Alți aproximativ 100 de studenți au venit din această toamnă să studieze în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin intermediul programului de mobilități Erasmus+, susținut din fonduri europene. Din semestrul viitor alte câteva zeci li se vor alătura și celorlalți deja prezenți, Sibiul devenind un punct de întâlnire pentru studenți din întreaga lume. De la universitate și oraș, unii studenți așteaptă ”să îi schimbe complet”.
Pentru studenții străini care au ajuns în această toamnă, reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au organizat un ”welcome party”, la care ținuta a fost obligatoriu în culorile alb-negru. Cu această ocazie, am întrebat o parte din studenții veniți la Sibiu în această toamnă care sunt așteptările lor de la noul an universitar, dar și ce cred ei că vor dobândi după terminarea studiilor în cadrul ULBS. Ne-au răspuns tineri din Europa, dar și din Asia. ”Mă aștept ca la finalizarea studiilor aici să fiu o cu totul altă persoană, una care știe să interacționeze în mod constructiv. Intenționez să îmi dezvolt această pasiune, a comunicării interculturale, pentru a putea înțelege și depăși diferențele dintre cultura Asiei și cea a Europei”, mărturisește Tahira Mumtaz, studentă venită la Sibiu tocmai din Pakistan. Experiența ei academică speră să îi aducă și mai multă încredere în sine. ”Am tot ezitat la începutul venirii mele aici în calitate de student Erasmus. Dar, după ce am ajuns și am stabilit legături cu ceilalți studenți de aici, am devenit plină de speranță. Cred că la finalul studiilor mele voi avea o mai mare încredere în capacitățile mele, astfel încât voi deveni o persoană mult mai energică în general și o studentă mai bună, în particular”, mai arată ea.
Tot de pe continentul asiatic, Saira a venit la Sibiu cu speranța că studiile de aici îi vor îmbunătăți cunoștințele. ”La acest început de an universitar am mari așteptări, cum ar fi cele legate de învățarea cât mai multor lucruri despre tehnica modernă. În țara din care vin eu sunt puține oportunități care să te ajute în dezvoltarea deprinderilor. Prin urmare, studiile de la Sibiu cred că îmi vor mări încrederea în sine, odată ce voi învăța și lucruri noi”. La final, Saira speră că se va întoarce în țara ei cu un bagaj de cunoștințe care să o ajute în carieră. ”Profesorii și personalul administrativ de aici sunt foarte cooperanți și amabili, iar colegii de la facultate sunt foarte prietenoși. Datorită acestor oameni, Sibiul este un loc foarte liniștitor. Îmi place foarte mult și vremea de aici”, mai completează tânăra venită la Sibiu prin intermediul burselor oferite în cadrul programului Erasmus Mundus Mobility for Asia.
Tot din Pakistan, Syed Ihsan Ullah Shah spune că la Sibiu are intenția de a-și prezenta locurile natale cât mai multor oameni. ”Le voi povesti celorlalți studenți Erasmus despre cultura, tradițiile și despre țara mea și, la schimb, aștept să aflu lucruri noi despre țările, tradițiile și cultura celorlalți tineri de aici. Pe de altă parte, atunci când mă voi întoarce acasă, cred că voi avea multe cunoștințe despre România și oamenii de aici. Prin urmare, voi putea să ofer sfaturi și altor studenți, care doresc să experimenteze oportunitățile programelor Eramus în România, voi putea vorbi despre Sibiu și despre atmosfera de aici”. Syed Ihsan speră ca în anul universitar care urmează să își îmbunătățească engleza, dar și să asimileze cât mai multe cunoștințe.
Mult mai deschiși la minte
Majoritatea studenților veniți la Sibiu prin intermediul mobilităților Erasmus aduc în discuție faptul că astfel de experiențe îi ajută să înțeleagă mai mult din ceea ce se întâmplă în diferite părți ale lumii. Laine, venită tocmai din Letonia, spune că, în afară de cultura românilor, la Sibiu descoperă și modul de a fi și gândi al tinerilor din alte părți ale lumii. ”Mai întâi de toate, astfel de programe internaționale de mobilități sunt cele care ne oferă noi experiențe – fie acestea bune, fie mai puțin bune -, experiențe care ajută la crearea personalității proprii. La finalul studiilor mele aici, mă aștept să îmi dezvolt capacitatea de a înțelege, să cunosc mai multe din cultura și tradițiile românilor, dar și să cunosc oameni din cât mai multe părți ale lumii. De altfel, este o foarte mare șansă faptul că pot studia laolaltă cu tineri din diferite zone ale globului, să le aud ideile și să le iau în considerare felul de a gândi. De aceea, cred că o să am parte de o perioadă foarte bună pentru mine aici. Voi încerca să mă bucur de tot ceea ce mi se întâmplă, să experimentez cât mai multe lucruri noi și să mă las în voia lucrurilor”.
La finalul studiilor de la Sibiu, Laine este convinsă că va avea de dus acasă experiențe personale puternice, care să o motiveze în a învăța mai multe, în a descoperi lucruri noi. ”Sunt sigură că modul de a vedea lucrurile mi se schimbă în fiecare zi într-un mediu intercultural, ceea ce îmi garantează faptul că voi avea puncte de vedere mult mai largi și voi putea vedea lucrurile mult mai clar”.
Studiile de la Sibiu vor însemna și o mulțime de noi prieteni, după cum speră Ingrid Ponsy, din Franța. ”Sper să știu cât se poate de multe despre țara această, care cred că nu este suficient de promovată în Europa. Această experiență a studiilor în afara Franței reprezintă o oportunitate pentru a învăța limbi noi, pentru a afla lucruri noi despre diferite culturi, atât cea a românilor, cât și cele ale țărilor din care provin ceilalți studenți Erasmus. De aceea, la final cred că voi fi o cu totul altă persoană”. Un an de zile va petrece Ingrid la Sibiu. ”Sunt aici de o lună și pot spune că am avut parte de lucruri bune. Prin urmare, îmi doresc să continui cu astfel de momente frumoase, iar asta mulțumită activităților organizate de voluntarii din cadrul Erasmus Network Sibiu, grație atenției pe care ne-o acordă profesorii și personalul administrativ din cadrul ULBS, dar și datorită tuturor oamenilor frumoși pe care i-am întâlnit în România”.
Studenți vin, studenți pleacă
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu nu doar că primește studenți care au accesat mobilitățile Erasmus, dar și încurajează cât mai mulți tineri care urmează cursurile din cadrul celor nouă facultăți să plece la studii în alte țări, prin intermediul acelorași mobilități Erasmus. Potrivit reprezentanților Universității, în acest moment peste 250 de studenți ai ULBS sunt finanțați pentru mobilități la instituțiile de învățământ superior din Europa, cu care au fost semnate acorduri interinstituționale. ”Prezența studenților străini în Sibiu reprezintă, în momentul de față, nu doar un semn al internaționalizării instituției noastre, cât și o veritabilă punte interculturală, pe linia unei strategii asumate de conducerea ULBS", arată Daniela Preda, cea care conduce Serviciul Relații Internaționale și Programe Comunitare din cadrul Universității sibiene.
Ce este Erasmus+?
”Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universități, care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență”, este definiția pe care reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu o oferă burselor Erasmus+. Sibiul a devenit deja o destinație de tradiție pentru studenți din întreaga lume care aleg să efectueze aici stagii de pregătire universitară în diferite domenii. S-a dus, astfel, vestea despre cursurile în engleză de aici, de condițiile care li se oferă, precum și de programul care le este pregătit în detaliu de reprezentanții ULBS. Studenții Erasmus+ sunt primiți cu petreceri tematice, cu excursii în cele mai interesante zone din România, cu spectacole tradiționale și cursuri intensive de limba și cultura românilor.
Mai mult, la Sibiu a fost înființată și o asociația dedicată bursierilor acestui program susținut de Uniunea Europeană - Erasmus Student Network Sibiu. Aici sunt înscriși studenții sibieni care, la rândul lor, au studiat în alte țări prin intermediul Erasmus+. Din rândul acestei asociații provin și acei ”buddy” care oferă sfaturile prețioase tinerilor care vin aici să studieze. ”Pentru mulți, Erasmus este doar un nume, o personalitate sau un program susținut de Comisia Europeană. Pentru mine, Erasmus înseamnă un stil de viață care, contrat așteptărilor și-a făcut simțită prezența chiar și după încheierea perioadei de studiu în universitatea parteneră. În anul 2011 am decis să-mi adun viața într-un bagaj și să plec în Olanda pentru 6 luni, pentru a beneficia de o mobilitate Erasmus. Abia mai apoi am aflat că orașul care avea să mă marcheze atât pe plan profesional, cât și personal, era de fapt foarte asemănător Sibiului. Deventer, oraș înfrățit cu Sibiul a fost casa mea pentru o jumătate de an”, povestea în vară Monica Beca, președinta asociației amintite.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Comisia Europeană , Lucian Blaga , Erasmus Student Network Sibiu , Daniela Preda , Uniunea Europeană Guvernului P , Programe Comunitare , Studenții Erasmus , Monica Beca , Erasmus Mundus Mobility , Erasmus Network Sibiu , Ingrid Ponsy , Serviciul Relații Internaționa , Syed Ihsan Ullah Shah , Tahira Mumtaz , Syed Ihsanullah Shah
Vizualizari: 3209
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
QWERTY
Acum 4 ore
A
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Un sibian vero
Acum 6 ore
Rob