Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Un sfert de veac de mobilitate. In centrul Sibiului

Câteva zeci de tineri din multe țări ale Europei și nu numai s-au reunit în Piața Mare a Sibiului pentru a arăta că și aici există Erasmus Student Network: acea asociație a studenților care călătoresc și învață în alte țări. Și care anul acesta a împlinit 25 de ani de existență.

Dacă Erasmus Student Network există la nivel european de 25 de ani, în România a fost înființat de zece ani, iar la Sibiu, de doi. Numărul tinerilor din alte țări care aleg să studieze la Sibiu prin intermediul burselor Eramus este în creștere, așa că nu a fost deloc greu pentru aceștia să anime Piața Mare a orașului cu ocazia ”flag-parade-ului” care a marcat cei 25 de ani de existență a ESN.

”Este prima acțiune de acest gen pe care o organizăm la Sibiu. Am profitat de această ocazie să îi scoatem în stradă pe studenții internaționali, cu steagurile țărilor lor. Nu a fost greu, studenții au răspuns ușor invitației noastre, unii fiind foarte încântați că își pot promova țara. Noi vrem să promovăm mobilitățile studențești la nivel internațional. Să vadă și alții că la Sibiu există studenți internaționali, că îi găsești vorbind despre cultura și despre țara lor. Îi avem alături de noi pe cei din Spania, Portugalia, Franța, Pakistan, văd un steag al Poloniei, Grecia, Letonia, Slovenia și Turcia”, arată Monica Beca, președinta ESN Sibiu.

În cadrul ESN Sibiu lucrează aproximativ 25 de tineri voluntari. Asociația de tineri voluntari a fost  constituită în 2012, de către foști studenți Erasmus. ”Am vrut ca lumea să înțeleagă ce înseamnă acest program de mobilități și avantajele lui. Acum, înspre asociația noastră vin tot mai mulți studenți care nu au fost încă în astfel de programe. De cele mai multe ori, acești studenți ajung să plece cu o astfel de bursă după un semestru, pentru că văd la ei acasă ceea ce înseamnă să fii student internațional. Cred că avem deja cinci astfel de tineri care, mai întâi au fost voluntari și, mai apoi, studenți Erasmus, întorcându-se cu o dublă experiență acasă”, explică Monica.

Parada steagurilor din Piața Mare a fost un eveniment organizat cu sprijinul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

România? O țară exotică

Printre tinerii din Piața Mare care au participat la parada steagurilor se numără și Laina, venită tocmai din Letonia. ”Este o țară exotică, România, pentru noi, cei care stăm în nord. Asta a fost prima atracție. Am ajuns de doar două săptămâni și chiar îmi place ceea ce am găsit aici. În primul rând, deoarece Sibiul este un oraș mare. Țara mea are 1,9 milioane de locuitori cu totul, deci suntem o țară mică. Iar voi, românii, până acum sunteți foarte prietenoși”.

Studiază Economia și participă pentru a doua oară într-un proiect Erasmus. Prima dată a fost în Ungaria. ”Ceea ce este foarte atractiv, aici, la «Lucian Blaga» este faptul că putem participa la cursuri în engleză. Foarte puține locuri au o astfel de ofertă, deci este un avantaj în mod clar față de ceea ce avem în Letonia. Trecutul acestor locuri, oamenii diferiți față de cei din țara mea cântăresc greu în experiența Erasmus. Numai în orașele Erasmus pot învăța lucruri multe despre popoare. De exemplu, până să vin la Sibiu nu am cunoscut pe nimeni din Pakistan. Și sunt minunați”, împărtășește tânăra studentă.

Tot pentru a cunoaște alte culturi a ales Erasmus și Ingrid, din Franța, studentă la 19 ani. ”Sunt la prima experiență Erasmus, pe care am ales-o pentru a studia în afara țării. Cred că toată lumea ar trebui să încerce așa ceva cel puțin o dată, pentru a lua astfel contact cu diferite culturi pe o perioadă mai îndelungată. Plus că ai șansa să cunoști oameni interesanți, să călătorești. Deci este o experiență interesantă”.

De Sibiu s-a atașat după ce i-a căutat fotografiile postate pe diferite site-uri, iar de când a ajuns aici s-a felicitat pentru decizia de a veni să studieze în cadrul ”Lucian Blaga”. ”Există și ceva parteneriate între universitatea unde studiez eu acasă și «Lucian Blaga» din Sibiu. În plus, am vrut să aleg altceva, având în vedere că majoritatea merg în Spania sau Germania pentru astfel de cursuri. Eu am vrut să descopăr Europa de Est, așa că mi-am zis că România este o țară frumoasă. Am căutat Sibiul pe internet, iar imaginile pe care le-am găsit mi-au arătat că este un oraș frumos. A fost o alegere foarte bună. Îmi plac culorile din orașul vostru, sunt multe și vesele. La mine acasă majoritatea clădirilor sunt albe. Sibiul este un oraș foarte frumos și cred că o să aplic pentru a-mi prelungi studiile aici cu încă un semestru”.

Aici studiază Jurnalismul, în Franța fiind studentă la Informații – comunicare. Vrea să devină un jurnalist. ”Am auzit că nu e un statut foarte înalt pentru jurnaliști în România, dar nu știu dacă undeva jurnaliștii o mai duc bine”.

Jorge a ajuns la Sibiu din sudul Spaniei. ”Voi sta aici timp de nouă luni, voi studia sociologia. Sărbătorim Ziua drapelului, suntem din mai multe țări și este foarte bine. Este bine deoarece pot discuta cu tineri din alte țări, pot afla direct astfel lucruri despre cultura lor. Pentru mine este foarte interesant”. Întrebat dacă pentru el contează mai mult studiile pe care le poate urma aici sau șansa de a cunoaște oameni din alte părți ale lumii, Jorge a dat un răspuns diplomatic. ”Pentru mine sunt importate și studiu, și distracția. Dar să cunoști lume mi se pare un pic mai important. În primul rând că îți îmbunătățești cunoștințele de limbă străină, dar și pentru faptul că te apropii de alte culturi. Cred că este un pic mai important decât studiile pe care le poți face și în țara ta. Este mai bine pentru cultura și dezvoltarea personalității tale”.

În Piața Mare, Jorge a venit cu un steag al Spaniei ”mai special”. ”Are pe el imprimat și numele și logo-ul DYC, un whisky tradițional din țara noastră. Îmi place acest fel de whisky, dar aici nu se poate găsi”. Nu este dezamăgit de mai nimic, se declară îndrăgostit de oraș și de români. ”Sibiul îmi place foarte mult, nu e foarte mare, dar are ceva special: clădirile, Piața Mare, Piața Mică, toate acestea sunt fermecătoare. Am stat înainte de a veni la Sibiu și în București, a fost foarte distractiv. Din ceea ce mi-am dat seama până acum, românii sunt foarte prietenoși cu spaniolii, nu știu de ce, dar… mie îmi place grozav de mult”.

Despre ESN, cea mai mare organizație studențească

”Erasmus Student Network a fost înființată în 1989 de primii beneficiari ai programului de schimb Erasmus, iar misiunea lor atunci a fost de a sprijini integrarea în comunitățile locale a studenților și de a încuraja mobilitatea în spațiul european. Scopul s-a păstrat și acum și suntem mândri că am jucat un mic rol în sprijinirea celor peste 3 milioane de tineri ce au avut parte de o mobilitate până acum.  La momentul actual, ESN este  cea mai mare organizație studențească europeană, activă în 37 de țări, numărând aproximativ 464 de secțiuni locale și peste 13.500 de voluntari. În România, prima secțiune a fost înființată la Cluj, în 2004. Acum rețeaua națională este formată din șapte secțiuni. Este prezentă în București (2 secțiuni), Brașov, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara și în curând dorim să ne extindem în Craiova și Galați”, se arată într-un comunicat al ESN Sibiu.

”În cei 25 de ani de ESN de activități, voluntarii au sprijinit încontinuu schimburile internaționale, indiferent de scop (schimb de studenți sau de experiență) sau de etapa în care astfel de programe se situează (de la Socrates, la Lifelong Learning Programs, iar acum la Erasmus+). În centrul tuturor evenimentelor se afla și se află mereu promovarea multiculturalismului și a mobilității”, se mai arată în comunicatul citat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus