Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Cum traieste spatiul arhitectural

În viața cotidiană a unui oraș intervin numeroase momente culturale legate de  comunitatea ce locuiește acel oraș. Acest tip de evenimente constituie un factor important de personalizare / identificare pentru mișcarea socială a așezării. Merită amintit, în context, afirmația unui conducător de comunitate africană, care spunea răspicat: „Un eveniment din viața grupului nostru este spiritual numai dacă el deschide un dialog cu strămoșii noștri!”

Sublinierea este fundamentală în lumea noastră de azi, când forțele globalizării și masificării culturale tind să ocupe întreaga scenă a vieții social-politice, părând (și arogându-și asta) că sunt singurele purtătoare de progres… Un spirit conservator, care trăiește în armonie cu mediul cultural în care s-a format, are o viziune mai cuprinzătoare asupra acestei stări de lucruri, fiind pe deplin conștient că adevărul NU ÎNSEAMNĂ modă, campanie, progres nelimitat și ruperea legăturilor cu moștenirea!

Din acest punct se poate porni la înțelegerea modului în care spațiile arhitecturale, mai ales interioarele construcțiilor, trăiesc prin mișcarea culturală a organismului social. Mai ales că acest organism este un conglomerat de vârste, de mentalități, de spirite mai mult sau mai puțin mobilate intelectual, etc. Mecanismul interacțiunii unui grup social cu structurile construite este determinat de multe variabile:

- vechimea spațiului,

- istoria legată de evenimentele petrecute acolo,

- funcțiunile publice asumate,

- favorizarea contactului social prin contactul cu nevoile culturale,

- adecvarea la Spiritul Locului.

De aceea se constată, de exemplu, o atracție irezistibilă pentru spațiile unui centru istoric, fără concurență din partea altor spații în cartiere noi sau periferice…

Să urmărim două exemple de proces social-cultural în două tipuri de spații arhitecturale, pentru a învăța din aceste experiențe și a ne îmbogăți viața spirituală, sub cupola armoniei cu „ceilalți”, cu prietenii sau necunoscuții din același oraș:

1. Salonul Național de carte și publicații religioase, desfășurat în Holul parter din noului corp al Bibliotecii „Astra” – manifestare având deja o mică tradiție în Sibiu. Dintre toate manifestările cu temă culturală, numai acest Salon reușește de fiecare dată să modifice complet perceperea spațiului arhitectural neutru, de hol de circulație și cataloage ale bibliotecii! La puțin timp după deschidere, atmosfera salonului de carte și publicații specializate, tipul de public și lansările-eveniment, conferințele cu tematică spiritual-religioasă, creează un ambient atât de cald-sufletește, de convivial dar și de discuții profunde, pe subiectele fundamentale de viață și credință, încât nu mai recunoști valențele strict constructive ale spațiului-receptacul – acesta a devenit o agora fertilă, un LOC AL COMUNIUNII, un spațiu de spații mentale!

2. Spre deosebire de corpul modernist al bibliotecii, interiorul Bisericii luterane St. Johannis, de pe str. Mitropoliei, este de tip sală creștin-protestantă tradițională, cu elemente neo-romantice (construită în 1912). După 1990, oricine a putut participa la o serie foarte diversă de evenimente culturale adăpostite de generosul receptacul al bisericii – acesta fiind deja un semnal de utilizare de tip vest-european a spațiului liturgic. Dar un spectacol coral, petrecut la începutul acestei toamne, a reușit să transforme interiorul bisericii într-un spațiu convivial inedit, extrem de fertil emoțional și de o bogăție spirituală ce a parcurs pe rând momente de frison istoric / de serviciu liturgic / de spectacol muzical voios / de conversație între performeri și spectatori!

A fost un concert al corului „Bünder Kantorei”, înființat în Germania acum 500 de ani, care s-a prezentat la Sibiu cu 55 de coriști, unii și talentați instrumentiști. Cu această ocazie vreau să subliniez câteva aspecte ale „jocului” inerent dintre performerii veniți de departe și spectatorii prezenți – în seara aceea doar 50, deci mai puțini decât oaspeții! Ce să zic – majoritatea spectatorilor era de vârsta a treia-a patra și de etnie germană, deci deloc copii și tineri, deși în oraș avem liceu de artă și facultăți cu profil artistic…

Poate că ar fi cazul să discutăm despre acest TIP DE LOISIR – spectacolul coral cult, care însă cuprinde o gamă foarte largă de genuri muzicale, începând cu piese medievale și terminând cu balade rock… Să discutăm despre lipsa de cultură muzicală a „omului mediu”, majoritarul ce își încropește cultura personală numai din mass-media de joasă speță și din manifestări stradale inerent deficitare ideatic…

Și, pentru a ne ridica nivelul traiului în comun, în oraș și prin cele ale orașului, este mereu nevoie de o luptă cu greutățile cotidiene, pentru a trece dincolo de ele – acolo unde ne așteaptă REALELE SATISFACȚII SPIRITUALE!

 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus