Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
27°C

FOTO. Zeci de copaci, unii vechi de aproape o suta de ani, taiati la Palatul Brukenthal din Avrig

Administratorul Palatului Brukenthal din Avrig a tăiat, în ultimele săptămâni, zeci de copaci din grădina de vară. Unii dintre aceștia aveau aproape doi metri grosime și o vechime de aproape o sută de ani. Măsura a nemulțumit o parte din vizitatorii și locuitorii Avrigului, speriați că s-ar putea pierde grădina baronului.

Nemulțumirile vizitatorilor au ajuns zilele trecute și pe adresa redacției. O altă parte dintre avrigenii scandalizați și-au manifestat nemulțumire pe site-urile de socializare. Cu toții spun că are loc o defrișare a grădinii Baronului Samuel von Brukenthal și că se strică ultimele lucruri rămase naturale și frumoase din Avrig. Prin urmare, reporterii Turnul Sfatului au vizitat săptămâna trecută Palatul. Iar prima impresie nu a fost deloc încurajatoare, o drujbă turată putându-se auzi încă de la intrarea în grădină. În plus, priveliștea generală nu era nici ea cea mai impresionantă: trunchiuri de copaci căzuți, crengi pe alei, rumeguș. Am întrebat un angajat care pregătea tufele de trandafiri pentru iarnă. ”Să știți că și mie îmi pare rău, uitați ce copaci înalți sunt. Unii dintre ei aveau 30 de metri înălțime. Dar dacă așa ni s-a spus, că trebuie să-i tăiem, ce să facem?”. Nu aceeași părere au și administratorii Palatului, respectiv reprezentanții S.C. Klingeis Consulting S.R.L. Aceștia au declarat pentru Turnul Sfatului că toate tăierile s-au făcut cu avizul Direcției Silvice Sibiu și în urma unei verificări pe teren a inginerilor silvici. Aceștia au constatat vechimea copacilor și posibilitatea de a se prăbuși, punând în pericol vizitatorii. ”De curând a fost o furtună puternică și cinci copaci au căzut din cauza vijeliei”, a declarat Mihaela Klingeis. Administratorul Palatului Brukenthal a mai menționat că proprietarul palatului, Fundația Samuel von Brukenthal, are un întreg proiect de reabilitare și înfrumusețare a grădinii. Scopul final al acestui proiect ar fi acela de a readuce grădina la frumusețea ei de odinioară.

Despre acest proiect l-am întrebat pe prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Kilian Dörr. ”S-au făcut doar tăierile care erau necesare pentru siguranța publicului. Nimeni nu vrea să strice din frumusețea grădinii”, a declarat Kilian Dorr. Aceasta a mai spus că Palatul a fost inclus în proiectul ”CultTour - Patrimoniul cultural ca punct de interes major in dezvoltarea turismului sustenabil”, realizat în parteneriat cu Primăria Avrig și alte opt instituții din șase țări ale Uniunii Europene. În valoare de 2,5 milioane de euro, proiectul s-a încheiat în luna iunie 2014, unul din scopurile principale fiind ”introducerea palatului Brukenthal în circuitul turistic românesc și european”.

Grădina Palatului Brukenthal se întinde pe 16 hectare și este unicul parc baroc din România, fiind protejat ca monument istoric de importanță națională. Faimoasele grădini ale Palatului Schönbrunn din Viena au servit ca model pentru domeniul Brukenthal, iar acum 200 de ani reședința de vară era faimoasă, chiar și dincolo de granițele Transilvaniei, în baza bogatei sale culturi ale grădinăritului. Domeniul era cunoscut ca fiind "Gesundbrunnen", adică „fântâna sănătății”, și „Edenul transilvănean”. Vreme de zeci de ani, până în 2011, palatul a fost uitat, degradându-se semnificativ.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

mentalistul

Acum 9 ani

S-ar rascoli Brukenthal in mormant de ar vedea ce a ajuns gradina lui,Daca pe vremea lui aceea gradina era o bijuterie poate unica in Europa de vest, avand chiar si arobori cu fructe exotice , Pacat ca cei care conduc stiu doar sa fure nu si sa investeasca cu cap( au montant niste corturi de prost gust in gradina) sau macar sa pastreze cea ce a fost. Niste incompetenti acestia ar trebui bagati in acid. Dar cand stai sa te gandesti ca is romani care nu stiu cum se numesc tara in care traiesc., ce pretenti sa ai sa isi respecte patrimoniul.
Raspunde

Carti! Te fac neprost.

Acum 9 ani

Cand ma gandesc ca sunt romani mentalisti care nu-si cunosc propria limba...
Raspunde

Măi...

Acum 9 ani

Ia luați un pic și citiți istoria grădinii lui Brukenthal (găsiți la librării, Grădinile lui Brukenthal de Cornelia Feyer). Copacii plantați în prezent acolo nu mai au nimic de-a face cu ce era inițial. Practic ar trebui tăiat o mare parte din parchetul prezent și înlocuit cu unul corespunzător celui inițial de la începutul secololui 19. Deci, ce vreau să vă spun: să nu vă închipuiți că se taie copaci din configurația inițială a grădinii lui Brukenthal.
Raspunde

unu

Acum 9 ani

Tocmai, toate astea pregatesc terenul pentru refacere gradinii Palatului, asa cum a fost ea initial.
Raspunde

QWERT

Acum 9 ani

Padure padure!!!! treaba e ca iasa banu\' , Padure Padure!!!!
Raspunde

ioan cotofana

Acum 9 ani

catre ANI: proiectul CoultTour a fost in parteneriat cu primaria Avrig. Adica Klingeis primarul s-a plimbat prin lume pe banii avrigenilor, si-a promovat restaurantul propritatea firmei SC KLINGEIS CONSULTING administrat de propria sotie si castelul de ghiata. Ce parteneriat profitabil nu-i asa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus