Vineri,
01.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Doar un conflict de munca inregistrat in 2014. Autoritatile cer ITM Sibiu sa-si faca treaba mai bine

Conform datelor statistice prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, în ultimii doi ani în județul Sibiu s-a înegistrat câte un singur conflict de muncă pe an. Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, este de părere că ITM Sibiu nu intervine suficient de mult și nu-și face treaba până la capăt.
Conform legii în vigoare, conflictul colectiv de muncă, la nivel de unitate, se declanşează numai după ce organizaţia sindicală reprezentativă sau reprezentanţii angajaţilor, notifică angajatorului declanşarea conflictului colectiv de muncă şi sesizează în scris inspectoratul teritorial de muncă, în vederea concilierii. Mai departe, în termen de trei zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării, inspectoratul teritorial de muncă desemnează delegatul său pentru participarea la concilierea conflictului. În cel mult șapte zile lucrătoare de la data desemnării delegatului, inspectoratul teritorial de muncă convoacă părţile la procedura de conciliere. În cazul în care în urma dezbaterilor se ajunge la un acord cu privire la soluţionarea revendicărilor formulate, conflictul colectiv de muncă se consideră încheiat. ”Faptul că actuala lege a dialogului social, interzice declanşarea conflictelor colective de muncă pe durata valabilităţii contractului colectiv de muncă, se reflectă şi în numărul mic de astfel de conflicte înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. Astfel, pe tot parcursul anului 2013 a fost înregistrat un singur conflict de muncă, iar anul acesta a fost, de asemenea, înregistrat un conflict de muncă în luna martie”, explică inspctorul-șef al ITM Sibiu, Francisc-Szombatfalvi Torok.
 
La nivelul judeţului Sibiu îşi desfăşoară activitatea, conform bazei de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, 962 de unităţi cu peste 21 de salariaţi. Din acestea 244 unităţi sunt cu capital de stat, 12 cu capital mixt şi 706 cu capital privat. La această dată, doar o treime din angajatorii cu peste 21 de salariaţi, respectiv 330, au încheiate contracte colective de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. În primele nouă luni ale acestui an ITM Sibiu a verificat 257 de unități și a sancționat contravențional 16 dintre ele, alte  146 primind măsuri în vederea remedierii deficiențelor. ”Urmează că în următoarele săptămâni să se finalizeze verificarea tuturor agenţilor economici care înregistrează un număr mai mare de 20 salariaţi si din punct de vedere a respectării dispoziţiilor legii ce priveşte Dialogul Social”, a mai spus Torok.
 
Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Sibiu este de părere că nu se face suficient pentru a apăra interesele sibienilor. Ioan Cindrea a cerut public conducerii ITM Sibiu, cu ocazia ultimei ședințe a Colegiului Prefectural, intensificarea controalelor și punerea în aplicare a legii, chiar și prin amenzi usturătoare, în cazul în care drepturile muncitorilor din marile firme care activează în Sibiu nu sunt respectate. Un exemplu în acest sens este dat de societățile care activează în Zona Industială Vest, în cazul cărora activitatea sindicală aproape a dispărut complet. ”Până la finalul anul vreau să reveniți cu un raport în care să vedem măsurile concrete luate”, a spus Ioan Cindrea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

imre

Acum 9 ani

bun
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Ba sindicatule,fi dreacu\' mai certaret ca se supara nea Nelu!Pe cine mai apara in campania electorala?Hai,baga mare!Fara o greva la Continental sau SNR sa nu-mi mai apari in fata ochilor,ce(Doamne iarta-ma)Pastele ma-sii?Ba,cu dreptu\' omului nu ne jucam.Nici cu stingu\'!
Raspunde

ffffffffffff

Acum 9 ani

gggggggggggggg
Raspunde

VALERIU

Acum 9 ani

Si eu am depus o sesizare la ITM-Sibiu in aprilie 2013 si nici pana azi nu am primit raspuns cu ce masuri s-au luat.DAR,AM AFLAT DIN SURSE JUDICIARE,SI ZVONURI PUBLICE INTEMEIATE,VCA AU UNII INSPECTORI CARE PUN BOTUL LA SPAGA. Si in acest caz ce masuri mai pot lua mituitii???!!!
Raspunde

NELU

Acum 8 ani

Cum se numeste fapta , cind patronul iti sugereaza , perfid ,sa-ti dai demisia ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus