Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Sa inceapa lupta... de idei! A fost lansat concursul pentru desemnarea orasului romanesc Capitala Culturala Europeana 2021

Ministrul Culturii, Hegedüs Csilla, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea concursului în urma căruia va fi desemnat oraşul din România care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, data limită de depunere a candidaturilor fiind 10 octombrie 2015.

La conferinţa de presă care a avut loc joi, la sediul Ministerului Culturii din Bucureşti, au participat Hegedüs Csilla, Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene, coordonator al echipei informare-comunicare, şi Nadia Tunsu, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii (MC).

"Este momentul 0, acum lansăm concursul şi, în urma acestui concurs, vom şti care oraş va fi Capitală Culturală Europeană în 2021", a spus ministrul Culturii, citat de Mediafax.

"Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis în aprilie, în acest an, că România împreună cu Grecia vor putea desemna câte un oraş să devină Capitală Culturală Europeană. Tot în acea decizie ni s-a spus că avem şase ani să pregătim acel oraş, să lansăm concursul, motiv pentru care noi, astăzi, lansăm această competiţie", a adăugat Hegedüs Csilla.

De asemenea, ministrul Culturii a spus că este important ca România să participe la această acţiune. "O să fie sentimentul nostru de a aparţine unui spaţiu comun european, patrimoniul nostru face parte din patrimoniul cultural european, artiştii noştri, creatorii noştri sunt foarte vizibili la nivel european în acel an", a spus Hegedüs Csilla, care a adăugat că această acţiune va fi importantă şi în ceea ce priveşte "impactul economic şi impactul social".

"Noi, Ministerul Culturii, de foarte mult timp spunem că patrimoniul nostru, cultura noastră, nu este un sac fără fund în care noi nu mai băgăm bani. Este o investiţie pe termen lung, pentru că cultura este în stare să producă dezvoltare locală şi regională, contribuie să avem mai multe locuri de muncă, contribuie la o viaţă mai europeană, o viaţă care este mai bună pentru toţi cetăţenii ţării", a spus Hegedüs Csilla.

Astfel, potrivit acesteia, un an întreg, toată ţara va vorbi despre cultură şi "o Europă întreagă va vorbi despre cultura românească".

Prin creşterea numărului de turişti şi prin dezvoltarea infrastructurii vor rezulta "nişte beneficii foarte importante", atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru comunitatea regională, pentru oraşul care va avea acest titlu, potrivit ministrului Culturii.

Aceasta a dat ca exemplu oraşul Sibiu, care, potrivit ministrului Culturii, s-a dezvoltat odată cu primirea titlului de Capitală Culturală Europeană, în 2007.

"(...) Avem o viaţă culturală în acel oraş (Sibiu, n.r.). Ştiu că acelaşi lucru o să se întâmple şi în Capitala Culturală Europeană 2021", a spus ministrul Culturii, precizând că, din ianuarie 2015, vor avea un secretar de stat care se va ocupa "exclusiv" de această problemă.

Acest eveniment, Capitalele Europene ale Culturii, a fost organizat pentru prima dată în 1985, fiind iniţiat de ministrul grec al Culturii de la acea vreme, Melina Mercouri.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

x

Acum 6 ani

Din nou Sibiu, ca stim cum sta treaba
Raspunde

repetitie

Acum 6 ani

Tot Sibiu, ca e singuru pregatit ptr, asa ceva
Raspunde

intrebari

Acum 6 ani

Se da tot 40 de milioane ptr, infrastructura asa cum s-o dat si la Sibiu, ca la altii s-o dat pina acum miliarde , fara ca sa fie nimic? Ba unii se mai si lauda acum ca ei o sprijinit si o dat la Sibiu, ei in definitiv bagau numai strimbe si sabotau la greu inclusiv psd Sibiu o votat impotriva. Mai era si un rahat de senator de ragea in gura mare de la tribuna parlamentului ca sa se dea bani numa ptr. spectacole, sa nu sa se dea ptr. infrastructura orasului, desi ei furau banii tot de aici ca si acum. Iar pe televiziuni tot asa cenzurat se va transmite asa cum s-o transmis si din Sibiu, se dadea din cind in cind in cite o seara secvente de fractiuni de secunda ca sa nu prea ai timp sa realizezi ce se intimpla in oras. Ba cind era la Sibiu cite un spectacol tare, automat era si in alta parte a tarii un spectacol si se facea tot un tam tam cu ala iar de la Sibiu, transmisie putina, rapida spre deloc.Johannis o fost nevoit ca instaleze webcamuri pe internet in piata mare ca sa avem un ochi spre lume, la cit de cenzurati si sabotati am fost. Doamne in ce tara anormala am ajuns sa traiesc, mirlanie dimboviteana.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus