Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Masterand in IT la doar 12 ani. "Un copil normal, dar cu aripi foarte lungi"

Povestea lui Petru Rogojan, copilul care de la zece ani care învață cot la cot cu adulții, nu a fost făcută publică până acum pentru că părinții au vrut ca Petru să decidă singur dacă IT-ul este ceea ce își dorește. 
 
În urmă cu câteva zile, Petru a primit în cadrul unei gale sibiene un laptop performant de la QEast Software, după ce a realizat două site-uri. Așa a aflat toată țara că un copil de 12 ani este masterand la Universitatea Elvețiană de Științe Aplicate Vest-Elveția, iar la anul, când va termina și al treilea curs, cel de web expert, va fi cel mai tânăr absolvent de master din Europa.
 
”Inițial l-am refuzat. Am zis să revină peste patru ani”
 
După ce în clasa III-a a urmat cursuri de informatică la Palatul Copiilor, Petru i-a spus mamei că vrea să învețe și mai mult. Părinții s-au interesat și când Petru avea zece ani mama l-a adus la Swiss Webacademy din Sibiu. ”Mama lui a venit cu el de mână la noi, pentru a-l înscrie la cursul de web design. Sincer iniţial nu am fost de acord şi am zis că trebuie să mai aştepte vreo patru ani. Ca să înţelegeţi, la cursurile noastre se înscriu elevi în ultimul an de liceu, absolvenţi de licee şi facultăţi cu profil tehnic. Dar am văzut în ochii lui o rugăminte profundă şi a insistat că el vrea «acum să înveţe» şi atunci am discutat cu mama şi am convenit să se înscrie pentru o perioadă de trei luni, iar dacă nu face faţă atunci să se retragă. Erau zece în grupă, nouă adulţi şi Petre. A reuşit să termine cursul fără probleme şi în anul următor, la 11 ani, s-a înscris la următorul curs, cel de web program, pe care l-a terminat cu cele mai bun rezultate din toată grupa. Acum a fost acceptat la cursul de web expert, unde din 150 de candidați au acceptat cinci”, povestește Daniela Chrzanovski, director Swiss WebAcademy
Oana Rogojan, mama lui Petru, este fizician și şi-a luat doctoratul în fizică în Olanda. “Dar am ales să ne întoarcem în ţară. Soţul meu este jurist. Oricum, nu e vorba despre noi, noi suntem părinți, iar ca orice părinte tot ce vrem este să ne susținem copiii în a face ceea ce le place și a se dezvolta în direcția aleasă de ei”.
 
Pasionat de cărți și de fizică
 
Petru povestește cu entuziasm despre programe, nu i se par deloc grele, dimpotrivă, uneori „sunt ca o joacă”. ”Când am început cursurile, îmi părea un pic mai complicat, la început nu înţelegeam codurile, dar m-a ajutat mult profesorul nostru Marius Amza. Apoi am început să mă simt mai stăpân, deja îmi era mai uşor. Și când începi să  aduni toate informaţiile, devine un soi de joacă”, spune copilul.
Petre spune că face multe lucruri care îi plac, printre care germana și fizica ”iar fizica e atât de distractivă pentru că și profesorul este foarte distractiv”, dar mai ales îi place să își petreacă timpul jucându-se cu frații lui sau citind.
”Eu mereu spun că Petre are aripi foarte lungi, este un copil mereu vesel, s-ar juca tot timpul. În clasa a III a luat diploma pentru ”cel mai prietenos coleg”. A avut şi are în continuare dascăli excelenţi, iar la Colegiul Brukenthal este o anumită atmosferă, un climat care promovează într-un fel aparte educaţia. Știți, primul iPad l-a avut în clasa a III-a şi avea voie să joace doar locuri educative. Noi nu suntem de profesie informaticieni şi nu am încercat să îl îndrumăm într-o direcţie anume, ci să îl sprijinim în direcţia pe care şi-a dorit-o. Este foarte atras de acest domeniu, dar îi place foarte mult şi să citească. Seamănă cu tatăl lui, care dacă ia o care în mână nu o mai lasă până nu o termină. Petru mai are doi fraţi și îi place să-i ajute la teme. Deci cum spuneam, e un copil normal, cu o pasiune pentru IT”, mai spune mama lui Petru.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Felicitari

Acum 7 ani

felicitari ,sanatate si multa bafta.de asa stire poate fii toata romania mandra....avem nevoie de mai multe nu doar de minciunile de la latrina 3..
Raspunde

ali baba

Acum 7 ani

Bravo Petru.Cinste tie...Suntem mandrii sa avem asa baiat talenatt in oras si in tara.Sa dea domnul sa ti indeplinesti toate visurile in viata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus