Sâmbătă,
08.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Deja vu? Doamne, nu!

Copiii care se nășteau atunci când Emil Constantinescu era declarat învingător al alegerilor din 1996, au votat la prezidențialele din 2014 pentru prima dată. După 18 ani, cât de mare e probabilitatea ca istoria alegerilor prezidențiale să se repete la indigo? 
 
În 1996, candidatul dreptei, Emil Constantinescu, învingea în turul doi al alegerilor cu 54,4%. Ion Iliescu, reprezentantul stângii obținea scorul în oglindă, 45,5%.  După 18 ani, românii au repetat votul: 54,4% pentru Klaus Iohannis, 45,5% pentru Victor Ponta. Dreapta învinge din nou. Exact același scor.
 
Mergând pe același fir, observăm că pe județe, scorul a rămas exagerat de apropiat. Singurele județe care și-au schimbat votul după 18 ani sunt Tulcea, Iași și Suceava. Aici a câștigat dreapta în 2014, față de 1996. În Galați a câștigat stânga acum, față de alegerile de acum 18 ani. Istoria se repetă.
 
Mandatul lui Emil Constantinescu arămas pentru cei mai mulți dintre noi unul slab. Neputincios. Un înfrânt al sistemului, așa cum el însuși recunoștea. Figura lui Emil Constantinescu rămâne cel puțin pentru mine cea de după ce-a fost împroșcat cu cerneală de un nebun. Ciufulit, speriat, penibil. Un învins. Fără noroc la oameni, cu vremuri tulburi și multă sărăcie, Constantinescu rămâne poate cel mai invizibil președinte de după 1989. Au fost enorme așteptări și puține reușite.
Mandatul lui Klaus Iohannis pornește de la același scor electoral obținut de Constantinescu. Votat de aproximativ aceiași oameni, câștigând aproximativ aceleași județe, sibianul trebuie să arate că șirul coincidențelor se oprește aici. Nici nu cred că profilul lui Iohannis se aseamănă cu cel al lui Constantinescu. Deși amândoi sunt la bază profesori, Klaus Iohannis are în plus experiența de 14 ani de la Primăria Sibiu. E un mare avantaj pe care trebuie să-l folosească așa cum trebuie. 
Într-o lună, Klaus Iohannis își va începe mandatul, iar perioada de probă pe care poporul i-o va acorda nu va dura mai mult de o jumătate de an, un an. Sibienii au fost convinși de mult timp. E rândul tuturor românilor să-și erxprime părerea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

8FkfVqpU2LmO

Acum 7 ani

BantzaTe salut, Victor!Sigur ca ai dreptate, am spus chiar si aici pe blog, desi mai nimriet e in ineriorul partidului, ca e nevoie de actiuni concrete de reforma serioasa dupa aceste alegeri. Este evident ca un partid puternic in spate i-a lipsit lui Crin Antonescu ca sa se califice in turul 2, asa cum lui Mircea Geoana i-au lipsit abilitatile personale.Daca ne propunem sa fim adevaratul pol de dreapta, daca ne propunem sa schimbam sistemul, e obligatoriu sa avem un partid serios cu structuri serioase si responsabile, altfel revolutia bunului simt ramane o idee generoasa fara posibilitatea de a fi implementat de noi, ba chiar dimpotriva, ne-o asumam incorect fara o o putea duce la capat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus