Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
2°C

Squash-ul in Sibiu - un sport mai intens decat o ora de cardio

Squash-ul este un sport puţin cunoscut în Sibiu, cât şi în ţară, pentru că sunt foarte puţine terenuri de squash, dar şi datorită lansării ideii că ar fi “sportul bogaţilor”. Deloc surprinzător, am putea adăuga. Având în vedere că sportul nu este unul tocmai cunoscut, investitorii nu se grăbesc să construiască locuri speciale pentru practicarea lui. Există, însă, în Sibiu, mai exact în Șelimbăr, un loc unde se poate practica acest sport.

“Am jucat prima dată în 1992, în Germania, şi în 2009 am găsit un teren similar la Bistriţa. Atunci mi-a venit ideea că pot să fac aşa ceva şi în Sibiu, iar în 2010 am început acest proiect”, îşi începe povestirea Gabriel Popa, iniţiatorul clubului Squash Sibiu.

“Simţi că faci sport, consumi 1800 de calorii/oră”

Prima reacţie, când vezi o cameră cât o cutie de chibrituri, în care este trasat un teren mic şi unde o minge de cauciuc este lovită de toţi pereţii, cu ajutorul unei rachete mult mai mică faţă de una de tenis de câmp, este: “Oare pot face faţă, am rezistenţa necesară?”. “Fiind un spaţiu mic, cu mişcări bruşte, de direcţie, depui foarte mult efort, arzi foarte multe calorii într-un timp foarte scurt.”, precizează Gabriel Popa, antrenor şi jucător, în acelaşi timp.

Pe măsură ce timpul trece în compania antrenorului, un lucru devine sigur: squash-ul este unul dintre cele mai solicitante sporturi. “Poţi consuma între 1200 şi 1800 de calorii pe oră, enorm de mult, simţi cu adevărat că faci sport”, spune Popa.

Mitul că ar fi un sport scump cade

Majoritatea lumii, văzând squash-ul doar în filmele de la Hollywood, pleacă automat cu o preconcepţie, considerându-l un sport costisitor, dar lucrurile nu par chiar aşa. “Probabil lumea nu s-a interesat cât costă. Terenul se închiriază la 50 de lei/oră la abonament şi 70 lei/oră ocazional. Nici racheta nu e scumpă, o poţi avea şi la 50 de lei, dacă nu doreşti să o închiriezi”, precizează antrenorul.   

Parchetul este unul făcut special, care are o anumită elasticitate, cu tot felul de soluţii de absorbanţi elastici ca să îţi protejeze coloana. “Este un parchet scump, se ridică undeva la 100 de euro/m2. Vreau un anumit standard pentru oamenii care vin aici, sunt nişte condiţii foarte bune, saună, vestiare, trei terenuri de squash, nu există în ţară club care să aibă mai multe, echipamentul este şi el inclus în preţul unei ore”, mai spune acesta.

Viaţa bate filmul. Greu de crezut că poţi să-ţi dezvolţi o afacere dintr-un club de squash.  "Avem doar 6-7 persoane care vin în mod constant, în fiecare săptămână de două sau de trei ori. Nu poate fi vorba de aşa ceva, până când nu va avea priză la un public larg”, răspunde ironic Gabriel Popa.

Cum se joacă?

Regulile squash-ului par a fi simple: “Terenul, după cum se vede, are nişte marcaje. Nu trebuie să le depăşeşti. Fiecare loveşte mingea o dată, care trebuie să atingă cel puţin o dată peretele frontal, între linia de jos şi cea de sus. Ideea e că trebuie să te plasezi tot timpul la centrul terenului, de aici e cel mai uşor să ajungi mingea. Se joacă până la 9”, ne explică Tudor Avram, un client fidel al clubului.

Squash-ul, combate stresul

Tudor Avram este un sibian care practică squash-ul de doi ani jumătate, acesta îndrăgostindu-se iremediabil de squash, încă de la prima şedinţă. “La început, veneam doar o dată pe săptămână, iar acum am ajuns să joc de câte patru ori. Am fost jucător de tenis de câmp mulţi ani de zile, dar când am ajuns la squash nu am mai plecat de aici. Îl înveţi mult mai uşor decât tenisul, din punct de vedere tehnic, este un sport pe care oricine îl poate juca după 2-3 şedinţe”, precizează jucătorul.

Mulţi practicanţi găsesc în acest sport sursa perfectă de relaxare, după o zi îndelungată şi extrem de epuizantă de la locul de muncă. La fel crede şi Tudor: “Dacă ai orice fel de probleme, când ajungi aici, efectiv toate dispar. Lovind puternic mingea, te relaxezi foarte tare”.

Sportivul a participat, anul trecut, la finala CN de Squash, care a avut loc la Cluj-Napoca, iar acum se pregăteşte pentru calificările aceluiaşi turneu, care se vor desfăşura la Sibiu, pe 8-9 noiembrie. “A fost o experienţă fantastică, după ce am văzut jucători cu experienţă, m-am ambiţionat. Vreau să felicit organizatorii de la Cluj, pentru că e ceva nemaivăzut, un teren profesional de sticlă complet”, spune Tudor Avram.

Acest sport, numit Squash, s-a răspândit treptat în alte părți ale lumii fiind, acum, practicat de mai mult de 20 de milioane de oameni din peste 150 de țări. Squash-ul este un sport care se practică în SUA şi Anglia din 1830, dar care, până cu ceva timp în urmă, era inexistent la noi în ţară. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3468

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

2 comentarii

Carla Maria

Acum 8 ani

Viitorul prezidentiabil al Sibiului ! Tudor Avram !!!!!
Raspunde

Costin & Todica

Acum 8 ani

Bravo Tudor! Suntem mandri de tine chiar daca tu ai uitat de noi!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus