Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Cel mai curajos restaurant din Sibiu

Titlul acesta mi-a curs direct asemeni lacrimilor picurate din cauza mâncării pe care am cerut-o cât mai picantă. Iar curajul amintit în titlu nu ține de picanterie, ci de loc și de specific. Mai detaliat: în Sibiu s-a deschis un nou restaurant, Syndicat Gourmet botezat, cu specific general asiatic, dar cu accent pe ceea ce înseamnă India. După mine, pariul cel mai mare pe care îl fac cei care au deschis restaurantul este locul: pe strada Târgului.

Mai pe înțeles spus, undeva pe la jumătatea străduței din dreapta care face legătura între superba (dacă ignorăm o parte din locuitori) Piațetă a Aurarilor și strada 9 Mai. Adică pe un loc în care vadul comercial este extrem de redus.
Restaurantul se reduce, de fapt, la o încăpere cu vreo șase mese. Totul este nou, amenajarea este minimalistă, muzica digerabilă.
Meniul a fost o reală bucurie pentru mine. Syndicat Gourmet este unul din acele 1% dintre noile restaurante care nu includ pizza, paste, tochituri, ciorbe de burtă sau alte astfel de mâncăruri care ies din mai toate bucătăriile. În cămăruța joasă de pe strada Târgului poți găsi samosa cu sos de mentă, biryani de pui sau curry de porc. Nu sunt multe feluri de mâncare, undeva la vreo 20 cu tot cu aperitive și deserturi. Prețurile sunt decente, ușor înclinate astfel încât să treacă nota de plată de cea a unei mese ”medii”: nouă lei porția de samosa, 14 lei o salată cu fenicul, 25 de lei o porție de biryani.
Când am fost eu, în restaurant erau doar bucătarul (care deține restaurantul împreună cu un prieten) și ospătărița. Având în vedere specificul locului, am mers însoțit de cineva care ”gustase India la ea acasă”. Cu timp, bucătarul ne-a explicat ce ar merge și cum, ce înseamnă felurile de mâncare atât în ceea ce privește gustul, cât și timpul de preparare. Pe care l-a ”exagerat”. Adică deși ne-a spus că îi va lua vreo 20 către 30 de minute să ne prepare samosa, cele două porții cerute au venit în vreo 15. Iar imediat după ce am terminat cu acestea, pe masă ne-a fost așezat biryani-ul de pui și curry-ul de porc.
Despre gust: pentru mine au fost delicioase. Din cealaltă parte a mesei am primit confirmarea: da, au gust de India.  Poate a fost un pic cam greu de găsit puiul printre orezul din byriani, poate că bucățile de porc mergeau un pic mai mărunt feliate sau mai mult fierte, dar astea ar fi doar aprecieri cârcotașe, să nu zicem că nu ne dăm cu părerea.
A, da... și poate că ar fi bine să existe și o frapieră pentru vin, căci altfel pare peste mână să tot ceri domnișoarei ospătărițe să îți mai toarne din licoarea ținută în frigider. Dar, iarăși, detalii de cârcotași. Pentru că, în cele din urmă, Syndicat Gourmet este o inițiativă culinară care, având în vedere fixurile restaurantelor din Sibiu, merită toată lauda și tot sprijinul. Jos pălăria!

Taj Mahalagiu'

PS: Pe nota de plată, scoțând alcoolul (care oricum nu este decontat) am plătit șapte lei pe o sticlă de apă carbogazoasă, 18 lei pe două porții de samosa cu mentă, 19 lei pe un curry de porc, 25 pentru byrianiul de pui, șase lei pe o garnitură de orez fiert și patru lei pe o porție de chapati (un fel de lipie a indienilor). În total, 79 de lei pentru două persoane.



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6971

Comentarii

8 comentarii

123

Acum 9 ani

Foarte buna mancarea intr-adevar. Altceva decat la majoritatea restaurantelor din Sibiu.
Raspunde

Raluca din Brasov

Acum 9 ani

Mmmm! Suna tare bine si exotic!! De abia astept sa vin in Sibiu sa incerc mancarea indiana din acest restaurant!
Raspunde

Rodica

Acum 9 ani

Merita incercat. In centrul Sibiului, in zonele cu vad au inceput sa coboare calitatea. Am fost la Am Ring, am asteptat 1,30 ore si am fost fericiti pentru ca altii au asteptat si 2 ore, mancarea rece, carnea nefacuta, salatele ofilite si vai de mama lor, au incurcat comenzile, o comanda a sosit dupa alte 20 de cand s-au adus celelalte comenzi.... Ne-am aranjat noi tacamurile....
Raspunde

@fomist

Acum 9 ani

urata meserie.. sa ajungi sa mananci pe bon fiscal.
Raspunde

hopa

Acum 9 ani

numai cand vad pozele vomit ......mai ales pe mitici
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Nu pot să înțeleg cum poți spune ca cineva care chiar a gustat din adevărata mâncare indiana a putut spune ca ce a găsit la acest restaurant, chiar seamănă cu mâncarea indiana. Un adevărat indian ar fi fost jignit sa spună ca ce am mâncat eu cel puțin, poate fi numită mâncare indiană. Cum poți să spui în meniu că servești pui ți-a când defapt servești un piept de pui la grătar cu un sos tăiat? Foarte departe de un pui ți-a. Să nu mai spun de platoul de pui care conține de fapt 2 bucăți de pui preparat ieri și niște bucățele de piept de pui fierte. Cine dorește, poate servi o masă la acest restaurant, dar nu vă așteptați să serviți o mâncare cu specific indian.
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Îmi cer scuze. Mă refeream la pui tika. Spellchecker....
Raspunde

Marinescu

Acum 9 ani

Mi-a lasat o impresie foarte proasta.Am asteptat macarea doua ore, iar cand, in sfarsit, a venit, am avut o mare\"surpriza\": -bruschetele care trebuiau sa contina anchois nu aveau nici urma; - am comandat coaste de miel, care, in mod normal, trebuie sa fie facute la exterior si roz si moi la interior.Coastele mele erau arse, prajite in baie de ulei. O alta persoana a luat specialitatea ribs, care, la fel, erau grase si prajite in ulei. Precizez ca restaurantul era plin si erau doar vreo 3 ospatari, adica economie de personal.Veneam din Budapesta, unde, la un restaurant cu acceasi capacitate, roiau ospatarii, tineri si glumeti, iar mancarea a fost impecabila, facuta ca la carte.Concluzia: DE EVITAT ACEST RESTAURANT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus