Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
3°C

Gestionarea drumurilor din Medias, scoasa la licitatie

Străzile din județul Sibiu cu cele mai multe gropi, valuri de asfalt și alte obstacole greu de prevăzut își caută un nou administrator. Pentru a găsi acest administrator, Primăria municipiului Mediaș a lansat mai întâi o licitație al cărei scop este elaborarea unui studiu de oportunitate și a caietului de sarcini pentru procedura de achiziție publică în baza căreia să fie încredințată activitatea de gestionare a drumurilor din oraș.
”În prezent, municipiul Mediaș are încheiat un contract cu Gospodăria Comunală SA, contract atribuit prin licitație publică în 2007. Contractul de gestiune a drumurilor a fost încheiat pe cinci ani și a fost prelungit cu alți doi, conform clauzelor contractuale. Acest contract expiră pe 15 ianuarie 2015, de aceea acum ne pregătim de o nouă licitație”, a declarat primarul Mediașului, Teodor Neamțu, pentru Turnul Sfatului.

O afacere de șase milioane de lei  pe an

Atribuirea gestiunii străzilor din Mediaș presupune încheierea unui contract-cadru cu Primăria municipiului. În baza acestui contract și a sumelor care sunt alocate în fiecare an pentru întreținerea străzilor din oraș, firma de construcții execută lucrările comandate de Primărie. ”În medie, anual am alocat aproximativ șase milioane de lei pentru acest tip de lucrări”, estimează Teodor Neamțu.
Noul administrator al drumurilor din Mediaș se va apuca de lucru după data de 15 martie, când – de obicei – sunt reluate lucrările din această categorie.
Licitația pentru întocmirea studiului de oportunitate și a caietului de sarcini pentru angajarea unui nou administrator are termen de depunere a ofertelor pe 8 ianuarie 2015.

Un contract cu urmări penale

Contractul încă în vigoare semnat alături de Gospodăria Comunală SA (societate controlată de acționarul majoritar Consiliul Local Mediaș) a dus și la întocmirea unui dosar penal de către procurorii anticorupție, dosar în urma căruia au fost trimiși în judecată 23 de oficiali ai Mediașului, printre care și primarul, viceprimarul și mai mulți consilieri locali. Aceștia au decis, în 2013, să cumpere 19,22% din acțiunile Gospodăriei Comunale, deținute de Goscom (asociație a angajaților, controlată acum de o mână de oameni). După cum au arătat procurorii DNA, cu acordul Consiliului Local Mediaș, în noiembrie anul trecut, Primăria a plătit aproape 700. 000 de lei pentru a achiziționa 19.22% dintr-o societate cu probleme, Gospodăria Comunală SA. Cu o viteză amețitoare, cei 700.000 de lei s-au împărțit înaintea Crăciunului din 2013 între conturile a doi deja foști consilieri (Ilie Lața și Teodor Plopeanu) și a unui om de afaceri local (Ioan Șerban).
”În perioada 2012-2013 , reprezentanții S.C. Gospodăria Comunală S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-și plăti furnizorii, angajații și datoriile față de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanții societății au atras atenția că această situație este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acționar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaș și Asociația GOSCOM, care deținea 19,22% acțiuni”, descriu contextul cei de la DNA Alba Iulia.
Printre cei 23 se numără actualul primar, Teodor Neamțu, actualul viceprimar George Petrescu, fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și Ilie Lața și Teodor Plopeanu. Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”.
În judecată au mai fost trimiși și actualii consilieri locali ai Mediașului, Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea și Toma Cosmin Lucian, precum și foștii consilieri Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.

Foto: Google Street View

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus