Joi,
06.05.2021
Cer Senin
Acum
14°C

FOTO 18 biserici fortificate au fost reabilitate si asteapta turistii

La patru ani de la semnarea proiectului, lucrările de reabilitare a 18 biserici fortificate din județul Sibiu și alte trei județe învecinate au luat sfârșit. Reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România au anunțat că pregătesc în acest moment un nou proiect, similar, pentru reabilitarea altor biserici.

Cele 18 biserici fortificate incluse în acest proiect sunt situate în județele Alba (bisericile din Sebeş și Gârbova), Brașov (bisericile fortificate din Criţ, Buneşti, Mesendorf, Cincşor), Mureș (Archita, Apold, Cloaşterf) și Sibiu (Dealu Frumos, Netuş, Stejăriş, Curciu, Ighişu Nou, Valchid, Mălăncrav, Cârţa, Aţel). Toate aceste biserici au făcut obiectul unor lucrări de reabilitare, a căror menire este nu doar să asigure dăinuirea acestor monumente istorice, dar să și impulsioneze turismul în zonă, fapt care angrenează și dezvoltarea economică a comunităților locale.

”Acum două zile am făcut ultima recepție la faza de terminare a lucrărilor pentru genul de picturi murale descoperite în timp la o serie de biserici. Cu economia banilor din evaluările inițiale am continuat cu un fel de proiect «apendice» ca să îi zic așa, pentru aceste picturi. Acestea constituie o premieră pe plan național, în sensul că sunt picturi ascunse după acea reformă luterană din 1550. Ca atare, aceste picturi și-au păstrat farmecul ascuns. Nimeni nu le-a mai văzut timp de 500 de ani. Vă dați seama că noi, acum o lună sau două, prin sondajele făcute și pictorii experți care au intervenit, am scos la iveală imagini ascunse acum 500 de ani, din motive binecunoscute. Prin înțelegerea Episcopiei – care a considerat, mai întâi, că punând în valoare aceste picturi se îndepărtează de ritul evanghelic – am trecut peste acest moment și acum cinci biserici beneficiază de picturi murale de dinainte de reforma luterană. Ceea ce nu se știa până acum în mediul academic general. De exemplu, biserica fortificată din Ighișu Nou beneficiază de o suprafață de 200 de metri pătrați de pictură descoperită. Din aprilie până acum două zile s-a lucrat la descoperirea acestor picturi. Pe timp de vară și 15 specialiști lucrau în același timp, pe schelă”, a declarat Vasile Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Proiectul ”Tezaure Fortificate Redescoperite – Dezvoltarea durabilă a Regiunii Centru prin punerea în valoare a potenţialului turistic al reţelei de biserici fortificate săseşti din Transilvania”  a avut o valoare totală inițială de 22.062.696,52 lei, din care 16.593.282,31 sunt fonduri nerambursabile alocate în baza contractul semnat în octombrie 2010 alături de conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Centru, organism intermediar. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional. ”A fost un proiect greu, cred că printre cele mai grele, iar asta nu este doar versiunea mea, este și cea a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Au fost reabilitate nu mai puțin de 18 obiective de patrimoniu, aflate în patru județe. La fiecare obiectiv a fost alt tip de problemă și alte soluții. A fost necesară găsirea unui cadru prin care acest proiect să fie implementat în mod coerent. Proiectul este unul de o importanță deosebită pentru Transilvania. El va fi continuat, în etapa următoare de programare, probabil cu un alt număr ridicat de biserici. Consistoriul Superior este încrezător că succesul acestui proiect se poate repeta în următoarea perioadă. Acest proiect va însemna foarte mult pentru turismul din Transilvania”, a declarat și Valentin Păun, manager de proiect din partea GPA Business Management SRL.

Banii au fost folosiți și pentru îmbunătățirea infrastructurii de orientare, acces și primire a turiștilor în zona celor 18 localități în care se află bisericile fortificate, respectiv pentru încurajarea altor investiții conexe în respectivele comunități. Se așteaptă o creștere exponențială a turismului în zonă, precum și prelungirea timpilor de ședere a turiștilor în Regiunea Centru a României. ”Cea mai amplă investiție a fost făcută în județul Mureș, la biserica fortificată din Apold. Acolo au fost și probleme serioase de conservare și consolidare, iar suma derulată a fost la 420.00 de euro, dublu – de exemplu – față de Cârța, unde am întâlnit mai mult ruinele mănăstirii cisterciene și nu a fost nevoie de atât de mulți bani pentru a stabiliza coronamentul acestor ruine”, a mai explicat Vasile Crișan.

În imaginile alăturate se pot observa îmbunătățirile aduse bisericilor fortificate din Netuș, județul Sibiu, și Apold, județul Mureș.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Alex

Acum 6 ani

Bravo se poateee!!! Daca am respecta tot tezaurul pe care Romania il are nu am mai depinde de nimeni.
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

\"Banii au fost folosiți și pentru îmbunătățirea infrastructurii de orientare, acces și primire a turiștilor în zona celor 18 localități în care se află bisericile fortificate\". Nu zau?... La Curciu mi s-a spus, prin intermediar (peste gard), ca domnul cu cheia nu poate veni sa-mi deschida biserica pentru simpul fapt ca nu are timp. Poate deveni frustrant la un moment dat, necajit oricum pleci. Solutie: peste pretul biletului un adaos de 25% pentru efortul curatorului de a ne primi cu bratele deschise... P.S.: de ce nu se pune la intrarea in monument un afis cu nr. de telefon si adresa curatorului?
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Excelent; turism turism dar....anul acesta am fost la Dealul Frumos sa vizitam si in interior(am fost si anul trecut), ne asteptam sa fie dechisa ! Am intrebat la magazinul/birtul din imediata vecinatate unde este cheia, ne-a trimis la o casa(nu mai stiu nr), am batut...tot batut , la un moment dat intrebam niste copii daca doamna cu cheia e acasa. Raspuns: este acasa dar este foarte batrana si surda(trebuie deplasata cu masina!) ! Ne-am lasat pagubasi si am plecat. Sa lasa pt Dzeu cheia la cineva care se poate deplasa si comunica. Situatie asemanatoare se intalneste si in alte localitati ! De exemplu la Buzd & Soala. La Soala am vorbit cu un domn \'\'sasesc\'\' cu fata si romana impecabila care a zis ca cel cu cheia e in Germ. si oricum daca ar fi nu ne-ar deschide, e nervos pe nu stiu ce chestie de retrocedare( retrocedare a unui monument istoric?!?)
Raspunde

Monica

Acum 6 ani

In urma cu 2 saptamani eu am avut o experienta interesanta la Lupsa, Alba, cand am vrut sa vizitez biserica Sf. Gheorghe (sec. XV). Nu exista niciun anunt cum ca cheia s-ar gasi undeva, iar cand l-am intrebat pe vice-primar (***www.primarialupsa.ro/lupsa_viceprimar-189.html) cum putem intra, am primit raspunsul: „In aceasta biserica a vrut sa intre Razvan Theodorescu, pe vremea cand era ministru al culturii, si n-a reusit. Daca n-a intrat Razvan Theodorescu, doar nu va imaginati ca veti intra dumneavoastra.” Concluziile le trageti dvs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus