Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Dosarul teraselor concesionate pe sfert de veac la Ocna: totul se sterge cu buretele

După procesul penal pornit pe urma licitației prin care o parte din terasele lacurilor de la Ocna Sibiului au fost concesionate pe 25 de ani, instanțele civile au decis să anuleze efectele respectivei licitații de acum mai bine de doi ani. Situație în care tot ceea ce s-a construit ar trebui demolat, dacă ”aranjamentele vor fi tulburate”.
Curtea de Apel Timișoara a anulat, definitiv, raportul procedurii de achiziție publică prin care, la finalul lui 2011, Primăria Ocna Sibiului concesiona pe 25 de ani trei loturi de teren din zona lacurilor sărate, în vederea amenajării de terase. Licitația a trezit suspiciuni după ce s-a dovedit că au câștigat doar ”de-ai casei”, adică apropiați ai primarului orașului, Ioan Balteș, și ai administratorului orașului, Constantin Ciocoiu. Și care au oferit prețuri mai mici decât alți investitori interesați, dar descalificați din motive nelegale, după cum a constatat acum instanța orădeană, unde procesul a ajuns în urma cererilor de strămutare.

Cea mai mică problemă: cheltuielile de judecată

Decizia civilă a celor trei judecători timișoreni a schimbat decizia pe fond, dată de Tribunalul Arad.
”Admite recursul formulat de reclamanta SC Ivan Group SRL împotriva sentinţei civile nr. 5197/04.07.2013 pronunțată în dosar nr. 1595/85/2012 a Tribunalului Arad. Modifică sentința în sensul că admite cererea reclamantei de anulare a Raportului procedurii de atribuire a contractelor de concesiune al Consiliului Local Ocna Sibiului având numărul de întregistrare 4553/5.XII.2011 la Primăria Orașului Ocna Sibiului și cu privire la lotul B, identificat prin CF nr. 101365 Ocna Sibiului, nr. cadastral 190/2/30 și anulează decizia de atribuire a contractului de concesiune a lotului B de către pârâta SC Rareș SRL. Admite cererea reclamantului de obligare a pârâtului Consiliului Local Ocna Sibiului la reluarea procedurii de atribuire a contractelor de concesiune pentru loturile B, C și D de la etapa evaluării ofertelor. Obligă pârâții Consiliul Local Ocna Sibiului, SC Caraiman SRL și Orașul Ocna Sibiului la 13.877,85 lei cheltuieli de judecată integrale față de reclamantă. Menține în rest sentința. Respinge recursurile declarate de pârâții Consiliul Local Ocna Sibiului și SC Caraiman SRL împotriva aceleiași sentințe. Obligă pârâții Consiliul Local Ocna Sibiului, SC Caraiman SRL și Orașul Ocna Sibiului la 7.219,22 lei, cheltuieli de judecată în recurs față de reclamantă. Definitivă”, se arată în finalul deciziei civile dată de Curtea de Apel Timișoara pe 10 iunie 2014.
Cele 21.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată înseamnă cea mai mică problemă pentru administrația orașului Ocna Sibiului și firmele date în judecată de către investitorul care a ofertat cele mai mari sume pentru concesiune, dar care a fost descalificat din motive considerate acum în afara legii. Practic, administrația locală este obligată să reia licitația, în condițiile în care cei care au fost declarați câștigători la finele lui 2011 au investit, deja, în diverse construcții autorizate de Primărie.

Primăria tace

La începutul lunii iulie, Turnul Sfatului a transmis administrației orașului Ocna Sibiului o cerere de declarații referitoare la situația creată în urma deciziei de la Timișoara. În cele mai bine de trei săptămâni trecute de la transmiterea solicitării, Primăria nu și-a găsit timp să ofere detalii asupra acțiunilor pe care le va întreprinde în legătură cu cele trei terenuri pe care au fost construite terase de firme care ar putea să le piardă acum.
Atmosfera din cadrul Primăriei Ocna Sibiului este una destul de tensionată, atunci când vine vorba de situația teraselor, au arătat surse apropiate administrației pentru Turnul Sfatului. Astfel, s-a ajuns la discuții tensionate chiar și asupra autorizațiilor de funcționare pentru aceste terase, unii dintre funcționari refuzând să semneze astfel de documente.

Procesul penal, încă în faza contestațiilor

În paralel cu acțiunea civilă, procurorii parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba au anchetat situația de la Ocna Sibiului, iar rechizitoriul întocmit a fost trimis în instanță. Patru funcționari din cadrul Primăriei Ocna Sibiului și o funcționară din cadrul Fiscului au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție în a treia zi a lui martie anul acesta. De atunci, însă, procesul nu a înregistrat niciun termen: două luni a durat procedura de Cameră preliminară, iar din mai se judecă pe rolul Tribunalului Sibiu contestațiile celor cinci inculpați, formulate împotriva deciziei camerei preliminare care a decis că rechizitoriul procurorilor este bine întocmit și procesul penal poate începe.
Printre cei trimiși în judecată se numără Constantin Ciocoiu, administratorul orașului Ocna Sibiului, dar și Florin Orlățan, cel care din funcționar al Primăriei Ocna Sibiului a avansat pe funcția de șef al Cancelariei prefectului Sibiului, fiind numit din nou, pentru o scurtă perioadă, subprefect al județului Sibiu.

Despre ce vorbim

Situația de la Ocna Sibiului a apărut după ce, în noiembrie 2011, administrația orașului a scos la concesiune prin licitație mai multe suprafețe de teren, destinate amenajării de terase sezoniere pentru 25 de ani. Câștigătorii acestei licitații erau aleși în funcție de două criterii: valoarea redevenței anuale (51 de puncte), pe de o parte, și resursele financiare disponibile pentru realizarea construcțiilor și amenajărilor pe terenul concesionat (49 de puncte), de cealaltă parte. Doar că, în urma licitației, nu a câștigat firma care a ofertat cel mai mult.
Exemplul 1: pentru un teren apropiat de intrarea principală, în suprafaţă de 453 de mp (cu o redevenţă minimă de 766 de lei pe an), Ivan Group SRL a oferit 69.000 de lei pe an şi s-a arătat dispus să investească 680.000 de lei. Următoarea ofertă, în ordinea valorilor, a fost a celor de la SC Caraiman: 40.000 de lei redevenţă şi 400.000 de lei investiţii.
Exemplul 2: teren în aceeaşi zonă, 703 mp (redevenţă minimă de 1248 de lei). Ivan Group SRL oferă 43.000 de lei, şi e dispus să investească 645.000 de lei. Următoarea ofertă este a celor de la Rareş SRL: 20.000 de lei redevenţă şi 350.000 de lei investiţii.
Cu oferta celor de la Ivan Group SRL descalificată pe motive anulate acum de instanțe, câștigători au fost declarate SC Caraiman SRL și SC Rareș SRL.
În urma acestui rezultat, suma de care a fost privat bugetul orașului Ocna pe cei 25 de ani cât ar funcționa terasele este de 2,6 milioane de euro.
SC Caraiman SRL este asociat, la Sibiu, cu numele lui Constantin Teodorescu, cel care a închiriat mulţi ani Cârciuma din bătrâni, din Muzeul Astra. În acte, firma a fost transferată pe numele celor doi fii ai lui Constantin Teodorescu. Unul dintre aceştia este naşul de cununie al fiului lui Constantin Ciocoiu-Muntiu, administratorul public al oraşului Ocna Sibiului şi membru al comisiei de licitaţie mai sus amintite.
SC Rareş SRL este una din firmele care a lucrat, în subantrepriză, la amenajarea lacurilor sărate de la Ocna Sibiului, fiind în contact permanent cu primarul din Ocna Sibiului. În timpul derulării acestui contract, utilajele SC Rareş SRL au mai lucrat în zonă şi pentru consolidarea şi amenajarea unui teren pe care actualul ginere al primarului Ioan Balteş avea să îşi amenajeze spaţii de cazare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

joseph

Acum 9 ani

He,he, se-apropie ștreangu\' de grumaz.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus