Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-9°C

Dr. Ioan Manitiu despre acuzatia de incompatibilitate: "Daca sunt vinovat sa ma pedepseasca. O sa ma duc sa vand rosii in piata"

Opt medici din cadrul Spitaului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, șefi de secție și directori medicali, sunt acuzaţi de Agenția Națională de Integritate (ANI) că nu au respectat legea şi s-au aflat în incompatibilitate sau în conflict de interese de natură administrativă și penală, în diferite perioade, din 2006 până în prezent.

În ceea ce îi priveşte pe medicii Ioan Manițiu, Valeria Vălean, Adrian Șanta, Emil Băcilă, Marcel Pereanu, Nicolae Grigore, Popa Florina Ligia, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal, iar dr. Mihai Roman este acuzat de conflict de incompatibilitate, fiind în același timp director medical și administrator al unei societăți comerciale.

„Dacă mă găsesc vinovat, afară cu noi”

Ioan Maniţiu, şeful de secţie de la Clinica Cardiologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu spune că lui i se pare normal ca medicii să poată practica meseria și în cabinetele proprii, mai ales că pe firma prin care funcționează nu mai are și alți angajați, iar dacă „înainte eram administrator, acum un an am schimbat şi sunt unic asociat”.

„Când am primit contractul de administrator la Spitalul Județean nici nu știam ce înseamnă. Ca șefi de secție, noi nu suntem implicaţi direct în manevrarea bugetului și nu am avut niciun profit de pe urma contractelor. Nu contest ce spune ANI, dar ce se întâmplă mi se pare așa, o formă de a se lua de doctori. Am primit și o foaie în care sunt anunțat că nu mai pot ține conferințe. Ca șef de secție, nu mai pot vorbi despre companiile farmaceutice. Ce înseamnă asta, că de acum șefii de secție trebuie să stea ascunși? Eu vă spun că nu am știut ce e aia cu SRL-ul, SC-uri, așa că dacă sunt vinovat să mă pedepsească. Sincer, vă spun că sunt mâhnit, dar dacă mă găsesc vinovat, afară cu noi. Mă voi duce să mă plimb cu bicicleta sau să vând roșii în piață”, spune dr. Maniţiu.

Managerul SCJU Sibiu: „Instanţa va decide”

Managerul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, Vasile Spinean spune că activitatea în spital nu a fost şi nu va fi perturbată de rapotul ANI, medicii urmând să îşi rezolve situaţiile cu ajutorul instanţei.

„Am lecturat comunicatul ANI. Pentru că suntem în această etapă extrem de proaspătă a veștii, tot ceea ce pot să spun e că situația este privată și trebuie să lăsăm lucrurile să își urmeze cursul. Cu o parte a medicilor am vorbit anterior și știu că și-au angajat avocați. Să nu uităm că acesta este doar un raport, dar instanța este cea care va decide. Activitatea în spital funcționează fără sincope, iar medicii care mai activează pe funcțiile respective sunt în spital, la program normal”, a spusn Vasile Spinean.

Despre raportul ANI, dr. Adrian Şanta spune că acuzaţiile sunt „niște supoziții, fără nicio acoperire în realitate. Sper ca justiția să funcționeze și să arate adevărul”.

Valeria Văleanu este acuzată de faptul că în timpul exercitării funcției de Șef al Secției de Oncologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a încheiat contracte de execuție lucrări cu societatea comercială la care soțul ei a deținut calitatea de administrator – președinte al consiliu de administrație în perioada 18 noiembrie 2011 – 26 aprilie 2013. Văleanu spune că respectivul contract a funcționat în urmă cu doi ani, când soțul ei era director la Drumuri și Poduri SA, societate subordonată tot Consiliului Județean ca și Spitalul Judeţean Sibiu, iar „această societate a asfaltat drumurile spitalului, aşa că eu ce treabă să am cu asta?”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

33 comentarii

unu\'

Acum 8 ani

Cit e kilu\' de rosii?Vinete,gogosari aveti?\'\'„Am lecturat comunicatul ANI....\"Nu puteati sa-l cititi,ca oamenii botezati? \'\'această societate a asfaltat drumurile spitalului, aşa că eu ce treabă să am cu asta?\'\'Corect,doar nu au asfaltat saloanele!Te doare mintea!
Raspunde

poenaru cel modest

Acum 8 ani

un medic mare, de neinlocuit. o mare personalitate ..si sef de sectie si director si profesor. saracu, dar nu stie cei aia SRL si SC ??????
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

am rezerve serioase despre cat de mare doctor e...mai degraba spagar...buzunare largi la halat...
Raspunde

poienaru cel modest

Acum 8 ani

mare, de neinlocuit si o a mare personalitate trebuia citit in ghilimele.....
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Dr. Manitiu nu e ca alti doctori: nu pretinde nimic de la bolnavi> Daca cineva ii ofera CEVA PT. CA L-A AJUTt, probabil ca nu refuza. Cine refuza e prost crescut!
Raspunde

wwww

Acum 8 ani

stimabililor,ce credeti ca realizati cu aceste injurii,calomnii? vorbiti despre cei mai buni medici din sibiu ! sper si meritati sa ajungeti pe mana infamilor si a incompetentilor ,voi si cei apropiati,sa vedeti diferenta dintre viata si moarte ! Rusine comentatorilor de mucava,,a rahatilor care scriu in loc sa pută,,
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Ce urat te exprimi si matale, onorabile!!!
Raspunde

m

Acum 8 ani

Gogule dute acasa si renunta la net Nu te ajuta cu nimic
Raspunde

avaramu

Acum 8 ani

gogule, cred ca esti unul dintre puslamalele lu cindrea
Raspunde

asda

Acum 8 ani

bai wwww astia au distrus spitalele,muta banii de la spitalul judetean la particulari si o sa apara si plangaciosi ca tine care sa le ia apararea.
Raspunde

@ gogu

Acum 8 ani

din cauza celor \"bine crescuti\" ca tine sistemul medical e in KK-ul in care este...iar de Manitiu chiar nu cred c-a ajutat pe cineva cu adevarat...din punct de vedere medical...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Aroganța maximă la dom\' doctor Manitiu. Auzi la el, că n-a știut! Păi, ai fost pus acolo ca să știi, nu ca să faci acum pe niznaiul. Să va fie rușine, ați acaparat spitalele ca pe moșiile personale, ați angajat și susținut numai nulități obediente, adevărații medici sibieni au fost alungați în Cluj, Tg. Mureș, București. Din cauza voastră spitalele din Sibiu sunt o cloacă unde colcăie mizeria, incompetența, șpaga și nepotismele. Din cauza voastră sibienii, când se îmbolnăvesc, se duc să se trateze în alte orașe, că voi îi omorâți cu zile. Auzi la el, să vândă roșii în piață, de parcă aia ar fi o ocupație pentru infractori! Te anunț, arogantule, că vânzătorii de roșii sunt extrem de respectați, ei trăiesc în economia de piață, în viață reală, și muncesc pe rupte pentru ca să supraviețuiască, n-au vile și mașini de ultima generație și nici nu își fac concediile în Caraibe. Bleah!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Și încă o chestie, v-ați băgat în toate, n-ați ratat nicio oportunitate de a câștiga bani, medic la stat, medic privat , director la stat, director la privat, profesor universitar, consfătuiri, consilii de administrație, de parcă voi ați fi geniile pământului , adevărate centre existențiale ale umanității fără de care, noi proștii, am umbla chiauni de cap.
Raspunde

periscop

Acum 8 ani

Vai, vai, ce impertinență! Cum de a îndrăznit presa, această cenușăreasă a democraturii noastre, să se lege de aceste genii?, de acești bieți iubitori de arginți, care au depus jurământu\' lu\' Hipocrit în fața ....bla, bla, bla...
Raspunde

D.N.A

Acum 8 ani

de acord cu josef ...bravo d-le ai pus punctul pe rana,auzi mari SOMITATI ....ei de fapt sunt niste ciubucari ordinari...nu esti opert fara plic ,nu esti consultat in policlina ..decit la cabinetul sau privat etc.
Raspunde

poienar

Acum 8 ani

un lacom, un nesatul, un prost care se crede de neinlocuit
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

1. In Germania, ca sa poti avea CABINET PROPRIU trebuie sa prestezi serviciu si la SPITALELE PUBLICE, altfel nu primesti ZULASSUNG/Licenta de practica medic in localitate...Si toate, obligatoriu, prin AOK/Allgemeine Ortskrankenkasse/CasaLocala de Sanatate (STAT, nu Casa Particulara)....Acesta este UN Aspect..In rest, nu judec, poate e vorba aici de Incompatibilitate Cabinet Propriu+Spital de Stat cu FUNCTIE de CONDUCERE....______2. Stiati ca in intervalul 2008-2014 AU PARASIT TARA 15.000 MEDICI? banuiesc ca nu de bine...dar presupun, erau majoritatea stagiari sau medici/asistenti care DUC GREUL in Spitale si sunt platiti mai putin decat un maturator de strada..._____3. E adevarat, CALITATEA, cunostintele si profesionalismul noilor generatii de medici (in genere in Europa) au scazut infernal in comparatie cu anii 60\' ai sec. XX...
Raspunde

...

Acum 8 ani

Atitudinea omului care se crede deasupra legii. Cititi bine ce spune, el nu se pricepea la nimic cand a fost numit manager, zici ca l-a obligat cineva sa accepte. Si nu este nicio incompatibilitate cand in calitate de manager vorbesti de bine sau de rau despre companii farma. Eu zic za vorbeasca de rau si sa vada ce va pati, cu tot profesionalismul pe care sunt sigur ca il are. Daca nu intelegi restrictiile economiei de piata, du-te nene si vinde tomate, sa vezi ca nici acolo nu faci chiar cum te taie capul.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Adevarata INCOMPATIBILITATE in legislatia intregii UE este la voi practicata CRIMINAL altundeva...In Germania si UE se controleaza riguros sa nu existe intelegeri intre MEDICI si INDUSTRIILE FARMACEUTICE....sper ca va dati seama de ce... ____DAR la voi, sfidand legile EUROPENE, chiar si dupa tot scandalul-balon-de.sapun este permis ACUM in continuare, (calcand teoretic si legea americana ANTI-TRUST), SPITALUL si INDUSTRIA (distribuirea) FARMACEUTICA s sa fie concentrate la concernul POLISANO, intr-o SINGURA mANA, ati citit aici in Turnul Sfatului ce rezulta din declaratia noului MANAGER....Ca sa fie mai clar PACIENTUL din Spitalul POLISANO trebuie sa cumpere medicamente numai din FARMACIA POLISANO...La PRETUL POLISANO... legea concurentei libere? Ce este aia? Si TRIBUNA face zilnic Reclama POLISANO (ca si aici, in Turnul Sfatului), unui SISTEM CRIMINAL in sine...MONOPOL ABSOLUT....
Raspunde

...

Acum 8 ani

@Georg. Scuteste-ne cu Germania, cand vom avea legile din Germania o sa le respectam pe acelea, deocamdata le avem pe astea din Romania, sunt obligatorii si necunoasterea nu te scuteste de consecinte. (Degeaba vrei legi ca in Germania si votezi cu Iliesiu, de ex., la intamplare). Concernul Polisano este o afacere privata, inteleg ca necazurile au pornit cand legea romaneasca i-a permis asocierea cu statul(decontari la CNAS), lacomia a invins. O sa vedem, inca nu s-a terminat.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Polisano: noi directori pentru distribuția de medicamente și departamentul financiar___(01 Septembrie 2014 20:44 Traian Deleanu)_____ La câteva zile după numirea lui Remus Borza în funcția de președinte al grupului de firme Polisano, acesta a decis aducerea a doi noi directori în cadrul Polisano SRL, societate care are drept obiect de activitate distribuția de medicamente.___ Din prima zi a acestei săptămâni, directorul general al SC Polisano SRL este Octavian Iacob (foto), iar directorul financiar al societății – Andreea Pîrvu, după cum se arată într-un comunicat emis de companie.__ Ambii provin ”din sistem”: Octavian Iacob a condus, până anul trecut, ADM Farm, fiind anterior director executiv al Farmexpert. Andreea Pîrvu, pe de altă parte, a lucrat înainte de a veni în cadrul Polisano ca director în cadrul Advent International, caracterizat drept cel mai mare fond de investiții prezent în România.____ ***www.turnulsfatului.ro/26962/polisano:-noi-directori-pentru-distributia-de-medicamente-si-departamentul-financiar.html
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Pentru 20(IP 109.103.127.118): Am scris, e o lege nu numai in Germania, ci in intreaga UE, cititi mai atent. Sunteti in UNIUNEA EUROPEANA si trebuie sa fie respectata LEGISLATIA UE...Aici nu discutam...daca nu va convine, puteti iesi din UE...
Raspunde

...

Acum 8 ani

Corect @Georg. Atunci Manitiu sa se adreseze CJUE daca va fi gasit vinovat, care o sa-i dea dreptate si satul il va mentine in functie, cu despagubiri cu tot. Polisano nu facea obiectul discutiei de aici.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Mai, Georg, medic la stat, medic la privat, manager, profesor la Blaga, conducător de doctorat, conferințe pe teme farmaceutice, nu e cam mult la 66 de ani? Păi vezi de ce pleacă medicii tineri în străinătate, tocmai din cauza acestor vulpoi care vor să trăiască numai ei. Mentalitate de poienar. În civilizația europeană funcționează un principiu, trăiesc eu, dar îl las și pe celălalt să trăiască.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Iar cu Polisano ce ai? Reclama nu e interzisă prin lege, iar în spitalul lui e normal să vândă medicamentele lui, doar n-o să le vândă pe-ale altora??? E ca și cum Simpa ar vinde în magazinele lor pâine de la Transagape, sau invers. Curat monopol.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Joseph, cred ca nu intelegeti fondul problemei...Potrivit legislatiei UE in nici-un spital (deStat sau particular) sau cabinet particular nu este voie sa existe nici macar intelegeri intre MEDIC si FARMACIST, d-apoi SPITAL+INDUSTRIE FARMACEUTICA (si distributie=farmacii) in ACEEASI MANA...E vorba (social) de PROTECTIA PACIENTULUI si (economic) de LEGEA LIBEREI ALEGERI si a LIBEREI CONCURENTE, altfel 90% din Pacienti nu mai pot beneficia de SPITAL si MEDICAMENTE, fiindca COSTA....si Spitalul te strange cu surubul sa cumperi preferential Medicamentele distribuite de ACEEASI MANA sub care se afla Spitalul si Farmacia...
Raspunde

...

Acum 8 ani

@26. Inteleg ca in Germania nu ai voie sa ai spital, farmacii si fabrica de medicamente si instrumentar medical in acelasi timp si in Romania da. Si asta contravine unei legi UE. Si se poate proba o intelegere intre un dentist si un tehnician dentar si o farmacie ca fiind ilegale, in numele protectiei sociale. Ca o consecinta, un inspector poate sa-mi interzica sa am relatii comerciale cu o farmacie sau chiar cu un producator. Asa ma duce mintea.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Pentru: 27. ... (IP 109.103.127.118)___CORECT...Aceasta este ESENTA, si de fapt nu priveste numai CONCERNUL POLISANO, ci, dupa cum rezulta din comments, ii priveste si pe medicii aici mentionati, mai clar, dupa cum rezulta din explicatiile @Joseph in aspectul Dr. Manitiu (UN exemplu)....
Raspunde

...

Acum 8 ani

Ce pot sa spun, o iau ca atare si ma gandesc ca daca asta este libera initiativa din D atunci de la iarna votez USD si reintroducerea vizelor.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Amanunt la 27:\" [...]Si se poate proba o intelegere intre un dentist si un tehnician[...]\"___aici trebuie clarificat: fiecare stomatolog/dentist lucreaza preferential si LEGAL cu un anume TEHNICIAN dentar...Si asta pentru ca trebuie sa ai INCREDERE si sa cunosti si sa garantezi CALITATEA muncii duble combinate: dentist si tehnician...Clar ca nu ai voie sa IMPUI anumite tehnici dentare costisitoare, ci sa propui variante: de ex. Implantat (1700 EUR/Stift) sau proteza..Si toate DINAINTE, cu anticipata Propunere de Costuri scrisa si semnata de pacient si APROBATA de Casa de Sanatate, in care sunt specificate clar ce plateste Casa, ce pacientul..Acestea sunt VERIFICATE la sange de Casa de Sanatate (AOK de Stat sau particulare) fiindca PLATESTE, de FISC!/Finanzamt...si daca treci punctaje false de tratatment, tot te prinde, fiindca sunt FILTRE MULTIPLE de verificare....sunt cazuri in care dupa 10 ani au trebuit medici sa plateasca daune sau sa restituie costuri...sau sa fie SUSPENDATI sau inchisoare...
Raspunde

...

Acum 8 ani

Multumesc de precizari, atunci stiind eu ca se abat toate blestemele astea pe mine, care ar fi problema sa am spital si fabrica de seringi, doar ca nu las pe altul sa vanda seringi in spitalul meu? Pot sa fiu la fel de controlat la costuri si decontari. Bizar. Nu verific, iau asa cum zici.
Raspunde

driver

Acum 8 ani

mai lasati si tinerii,astia batranii si-au cam facut plinul, urmati exemplul doctorilor pesamosca, craciun
Raspunde

ACOPERITUL

Acum 8 ani

DOMNUL prof dr Manitiu este in incompatibilitate cu el insusi la 66,8 ani ar trebui ca pensionar sa plece acasa ca orice om ce a muncit o viata si-a agonisit ptr restul vieti Sectia cardo sa fie data pe altei maini mai tinere si pricepute in a organiza si conduce mai cu priceperesicu bunatate ....Ca prof la fac ..de medicina este de inlocuit sant mai multi medici cu doctorat buni de baza cardiologi ce pot prelua dsciplina ,numai ca dl pensionar crede ca este de drept acolo in facultate ..... poate sa mai castige un ban la cabinetul particular dar mai putin findca findca este scump ca tarif nu el .....ne mai fiind sef sectie nu mai merg bolnavi trimisi de el la cabinetul lui ...este vorba de suferinzi care merg la spital si sant trimisi la a lui cabinet ptr asi umple buzunarele avare ...Dl dr Manitiu se lasa greu nu vrea sa piarda nici o lescaie in avarismul lui...........toti ii dorim sanatate dar acasa aici vrem liniste ......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus