Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Junii Sibiului au aniversat 70 de ani printr-un maraton folcloric

Timp de cinci zile, Junii Sibiului au transformat Sibiul în capitala folclorului românesc. Nu mai puțin de 20 de ore de spectacol folcloric, 5 transmisiuni în direct, peste 120 de solişti în scenă şi peste 700 de dansatori, aproximativ 4.000 de spectatori -  acestea sunt coordonatele maratonului folcloric de care Sibiul a avut parte săptămâna trecută. Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul –Junii” Sibiu au organizat două spectacole de excepţie dedicate aniversării a 70 de ani de activitate a Junilor Sibiului şi cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”.

Startul maratonului folcloric a fost dat prin spectacolele pe care Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” le-a susţinut pentru publicul de acasă cu ocazia aniversării a 70 de ani de activitate neîntreruptă a celei mai vechi formaţii de dansuri populare din România. Astfel, timp de două zile, patru generaţii de dansatori - tinerii de la „Ceata Junilor”, profesioniştii din Ansamblul Folcloric „Cindrelul –Junii Sibiului”, Junii anilor ‘90 şi „Veteranii Junii Sibiului” au făcut să vibreze scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu sub mulţimea ponturilor, învârtitelor şi strigăturilor. Spectacolele au fost un adevărat tur de forţă, cei peste 200 de dansatori dând ocolul României prin cântecele şi dansurile specifice tuturor zonelor etnografice ale ţării. Acestea au fost completate cu selecţiuni din folclorul minorităţilor conlocuitoare, parte a vastului repertoriu pe care îl prezintă Junii Sibiului, de ani buni. Şi pentru că Junii Sibiului au fost şi sunt înconjuraţi de dragostea şi respectul a numeroşi interpreţi de muzică populară,  pe scenă au urcat vechi prieteni ai ansamblului şi colaboratori mai noi.

”Acum, la ceas aniversar, mă îndrept cu recunoştinţă şi admiraţie către Junii Sibiului – cea de-a doua familie a mea, alături de care am crescut şi m-am format ca  om de cultură: vreau să aduc sincere mulţumiri tuturor dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali cu care am colaborat de-a lungul anilor. Toată gratitudinea specialiştilor, jurnaliştilor şi televiziunilor care au fost alături de noi de-a lungul celor şapte decenii de activitate. Apreciem prezenţa ansamblurilor profesioniste la această a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Prin programele deosebite prezentate s-a făcut, încă o dată, dovada profesionalismului la nivel de interpretare a folclorului authentic”, a declarat Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Vineri, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, organizat anual în memoria maestrului coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului, a debutat tot cu o seară specială dedicată Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii  Sibiului”, iar sâmbătă şi duminică, zece ansambluri profesioniste din toată ţara au venit să-i omagieze pe Juni şi pe Ioan Macrea prin cântec şi joc. Prin calitatea şi diversitatea programelor prezentate, prin autenticitatea montărilor scenice, s-a reuşit una dintre cele mai bune ediţii de până acum ale acestui festival.

Dincolo de reuşitele artistice, rămân emoţiile pe care acest maraton folcloric le-a stârnit în rândurile spectatorilor şi artiştilor. Seară de seară, sala de spectacole a fost arhiplină, în jur de 4000 de spectatori asistând în total la evenimente, iar publicul a vibrat la fiecare moment şi a răsplătit artiştii cu ropote de aplauze.

O aniversare e întotdeauna încărcată de emoţii, însă pentru cele patru generaţii din marea familie a Junilor Sibiului, numărul emoţiilor a fost înzecit şi graţie arcului peste timp care s-a creat între Junii de altădată, cei de azi şi cei de mâine. Specială a fost întâlnirea cu Nicolae Anghelea, cel care a făcut parte din prima generaţie de dansatori ai Junilor Sibiului; în urmă cu 70 de ani a evoluat pe scene improvizate în atelierele Arsenalului, iar vineri a urcat pe scenă alături de cei care continuă activitatea ansamblului, la nivel profesionist. Pentru dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” memorabil a fost momentul în care copiii sau nepoţii lor, generaţia de mâine a ansamblului, au urcat pe scenă şi le-au dăruit flori. De asemenea, reuniunea membrilor familiei Macrea pe scena festivalului a fost un  moment emoţionant şi apreciat de public.

Şi pentru că de la aşa o sărbătoare nu puteau lipsi imaginile de odinioară, pe parcursul celor cinci zile au fost proiectate vechi înregistrări din arhiva TVR, cu maestrul Ioan Macrea şi familia, precum şi cu ansamblul de odinioară şi imagini din arhiva CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Sărbătoarea Junilor a  avut vizibilitate naţională şi internaţională, toate cele cinci seri de spectacole fiind transmise în direct de Televiziunea Română şi fiind prezentate de Iuliana Tudor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus