Jurnalistul Emil Hurezeanu își propune pentru anul 2015 un proiect nou pentru Sibiu: readucerea statuii Sfântului Nepomuk în Piața Mare a orașului. ”Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk, care e sfântul tăcerii și nu poate vorbi. Este un oraș cu ortodocși și protestanți, dar cu tot respectul pentru transformările făcute în timp, Nepomuk este un simbol al tuturor, ne apropie de Praga, ne apropie de Italia. Avem acea fântână care țâșnește din pământ din când în când, ca jetul răspândit de acel copil, Manneken Pis, din centrul orașului Bruxelles, dar noi îl avem pe Nepomuk. Și poate îl vom avea iar. Poatem vom avea și noi grijă de Nepomuk, pentru că și Nepomuk a avut grijă de acest oraș. L-au înlăturat comuniștii în 1948 și de atunci l-am uitat”, a propus Emil Hurezeanu în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei reuniuni a Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului. Statuia Sfântului Nepomuk se află acum în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.
Sf. Nepomuk este simbolul contrareformei catolice iniţiată în Transilvania odată cu intrarea acesteia sub dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea. ”Amplasarea acestuia într-un oraş cu o populaţie majoritar reformată a avut ca scop încercarea administraţiei habsburgice de a reintroduce catolicismul în sudul Transilvaniei. Faptul că Sibiul a reprezentat sediul central al adiminstraţiei habsburgice în provoncie face lesne de înţeles amplasarea statuiei în centrul oraşului”, susține Anca Nițoi, muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal.
Realizată în 1734, la cerinţa expresă a contelui Wallis, reprezentantul Imperiului Habsburgic în Transilvania, statuia este o construcţie barocă realizată cel mai probabil de către un artist occidental. ”Este una din puţinele sculpturi baroce din piatră ce pot fi văzute în Sibiu, cvasicontemporană cu cele două reprezentări de zei militari de la intrarea în Muzeul Brukenthal. Monumentalitatea soclului, patetismul gestului sfântului şi interesul pentru broderia vestimentaţiei îl caracterizează pe necunoscutul sculptor de provenienţă austriacă sau boemiană care a realizat statuia”, scrie Andrei Kertesz în cartea ”Sibiu şi împrejurimi”.
Statuia nu a fost primită cu entuziasm de majoritatea populaţiei oraşului legaţi de credinţa lutherană. După 1949, comuniștii au mutat statuia în curtea interioară a Palatului Brukenthal unde a rămas până în 1987, când a fost strămutată în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.
Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat secretul sacramental al spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730). Ioan Nepomuk este patronul protector al: boemiei, preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, podurilor, al celor care păstrează o taină. Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.
sursa foto: wikimapia.org
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Muzeul Brukenthal ,
Piata Mare ,
Emil Hurezeanu ,
Palatului Brukenthal ,
Muzeului Brukenthal ,
Imperiului Habsburgic ,
Anca Nițoi ,
Jurnalistul Emil Hurezeanu ,
Înfrumusețarea Orașului Sibiu ,
Papa Benedict ,
Sfântului Nepomuk ,
Andrei Kertesz ,
Ioan Nepomuk ,
Manneken Pis ,
Statuia Sfântului Nepomuk ,
Podul Carol
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Marian Budrala
Acum 2 ore
X
Acum 2 ore
X