Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Cum sa imbatranesti cu dreptatea in mana, in fata autoritatilor

Sibianul Alexandru Răducan, de profesie avocat, se luptă de mai bine de 13 ani să-și recupereze drepturile pierdute de familia sa la instalarea comunismului. Este vorba despre două imobile din Sibiu, unul sub complexul comercial Alba-Iulia și unul sub blocul R2 din cartierul Hipodrom.
Alexandru Răducan a demarat, în 2001, procedurile de restituire a unor imobile pe care municipiul Sibiu le-a deținut ca urmare a unor exproprieri abuzive realizate în perioada comunistă și asupra cărora nu a avut niciodată un drept de proprietate. Avocatul sibian spune că dorește să obțină o compensare corectă cu un alt imobil similar. În total este vorba despre o suprafață de aproximativ 890 metri pătrați. În cei 13 ani, dosarul lui s-a tot plimbat de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților la Primăria Sibiu și înapoi, în prezent documentele aflându-se la ANRP pentru a treia oară. Reprezentanții ANRP spun că este de datoria municipalității sibiene să aplice legea, în vreme ce Primăria Sibiu comunică, de fiecare dată, că nu exista bunuri disponibile pentru aplicarea măsurilor reparatorii. ”Se spală pe mâini și trimit dosarul la București, unde nu se întâmplă nimic. După a doua retrimitere la Sibiu, dosarul complet a fost lăsat pe rafturi aproape patru ani la Sibiu, după care s-a întors la București. Mi-a fost comunicat că situația nu se va remedia prea curând, în condițiile date”, a declarat Alexandru Răducan. Cât privește motivul invocat de reprezentanții Primăriei Sibiu, acela că nu există bunuri disponibile pentru aplicarea masurilor reparatorii, Alexandru Răducan arată că în ultimii ani au fost scoși la vânzare, în total, zeci mii de metri pătrați de teren prin hotărâri ale Consiliului Local. Și dacă ar fi existat intenția s-ar fi putut soluționa și situația lui. Spre exemplu, prin hotărârea Consiliului Local Sibiu, numărul 66 din data de 23 februarie 2006, au fost scoase la vânzare suprafețe ce însumează câteva mii de metri pătrați.  „Nu este o situație singulară. Întrucât există terenuri disponibile pentru compensare, instituțiile române abilitate au obligația de a rezolva urgent cazurile de acest gen, așa cum obligă Legea 165/2013. Redobândirea încrederii în instituțiile statului se poate realiza doar în condițiile în care reprezentanții acestuia vor rezolva practic, acum și în concret, aceste probleme. Doar astfel se poate asigura garantarea dreptului de proprietate publică și privată statuată de Constituția României și normele europene în vigoare” afirmă Alexandru Răducan.
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și Primăriei Sibiu, cu privire la nemulțumirile invocate de Alexandru Răducan, în urmă cu mai bine de două luni, însă răspunsul municipalității a întârziat să apară până la închiderea prezentei ediții a ziarului.
După 13 ani, Alexandru Răducan spune că nu se va da bătut. ”Aștept rezultatul mușamalizărilor și tergiversărilor de până acum, pe o parte. Pe altă parte, îmi doresc ca principiile democratice europene să învingă. Stabilizarea unui sistem democratic se poate realiza exclusiv prin respectarea normelor europene, atât la nivel teoretic, prin adoptarea unor legi viabile de garantare a proprietății, cât și practic, prin aplicarea lor imediata, așa cum e cazul Legii 165/2013”, a mai declarat avocatul sibian.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Katrina

Acum 8 ani

Sa nu afle domnul in cauza intr-o zi nu foarte indepartata ca proprietatile sant pe numele lui Iohannis & echipa de hoti imobiliari.
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Stimata Katrina, esti o loaza, exact ca Gadea si Badea... vorbesti prostii. ma tot intreb de unde mai ies viermi ca tine.
Raspunde

Kadastru

Acum 8 ani

Doresc succes si acestui tanar. Sa nu abandonezi lupta! CINE A LUAT TERENURILE? 1. Dezvoltatorii din si de pe lângă Sibiu/Cisnadie/Selimber/PALTINIS adica: viceprimarul V.Popa, Primarul (caruia nu-i stiu numele) prietenii lor (inclusiv din Germania), fosti si actuali functionari de prin primarie , consiliu judetean si CARABULEA, MARINCUTA s.a
Raspunde

sancho panza

Acum 8 ani

Daca era sas si apela la Bucsa era mare.Daca mai dadea si mditatii poate numarul era 6.
Raspunde

don quijote de la mancha

Acum 8 ani

sancho, i-ati magaru si tai-o ca pute Sibiul de denigratori si compozitori folkloristi.
Raspunde

Rusine

Acum 8 ani

Dle avocat du-te si la Dumnezeu, pentru ca citez (din spusele tuturor avocatilor) \" PE NOI NE JUDECA DOAR DUMNEZEU\". Nu ai gasit alte cai si te-ai gandit sa spui si in presa poate impresionezi. Sunt multi cu probleme mult mai mari decat tine si mor cu dreptatea in mana din cauza voastra..
Raspunde

de la manchea

Acum 8 ani

iti sta sasu in nas si in blas te doare valoarea sasusului ,azi miine il vei vedea presedinte al tari ,atunci s-a vezi frustrare pe voi miticilor ,si s-a vezi descoperiri din marile tepe pe care le-a tras favoriti tai ,bechetel ,petrom ,sidex etc +centura sibiului facuta din banii europeni si inclusa in culoaru 4 pan european proiect si finantare pentr-u 33 de km si executat 17 km ,cred ca diferenta nu s-a dus in stadioane si sali de sport in localitatile de unde se trageau ministri ,ca tara asta nu este feuda la uni care din intimplare ocupa o pozitie de sef ,aia sunt bani publici platiti de toti amarasteni din tara ,in loc de infrastuctura si modernizarea tari mofturi de grandomanie si prostie
Raspunde

terek

Acum 8 ani

daca nici un avocat nu-si poate recupera drepturile...atunci cineva fara cunostinte juridice, fara bani si fara pile n-are nici o sansa...eventual sa-si vanda drepturile litigioase pe 2 lei la smecheri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus