Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Casele au suflet

Din nou merită să prezentăm ceea ce au reușit, prin creativitate și multă muncă alături de grupuri de specialiști sau de comunități întregi, niște oameni care își iubesc țara și neamul – Asociația MONUMENTUM – președinte arh. Eugen Vaida, cu baza în județul Sibiu, dar cu activitate în întreaga noastră țară !

Ce este extraordinar e faptul că din această asociație, care activează pentru salvarea patrimoniului uman și material, mai ales din zona rurală a României, fac parte numeroși specialiști din țară și din întreaga Europă, ceea ce asigură o conlucrare rar întâlnită între forțe intelectuale și administrative din toate straturile societății. Este modul cel mai potrivit de a mobiliza efort spiritual, dar și fizic și financiar, într-o perioadă de mari lipsuri și bulversări…

Asociația a organizat la Sibiu o prezentare a ultimelor realizări și o lansare complexă de programe care să sprijine ideea SALVGARDĂRII ARHITECTURII TRADIȚIONALE DIN ROMÂNIA. În engleză numele proiectului este mai specific: „Carpathian Villages Preservation Project”, marcând preocuparea de a salva și eficientiza comunitățile rurale din arealul carpatin, un adevărat brand al țării românești, am putea spune mascat în mod vinovat de toate guvernările de până acum! Au fost câteva puncte esențiale în desfășurarea acestei întâlniri, care a strâns împreună autorități județene și guvernamentale, specialiști din toate domeniile conexe patrimoniului, arhitecți-șefi, primari și viceprimari, vectori importanți din mass-media:

- Rapoarte de colaborare ale fundației engleze GlobalHeritageFund și ale Fundațiilor Prințului de Wales -- prin dl. J. Staniforth, care este și Înalt Reprezentant al Guvernului Român ptr. Dezvoltare Durabilă și care a dat citire mesajului Prințului Charles pentru acest amplu proiect de salvare a mediului construit rural – inclusiv prin participarea ARTTA, „The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”.

- Prezentarea Proiectului de salvgardare a patrimoniului rural, care se realizează ca un parteneriat între ONG-urile de specialitate, instituțiile statului și administrațiile locale din Transilvania, oferindu-se ca un model ce să poată fi preluat și în alte zone ale țării.

- Lansarea „Creditului special pentru case tradiționale”, de către Banca Comercială Română în parteneriat cu Asoc. Monumentum.

- Prezentarea campaniei naționale „Salvează România Frumoasă – Casele au suflet !”, derulată de către PRO-TV, reportaje vizionate până acum de peste 12 milioane de telespectatori din întreaga țară.

- Lansarea cărții „Casa țărănească săsească din Transilvania – ghid pentru restaurarea caselor vechi”, de arh. german Jan Huelsemann, cel mai complet compendiu pentru salvarea acestui patrimoniu unic al Europei, rămas în grija unor proprietari, administratori și specialiști majoritari români…

Mi s-a confirmat și de această dată valoarea uriașă a acestui tip de inițiative, pentru că prea des constat cum mulți din această țară (dar și vizitatori străini) descoperă cu uimire că există așezări multicentenare, bogate spiritual, că există aici IDENTITATE și un fertil GENIUS LOCI, deci specific sudului Transilvaniei, că mai sunt germeni activi ai comunităților rurale – deși atâtea fenomene destructurante și anti-culturale au atacat aceste comunități începând cu anul 1945!

S-a discutat competent, și cu acoperire în mii de zile-muncă pentru salvarea și restaurarea fondului construit din sate, despre moralitate în preluarea și transmiterea patrimoniului – ca să salvezi, să duci mai departe construcțiile vechi, este obligatoriu să le înțelegi, să fii în dialog cu spiritul acestui patrimoniu urbanistic și arhitectural !!   S-a demonstrat că este esențial să se asigure integrarea întregului fond valoros în VIAȚA ECONOMICĂ a comunității, pentru că protecția cea mai eficientă se realizează în contextul prezervării unui sistem social-economic de tip tradițional, nu de tip industrial-intensiv-invaziv! Agro-zootehnia organică, ferită de chimicale, energia obținută din bio-masă și stațiile de epurare bio sunt domenii economice de avangardă, pe potriva secolului 21 -  toate celelalte, care ar distruge PEISAJUL CULTURAL din zonă, sunt  depășite, demodate și anti-progres !!

La mijloace și soluții practice, s-a prezentat inițiativa Consiliului Județean de a sprijini realizarea unor Centre culturale-economice pe cele 5 zone etno-culturale majore – Mărginimea Sibiului / Țara Oltului / Valea Târnavelor / Valea Hârtibaciului / Valea Secașelor. Pentru schimbarea obligatorie de mentalitate în satele noastre au pledat și autorii campaniei de la PRO-TV și Caroline Fernolend (din Viscri), vice-președinta Mihai Eminescu Trust România, arătând că oamenii pot fi convinși să renunțe la stricarea stilului caselor tradiționale, la modificări ce dăunează construcțiilor și locuitorilor, și să adopte metodele sănătoase pentru prelungirea vieții și frumuseții caselor vechi, șurilor și anexelor specifice, care pot primi o viață nouă, dotări perfect contemporane, dar într-un ambient cu suflet, cu istorie și valoare !!

Vorbind despre legile incomplete sau greșite care gestionează patrimoniul rural, arhitectul-șef al județului Mureș prezenta diferențele de abordare pentru acordarea amenzilor sau altor pedepse la țară, în zone de protecție, sau pentru fapte penale de alt ordin. Și se întreba: oare distrugerea unui obiect de patrimoniu de categoria A nu prezintă PERICOL SOCIAL?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

giony

Acum 7 ani

Vine frigul, e timpul sa faci toate analizele Acum toamna este bine sa faci toate analizele cu aparatul de biorezonanta SCIO si sa ei masurile necesare ca sa intri sanatos in iarna si sa nu mai suferi de durerile provocate de frig. Fa acum o programare la Cabinetul nostru din Sibiu, str.Stefan Cel Mare ,nr.40 sau la telefoane 0766 748 870, 0743 774 620, 0742 613 78-dr.Pricop Cristina si mail : giony54@yahoo.com .Sedinta dureaza o ora si costa 100 lei. Program zilnic L-V 15-20 si S 10-18.Recomandam numai tratamente naturiste CaliVita. Va asteptam!
Raspunde

giony

Acum 7 ani

Important pentru tine! Acum ai ocazia sa castigi 300$/luna ,cel putin,lucrand pe calculator de acasa. Nu necesita pregatire speciala decat sa urmezi un curs gratuit de 12 lectii online care te invata tot ce trebuie sa faci.Daca doresti sa vii langa noi da-mi un e-mail cu mesajul “trimite curs”la : ionel2754@yahoo.com .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus