpere cu vreo șase mese. Totul este nou, amenajarea este minimalistă, muzica digerabilă.
Meniul a fost o reală bucurie pentru mine. Syndicat Gourmet este unul din acele 1% dintre noile restaurante care nu includ pizza, paste, tochituri, ciorbe de burtă sau alte astfel de mâncăruri care ies din mai toate bucătăriile. În cămăruța joasă de pe strada Târgului poți găsi samosa cu sos de mentă, biryani de pui sau curry de porc. Nu sunt multe feluri de mâncare, undeva la vreo 20 cu tot cu aperitive și deserturi. Prețurile sunt decente, ușor înclinate astfel încât să treacă nota de plată de cea a unei mese ”medii”: nouă lei porția de samosa, 14 lei o salată cu fenicul, 25 de lei o porție de biryani.
Când am fost eu, în restaurant erau doar bucătarul (care deține restaurantul împreună cu un prieten) și ospătărița. Având în vedere specificul locului, am mers însoțit de cineva care ”gustase India la ea acasă”. Cu timp, bucătarul ne-a explicat ce ar merge și cum, ce înseamnă felurile de mâncare atât în ceea ce privește gustul, cât și timpul de preparare. Pe care l-a ”exagerat”. Adică deși ne-a spus că îi va lua vreo 20 către 30 de minute să ne prepare samosa, cele două porții cerute au venit în vreo 15. Iar imediat după ce am terminat cu acestea, pe masă ne-a fost așezat biryani-ul de pui și curry-ul de porc.
Despre gust: pentru mine au fost delicioase. Din cealaltă parte a mesei am primit confirmarea: da, au gust de India. Poate a fost un pic cam greu de găsit puiul printre orezul din byriani, poate că bucățile de porc mergeau un pic mai mărunt feliate sau mai mult fierte, dar astea ar fi doar aprecieri cârcotașe, să nu zicem că nu ne dăm cu părerea.
A, da... și poate că ar fi bine să existe și o frapieră pentru vin, căci altfel pare peste mână să tot ceri domnișoarei ospătărițe să îți mai toarne din licoarea ținută în frigider. Dar, iarăși, detalii de cârcotași. Pentru că, în cele din urmă, Syndicat Gourmet este o inițiativă culinară care, având în vedere fixurile restaurantelor din Sibiu, merită toată lauda și tot sprijinul. Jos pălăria!
Taj Mahalagiu'
PS: Pe nota de plată, scoțând alcoolul (care oricum nu este decontat) am plătit șapte lei pe o sticlă de apă carbogazoasă, 18 lei pe două porții de samosa cu mentă, 19 lei pe un curry de porc, 25 pentru byrianiul de pui, șase lei pe o garnitură de orez fiert și patru lei pe o porție de chapati (un fel de lipie a indienilor). În total, 79 de lei pentru două persoane.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Taj Mahalagiu , Syndicat Gourmet
Vizualizari: 6971
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ombladon
Acum 1 oră
Paganini
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Mioara
Acum 1 oră
Andrei