Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Drumurile, la zi: O autostrada si doua vise

Lotul III al autostrăzii Sibiu-Orăștie va fi, cel mai probabil, singura bucată de autostradă inaugurată anul acesta în România. Prin urmare, presiunea pusă pe constructorul Impregilio SPA este cu atât mai mare cu cât, termenul anunțat pentru deschiderea traficului s-a nimerit să fie exact în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. Celelalte două tronsoane de autostradă care trec prin județ, Sibiu – Pitești și Sibiu – Făgăraș sunt în stadiul de cheltuit bani pe studii de fezabilitate.

Probabil singura…

Filmarea din avion deasupra șantierului autostrăzii Sibiu - Orăștie, făcută public săptămâna trecută, arată progrese considerabile înregistrate peste vară, dar și noi alunecări de teren sau probleme mai vechi încă nesoluționate. Pe cea mai mare parte a celor 22 de kilometri ai tronsonului s-a așternut deja asfaltul, chiar și în unele porțiuni afectate de alunecările de teren, iar în restul zonelor există o mobilizare masivă.

Cei care au urmărit îndeaproape evoluția lucrărilor, sau cei care au plătit pentru realizarea filmării din avion, sunt de părere că tronsonul va fi inaugurat în această toamnă, însă lucrările vor continua în paralel. ”100% se va da (în folosință n. r.), sunt presiuni enorme, de aici și mobilizarea (plus că se plătesc facturi). Motivul principal este că sunt 90% șanse să fie singurul tronson de autostradă dat în folosință anul acesta, în caz că nu se întamplă vreo minune pe Arad-Nadlac. Fiind și campanie electorală, vă dați seama ce lovitură ar fi daca nu s-ar inaugura niciun kilometru de autostradă”, a scris pe forum.peundemerg.ro reprezentantul firmei Eurocopter, cea care a realizat filmarea aeriană. Cât privește autoritățile, ultima vizită pe șantier a avut loc acum aproape două luni. Noul ministru al transporturilor, Ioan Rus, s-a arătat optimist atunci. ”Despre cât de mulțumit sunt nu pot spune, dar ceea ce este foarte bine e faptul că se lucrează. Am organizat această întâlnire deoarece sunt inadvertențe între consultanți și proiectanți, între consultanți și constructori și așa mai departe. Am discutat astfel încât să poată fi depășite toate problemele pe care le au”, a declarat ministrul Ioan Rus pentru Turnul Sfatului. Referitor la inaugurare, Rus a anunțat că tronsonul va fi finalizat cu certitudine anul acesta. ” Acum, că nu va fi 15 sau 16 noiembrie este posibil, dar anul acesta există toate condițiile să termine lucrarea”, a mai spus Ioan Rus.

Lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu este situat între localitățile Cunța (județul Alba) și Săliște. Trebuia finalizat în aprilie anul trecut, termenul fiind decalat din cauza alunecărilor de teren care afectează traseul autostrăzii pe o lungime de aproape șase kilometri. Dacă va fi inaugurat în luna noiembrie va exista o întârziere de 18 luni.

Două amânări. Dar am aflat despre Lutra lutra, Lynx lynx și Ursus arctos

Licitațiile pentru studiile de fezabilitate ale autostrăzilor Sibiu – Pitești și Sibiu – Făgăraș au fost amânate pentru toamnă, după ce mai multe firme au contestat procedura propusă de CNADNR. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate firmelor care au contestat procedurile de achiziție publică pentru refacerea studiilor de fezabilitate.

Ambele proceduri au fost lansate în prima jumătate a lunii iunie, fiind imediat contestate de către firmele interesate de aceste contractele care, însumate, ar avea o valoare de aproape 70 de milioane de lei, fără TVA. Acum, CNADNR propune noi termene. Pentru Sibiu – Pitești, CNADNR a fixat termenul final pentru depunerea ofertelor data de 8 septembrie, în timp ce pentru Sibiu – Făgăraș, termenul este 15 septembrie.

În cazul autostrăzii Sibiu – Pitești, documentația a fost contestată de nu mai puțin de patru firme, care au reclamat caracterul discreționar al draftului de contract (care putea fi oricând și pentru orice perioadă întrerupt de CNADNR, fără niciun cost suplimentar), dar și o serie de elemente ambigue ale documentației, cum ar fi referirile la ”păsările SPA” sau la speciile de amfibii de pe eventualul traseu al autostrăzii Sibiu – Pitești. Procedura de licitație a fost lansată initial la începutul lunii iunie, cu termen inițial de depunere a ofertelor ziua de 23 a lunii iunie și o valoare aproximată la 43,4 milioane de lei, fără TVA.

Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost întâmpinată de asemenea cu aprigi critici scrise de către firmele interesate de o astfel de lucrare. Aceleași clauze care atribuiau puteri discreționare CNADNR-ului (întreruperea plăților fără penalități) au fost anulate acum de CNSC, care a dat dreptate companiilor și în ceea ce privește termenul extrem de strâns de reactualizare a tuturor documentațiilor – patru luni. Valoarea acestui contract este aproximată între 23,5 și 27,7 milioane de lei, iar termenul inițial de depunere a ofertelor era stabilit pentru ziua de 22 iulie 2014.

Contestaţiile firmelor care au cerut contracte şi documentaţii mai clare au criticat inclusiv termenii folosiţi de autorităţi. Operatorii economici au făcut referire şi la un paragraf din Anexa 5 a Caietului de sarcini, paragraf care prevede „în mod particular, cerinţele pentru realizarea de studii pentru Canis Lupus, Lutra lutra, Lynx lynx, Ursus arctos, Castor fiber şi toate speciile de lilieci, reptile, amfibii, nevertebrate şi specii de păsări SPA trebuie să fie descrise”. „Autoritatea Contractantă solicită realizarea unor studii pentru specii nedefinite în nomenclatoarele biologice, folosind termeni ca «amfibiile» şi «păsările SPA». Această ambiguitate poate duce la aprecieri arbitrare sau interpretări, poate genera costuri suplimentare importante şi, în final, poate conduce la respingerea studiilor de mediu realizate”, se arată în contestaţia celor de la Via Desgin, care subliniază că în documentaţia întocmită de CNADNR există „numeroase neclarităţi, ambiguităţi şi abateri de la lege”. CNADNR a răspuns contestațiilor, explicând formularea “specii de păsări SPA” se referă la specii de păsări protejate în cadrul ariilor de protecție avifaunistică, “SPA” semnifică arii de protecție specială avifaunistică, iar termenul “amfibii” va fi asimilat cu “amfibieni”. CNADNR a transmis solic itările dorite și acum se așteaptă o nouă licitație.

O nouă idee: Dar dacă anulăm tot?

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, susține că România ar ieși mult mai ieftin dacă nu s-ar mai construi autostrada Sibiu – Pitești, ci s-ar lărgi doar șoseaua Curtea de Argeș – Sibiu.”Noi în tot exerciţiul bugetar european până în 2020 avem 6 miliarde de euro toţi banii pentru autostrăzi. Dacă am face Sibiu-Piteşti ar costa 3 miliarde de euro, adică jumătate. Noi să zicem că avem deja dezvoltat triunghiul Timişoara-Arad-Deva. Ne-am gândit să mărim drumul-expres Curtea de Argeş-Sibiu cu câte o bandă pe sens. Aşa ne-ar costa la jumătate şi am avea bani să deschidem şi Piteşti-Craiova. Dar nouă nu ne trebuie numai atât, trebuie să conectăm Moldova de Transilvania fie cu două drumuri-expres, fie cu două autostrăzi. Noi putem conecta un drum de la Vatra Dornei către Ungaria sau de la Bacău la Braşov. Dar la Braşov să facă ce? Trebuie conectat şi Braşovul cu Sibiul şi cu Autostrada Transilvania. Deja zonele Arad-Timişoara au o dezvoltare mult mai mare decât zonele din estul extrem al ţării. Noi trebuie să dăm şansa tuturor regiunilor să se dezvolte”, a declarat Rus pentru ziarul Adevărul. S-a bucurat cineva că a plecat Șova?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Cucu

Acum 8 ani

Penibil poate fi si Ioan Rus cu explicatiile lui .... si mai e si ardelean.... PSD-istii n-au avut niciodata oameni de actiune!
Raspunde

unu

Acum 8 ani

ba pe sinistru asta a transporturilor [rus ] nu-l intereseaza ce se cere de intreaga europa ,adica ,CULOARU PAN EUROPEAN ,VIENA -BUDAPESTA -NADLAC -DEVA -SIBIU -RM VILCEA -PIESTI -GIURGIU -INSTAMBUL ,pe asta il doare cluju si iasovu s-a nu ramina pe dinafara ,ba sinistrule stiu ca te doare si pe tine ca pe toti gugustuci care ati condus acest minister ca nu puteti ocoli sibiul ce s-ai faci daca si herman asta acum 1000 de ani a pus hermanstatu in buricu tari ,ba sifon comunist nu te dezveti nici tu de naravurile comuniste ,numai aia au facut ce au facut si au scos sibiul din pozitia de nod de cale ferata din ani 1857 pina in ani 1975 cind in mod discriminatoriu ,regiomala iasov in caruta care ne-a aruncat comunisti au sabotat numai s-a treaca pe la ei ,ba fa ce se cere nu cum a facut concitadinu tau fostu prim sinistru [boc ] cind a confundat bugetu tari cu bugetu clujului ,si in loc s-a faca ce se cere va tras stadioane,sali de sport ,centuriu de diamante ,piste de avioane cu costuri uriase si nesustenabile ,ba mojicule si taran frustrat tara asta trebuie dezvoltata non partinic ,nu daca tu esti de la ,cluj ,iasov ,iasi gorj s-au teleorman construiesti inutil acolo numai ca esti tu sinistru de transporturi ,ba cum se lipesc astia de la cluj tot la bani publici ,ba iti spun eu de unde bani pentr-u sibiu -pitesti ,bani alocati pentr-u acest tronson cerut de europa ,de la aia turda -sebes ,neprevazuta in constructie ,si lasa gargara cu cheltuirea banilor primiti de la UE , si pentr-u parlamentari de sibiu ,rm vilcea ,ba insistati s-a se construiasca ce a inceput ceausescu ,adica culoaru PAN EUROPEAN CF ,facut in proportie de 75 la suta si abandonat intentionat numai ca acest culoar trece neaparat prin sibiu ,trezitiva ca aceasta legatura normala inseamna locuri de munca si notorietate sibiului ,numai stati la mina unor politruci cu clanta mare si plini de ifose de vedete regionale ,in tara trebuie s-a primeze dezvoltartea nu ifosele de mare sinistru detransporturi gen ;rus ,dobre ,berceanu etc ,ba daca vreti normalitate votati JOHANNIS daca nu veti vedea in continuare autostrazi pe harta si de alea lehliu gara -cucuieti din deal
Raspunde

ToTo

Acum 8 ani

Impregilo, par a fi seriosi, eu i-am cam criticat dejeaba. Dati-i bataie baeti !!! Ioan Rus , inca nu te critic, sunt ceva substraturi in declaratii, dsaca se adeveresc poti fi bun pt transilvania libera...
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Doar Anca Boagiu a miscat lucrurile la Ministerul Transporturilor
Raspunde

adiarc

Acum 8 ani

si tronsonul acesta a fost semnat tot de Boagiu...va mai trece multa apa de Cibin , pana actualii neocomunisti ( PSD ) , vor finaliza un tronson demarat de la 0 de ei - Studiu de Fezabilitate , Licitatie , semnare ctr - finalizare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus