Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Bataia e rupta din rai, mai ales la scoala

Cu toată că numărul acţiunile de prevenire a infracţionalităţii în şcoli a crescut în ultimii trei ani, violenţele, furturile şi chiar deţinerea de substanţe interzise sunt în creştere la nivelul judeţului Sibiu. În anul şcolar 2013-2014 numărul elevilor certaţi cu legea a crescut cu 30% faţă de anul precedent.

Conflictele din unităţile şcolare dovedesc că punerea în aplicare a ”Planului naţional comun de acţiune - cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar” – după cum pompos a fost numit de autorități - nu a dat rezultatele aşteptate, iar pentru noul an care urmează să înceapă, oamenii legii vor fi nevoiţi să găsească metode suplimentare pentru a-i face pe elevi să respecte legea.

Elevii „premianţi” la violenţe

La nivelul judeţului, în semestrul I al anului 2014, au fost înregistrate 42 de infracţiuni sesizate, înregistrându-se o creştere de 13 infracţiuni, faţă de perioada similară a anului trecut,când au fost sesizate 29 de infracţiuni. Cele mai multe, respectiv 24, au fost înregistrate în Sibiu, iar restul în alte nouă localităţi.

„Din cele 42 de infracţiuni, numai trei au fost săvârşite în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, restul de 39 fiind în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar. Pe genuri de infracţiuni, cele 42 de fapte penale sesizate la nivelul I.P.J. Sibiu, se prezintă astfel: 29 de loviri şi alte violenţe, 11 furturi, un caz de distrugere, un caz de deţinere de substanţe interzise. Pe localităţi, situaţia infracţiunilor sesizate se prezintă după cum urmează: 24 fapte sesizate în municipiul Sibiu (18 loviri, cinci furturi şi o distrugere), opt fapte sesizate în Mediaş (două loviri, cinci furturi, o deţinere de substanţe interzise), o faptă în Cisnădie (lovire), o faptă sesizată în Miercurea Sibiului (lovire)”, spun reprezentanţii I.P.J. Sibiu.

Elevii din mediul rural le dau mai puţine bătăi de cap oamenilor legii, astfel doar opt fapte au fost înregistrate în ultimul an, în Şeica Mare - trei loviri, în Hosman, Dîrlos, Racoviţa şi Şura Mică câte un caz de lovire, iar în Porumbacu de Jos un furt.

Explicaţii

Printre motivele care determină creşterea infracţionalităţii în rândul elevilor se numără şi faptul că multe unităţi nu au pază, lucru care facilitează pătrunderea persoanelor din afară în unităţile de învăţământ.

Numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar asigurate cu pază, este, la sfârşitul semestrului I, de 48 - ceea ce reprezintă un procent de 13,71% din totalul unităţilor de învăţământ, 43 fiind în mediul urban şi cinci în mediul rural. Din cele 48 şcoli asigurate cu pază, 32 au pază proprie, 14 sunt asigurate cu societăţi specializate şi două au pază mixtă. Numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar dotate cu sisteme de supraveghere video este de 165, ceea ce reprezintă un procent de 47,14% din totalul unităţilor de învăţământ, din care 79 în mediu urban şi 86 în mediul rural.

Lipsa implicării părinţilor în educaţia şi controlul copiilor şi rivalitatea între elevi sunt alte cauze ale creşterii numărului de conflicte în şcoli.

„Cauzele favorizatoare comiterii de fapte antisociale atât în incinta unităţilor şcolare, cât şi în zona adiacentă acestora, sunt rivalităţile dintre elevi, lipsa de educaţie civică, antiinfracţională şi «antivictimală» a elevilor, faptul că elevilor li se permite să iasă din incinta unităţilor de învăţământ în timpul pauzelor, lipsa implicării părinţilor în educaţia şi controlul propriilor copii, posibilitatea pătrunderii părinţilor şi a altor persoane în incinta şcolii, pe timpul pauzelor, fără un control din partea profesorilor de serviciu sau a paznicilor şi faptul că elevii au asupra lor la şcoală telefoane mobile şi alte bunuri de valoare, fiind astfel victimele infracţiunilor de furt”, mai spun reprezentanţii I.P.J. Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 227

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 8 ani

EXMATRICUAREA....curatarea de elemente nocive... PAZA? Ca pe vremuri, curtea inchisa, profesori-de-serviciu, elev-de-serviciu, control la intrare.Jurnaul Clasei reintrodus. legatura cu parintii prin vizite-la-domiciliu o data la 3 luni. Implicarea Consiliului Parintilor in educatie. Pastrarea legala a numarului de elevi pe clasa la 25, nu 35! OCUPAREA ELEVILOR prin teme, lecturi particulare, STUDIU si activitati sportive si culturale...Reintroducerea uniformei si numarului...Nota la purtare, criteriu de exmatriculare... sub 7 ZBOARA...Intretinerea scolii (curatenie, ordine) prin AUTOADMINISTRARE, elevii sa-si curete locul, clasa, curtea..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus