Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

FOTO. Cum (nu) au comunicat autoritatile in cazul prabusirii elicopterului. Lectia din Apuseni

După scandalul avionului prăbușit în Munții Apuseni eram înclinat să spun că autoritățile române și-au învățat lecția. Însă ceea ce am văzut în timpul operațiunilor de salvare de lângă Mălâncrav, vinerea trecută, nu mă face decât să fiu și mai îngrijorat.

”Ăștia ne-au trimis intenționat la mama dracu în pădure, ca să aibă timp ăia de la armată să curețe locul. Un elicopter al armatei nu este pentru ochii oricui.” Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți salvatori, la aproape două ore și jumătate de alergat prin pădure, în căutarea elicopterului prăbușit. Înainte de a argumenta concluzia, trebuie să menționez că am ajuns în Mălăncrav la câteva minute în urma echipajelor de intervenție. Prin tot satul lumea deja ieșise la poartă și urmărea sirenele care circulau cu viteză în toate direcțiile. Sus, pe un deal în dreapta centrului localității, se concentrau toate alarmele. Peste 15 echipaje, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Salvări, Pompieri, SMUD și chiar Jandarmi, erau adunate la un loc. Nici nu opresc bine motorul că de pe deal coboară în fugă, abia ținându-se de rucsaci de prim-ajutor și tărgi, mai mulți salvatori îmbrăcați în salopete portocalii. ”Nu pe aici, nu se poate ajunge. Trebuie ocolit pe partea cealaltă” strigă, în timp ce arată către valea opusă, dincolo de sat. Instantaneu două echipaje de salvare pornesc sirenele și pleacă, urmate de un Logan al Jandarmeriei. Noi, după ei. Am traversat, în coloană, Mălâncravul și drumul până în Laslea cu aproape o sută de kilometri pe oră. Din Laslea, coloana a intrat pe un alt drum neasfaltat. Pe parcurs se mai alătură câteva mașini coloanei. După vreo cinci kilometri mașinile au început să patineze din cauza noroiului. Jandarmii coboară în pas alergător dintr-o dubiță și aproape că iau pe sus o mașină împotmolită. Noi abandonăm mașina într-o poieniță, pe marginea drumului, și sărim în portbagajul unei mașini de teren plină cu pompieri. În habitaclu se aud voci puternice, se strigă, unii sunt pe un deal, alții prin pădure, nimeni nu are coordonate exacte. Pompierul din portbagaj ne explică bonom. ”Este foarte important să existe o voce unică, cineva care să coordoneze, altfel pleacă fiecare după zvonuri și se împrăștie peste tot”. Pare să fi trecut prin foarte multe situații de urgență, privea calm și fix, așteptând să ajungem la locul accidentului.

Pe măsură ce înaintam prin pădurea dintre Mălâncrav și Iacobeni, mașinile încep să se răsfire. Unele încearcă drumuri lăturalnice. Rămân, alături de pompieri, două echipaje de salvare și o dubiță de jandarmi. Drumul de căruțe practic dispare și se merge printre copaci. Din când în când mașinile opresc. Unii coboară și o iau la fugă printre copaci, iar după cinci minute se întorc transpirați: Nu e nimic încolo! Alții, pâsâie și strigă să se facă liniște. Încearcă să audă voci. Mai sunt și a treia categorie, cei care miros. ”Se simte fum. Vine din vale”, așa spun. După care iar sare toată lumea în mașini și pornesc mai departe. Pe parcurs, se tot aud elicoptere cum vin și pleacă. În tot timpul ăsta se comunică prin stații, se caută semnal la telefon. Printre salvatori să află și câțiva localnici care tot repetă numele populare ale văilor.

Am mai mers o bucată ocolind copacii şi am făcut popas în mijlocul pădurii. Era de fapt o nouă sfăturie. Din urmă au ajuns curând alţi pompieri, vreo opt jandarmi, un Aro cu localnici şi câteva cadre militare. „No acum unde o luăm? Coordonatele spun că suntem la un minut de accident, dar nu e nimic aici..”. Şoferul maşinii de teren, locanicul care s-a oferit să ghideze pompierii din prin Sighişoara înjură înfundat. „Măi oameni buni, mă faceţi să mai scot şi prostii pe gură... păi voi nu înţelegeţi că aici e limita dintre Iacobeni şi Stejăriş? Am făcut pădurea asta pe jos de sute de ori când eram cioban şi nu e alt loc, asta e limita. Veţi avea voi coordonate, da’ nu sunt bune”. Cine mai prinde o liniuţă de semnal sună câte un şef. Deodată se aude o voce. „Auziţi că i-au găsit, sunt în partea cealaltă de Mălâncrav, aproape de unde am fost noi prima dată”. Toţi deznădăjduiţi. E departe „aproape de locul în care am fost prima dată”. „Doar bine v-am spus! Ale dracu coordonate”, şueră locaniciul printre dinţi. Ne urcăm în maşini. Plecăm spre Laslea să recuperăm maşinile care nu au putut urca prin pădure şi au rămas pe drum. Din când în când telefoanele mai prind semnal. Mesajele vin aceleaşi „I-au găsit dincolo... acum ce să mai faceţi, au transportat militarii tot, şi răniţii şi victimele... întoarceţi-vă că nu mai e mult şi se întunecă”. Maşina ocoleşte aceaşi copaci la întoarcere, căutând poteca prin desiş, iar peste pădure începe să fulguie uşor.

Unii spun că s-a făcut o confuzie între Stejărișu – care este pe Valea Hârtibaciului - și Ștejăreni (județul Mureș - n.b.) - lângă Mălăncrav. Alții spun că intenționat au fost trimiși aiurea, ca să aibă timp armata să curețe zona accidentului. Pe drumul de întoarcere, când prindem semnal la telefon, observăm pe internet că există televiziuni care transmit live, de lângă epava elicopterului prăbușit.

Dorina Nițu

Ștefan Dobre

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

pt turnul sfatului

Acum 9 ani

Pai pana ati ajuns voi ziaristii lui peste de la turnul sfatului cei din presa serioasa plecau deja de la locul incidentului,asa se intelege din reportajul vostru,sunteti penibili.
Raspunde

#1

Acum 9 ani

Desteptule, \"ziaristii lui peste de la turnul sfatului\" nu au batut hartoapele de capul lor. Au fost cu \"salvatorii\". Iar faptul ca salvatorii au fost complet dezorganizati si dezorientati in timp ce militarii si jurnalistii din \"presa serioasa\" erau pe drumul cel bun e o mica mare problema. Ca daca matale cazi cu avionul, nu-ti salveaza curu\' nici militarii, nici ziaristii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus