Sâmbătă,
15.08.2020
Innorat
Acum
20°C

A fi sau a nu fi? Nepomuk in Piata Mare

04 Ianuarie 2015 22:41

Jurnalistul Emil Hurezeanu își propunea pentru anul 2015 un proiect nou pentru Sibiu: readucerea statuii Sfântului Nepomuk în Piața Mare a orașului. La sfârșitul lui 2014, președintele Klaus Iohannis a explicat însă că din punctul său de vedere, Piața Mare arată foarte bine așa cum este ea acum. Cu toate acestea, pe site-ul Turnul Sfatului, zeci de cititori s-au declarat pentru repoziționarea statuii în centrul orașului.

Emil Hurezeanu propunerea în urmă cu câteva săptămâni reinstalarea statuii Sfântului Nepomuk, ce se află acum în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice, în Piața Mare a orașului. ”Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk, care e sfântul tăcerii și nu poate vorbi. Este un oraș cu ortodocși și protestanți, dar cu tot respectul pentru transformările făcute în timp, Nepomuk este un simbol al tuturor, ne apropie de Praga, ne apropie de Italia. Avem acea fântână care țâșnește din pământ din când în când, ca jetul răspândit de acel copil, Manneken Pis, din centrul orașului Bruxelles, dar noi îl avem pe Nepomuk. Și poate îl vom avea iar. Poatem vom avea și noi grijă de Nepomuk, pentru că și Nepomuk a avut grijă de acest oraș. L-au înlăturat comuniștii în 1948 și de atunci l-am uitat”, spunea Hurezeanu.

Poziția fostului primar Klaus Iohannis, legată de acest subiect a fost clară: Piața Mare arată bine așa cum este acum. ”Piața Mare a fost refăcută pentru marele eveniment Sibiu Capitală Culturală Europeană. Poate vă amintiți că la vremea respectivă au fost nenumărate discuții, au existat mai multe proiecte, a fost chiar și un concurs de proiecte pentru cum poate să arate Piața Mare pentru viitor și în ceea ce privește statuia lui Nepomuk la momentul respectiv s-a considerat că nu este cazul să fie amplasată efectiv, nemaivorbind de faptul că este ea foarte instabilă și într-o stare foarte proastă, dar s-a considerat că a fost o piesă foarte importantă din Piața Mare și locul unde a fost amplasată statuia a fost marcat cu klinker roșu. După părerea mea, Piața Mare, așa cum arată acum, arată foarte bine și poate funcționa așa o bucată foarte lungă de timp”, a spus Iohannis la Turnul Sfatului TV.

Sf. Nepomuk este simbolul contrareformei catolice iniţiată în Transilvania odată cu intrarea acesteia sub dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea. ”Amplasarea acestuia într-un oraş cu o populaţie majoritar reformată a avut ca scop încercarea administraţiei habsburgice de a reintroduce catolicismul în sudul Transilvaniei. Faptul că Sibiul a reprezentat sediul central al adminstraţiei habsburgice în provincie face lesne de înţeles amplasarea statuii în centrul oraşului”, susține Anca Nițoi, muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal.

Realizată în 1734, la cerinţa expresă a contelui Wallis, reprezentantul Imperiului Habsburgic în Transilvania, statuia este o construcţie barocă realizată cel mai probabil de către un artist occidental. ”Este una din puţinele sculpturi baroce din piatră ce pot fi văzute în Sibiu, cvasicontemporană cu cele două reprezentări de zei militari de la intrarea în Muzeul Brukenthal. Monumentalitatea soclului, patetismul gestului sfântului şi interesul pentru broderia vestimentaţiei îl caracterizează pe necunoscutul sculptor de provenienţă austriacă sau boemiană care a realizat statuia”, scrie Andrei Kertesz în cartea ”Sibiu şi împrejurimi”.

Statuia nu a fost primită cu entuziasm de majoritatea populaţiei oraşului legaţi de credinţa lutherană. După 1949, comuniștii au mutat statuia în curtea interioară a Palatului Brukenthal unde a rămas până în 1987, când a fost strămutată în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat secretul sacramental al spovedaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730). Ioan Nepomuk este patronul protector al: boemiei, preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, podurilor, al celor care păstrează o taină. Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

O Mega

Acum 5 ani

Ia sa vedem ce avem noi aici : pe la 1400 niste umanoizi il trimit la Doamne-Doamne pe un alt umanoid , pen\'ca acesta uneltea si sforarea contra umanoidului sef regele Wenzel. Dupa 3 sute si ceva de ani alti jmekeri hotarasc ca Nepomukul a mierlit-o in stil de martir si-l inalta la gradul de sfant. Fapt pentru care Nepomukul s-a bucurat tare in ceruri, iar astia de pe pamant i-au facut mormant de argint , numeroase statui plus o legenda coafata pentru felul in care a crapat. Cu o statuie s-a pricopsit si Sibiul, de ce sa nu o punem in Piata ? Caci nu-i asa Bratule, chelului ce-i trebuie ? Aaa.. ce ziceai ca-ti trebuie Aline ?
Raspunde

alzara@1

Acum 5 ani

Santa simplicitas. Vecin cu iconoclasmul ; acesta avea cel putin o motivatie dogmatica in afara crimei culturale.
Raspunde

Român din Cetate

Acum 5 ani

Prostului si fudulului ii mai trebuie si tichie de mărgăritar. Sa si-l țina papistasii la ei in curte. Iar jurnalistul de curte a lui Johann sa iși vadă de miticii lui. Lazăr stă foarte bine in piață.
Raspunde

marginean

Acum 5 ani

Nepomuk tine mai mult de legende si folclor decat de biserica, este patronul protector al Bavariei, Boemiei, dar si al Banatului, dintre cei ce cunosc Piata Mare cu Nepomuk, respectiv sibieni vechi, au ramas foarte putini, si totusi cand vezi un Nepomuk la Praga, la Viena, la Würzburg, te simti undeva de-al casei. Statea f. bine in piata, dar nu e neaparat nevoie sa fie din nou pus.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

CE FRUMOASE SUNT FOTOGRAFIILE VECHI UNDE APARE ACEASTA STATUIE IN PIATA MARE.
Raspunde

RR

Acum 5 ani

Opinia mea este ca Piata Mare trebuie adusa la situatia ei initiala, acum pietei ii lipseste aceasta statuie. Este foarte frumoasa, are patina veche si s-ar mai echilibra raportul vechi / nou in piata.
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

trebuie pusa la locul ei statuia, poate nu pe amplasamentul initial(acesta sa ramana marcat in pavaj) pt a nu incurca diferite evenimente (fantana falkenhayn/cu grilaj este si nu incurca). bine ar da in fata bis. romano-catolice sf treime, e un sfant catolic, deci pe amplasamentul fostului gheorghe lazar. dpdv estetic ar intregi piata mare, unde oricum domina barocul.
Raspunde

mason de sibiu

Acum 5 ani

de ce nu-i faceti o statuie sfantului Klaus Werner von Johannis ? ar fi exact cea ce lipseste din Grosse Ring !( pta mare )
Raspunde

@6

Acum 5 ani

Daca vrei sa sa aduci Piata Mare \"la situatia initiala\" trebuie neaparat adus si targul de vite inapoi.
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

la situatia initiala? :)) hilar ! poate situatia secolelor 18-inceput de 20. initial (secol 13-14era un camp/teren viran situat la sud de incinta fortificata(pietele huet si mica),nivel de calcare -2m fata de cel actual. incepand cu 1300+ zona s-a parcelat, pe la 1450-1500 s-a ajuns in linii mari la actuala parcelare. pana pe la 1450 piata mare era mult mai mare, cam cu 1/3 spre nord-est (statuia lui roland, acum acel cerc de caramida in fata la am ring, pica in centrul vechii piete) trageti o linie de la turnul sfatului pana pe strada filarmonicii. deci limita de nord-est a pietei era cam in curtea avram iancu nr4(unde e geea hostel & altele). vechea capela ladislau, acum resturi in curte la fdgr(piata mare 13) impreuna cu o casa de oaspeti pt rege si posibil sediu prepozitura, formau o insula de cladiri pe partea estica a pietei. dupa circa 1450 s-au produs schimbari masive pe aceasta latura, s-a reconstruit cladirea nr 13(casa lutsch-circa 1460, capela refolosita/reconstruita) si spatiul de est al pietei parcelat(format actual). primul nume al pietei apare la 1408, korn margt, deci piata de cereala, nu targ de vite !
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

daca o statuie ar trebui neaparat reamplasata in piata orasului atunci aceea ar trebui sa fie a lui roland (loc marcat de acel cerc de caramida rosie in fata la hotel am ring, nr14). mai toate orasele importante din centrul europei aveau o asa statuie, unele inca au sau l-am repus la loc. soldatul roland (deci nu sfant) reprezenta statutul de oras liber regesc daca nu ma insel. statuia lui roland (sau stalpul infamiei - sub statuie sau imediata apropiere se faceau executiile) este documentata la 1550 si a fost indepartata din piata pe la 1770-80. se pare ca statuia de la 1550 a inlocuit alta mult mai veche(posibil inceput secol 15?). ca dovada sta pozitia statuii fata de vechea suprafata a pietei (anterior mijloc secol 15), dupa circa 1450 piata a ajuns la dimensiunile actuale. amplasamentul statuii pica exact in centrul vechii piete (ante 1450), acum fiind situat in extremitatea ei dreapta/estica. deci se pare ca o statuie a lui roland a tronat in piata mare aproape 3 secole, mai mult ca un nepomuk, adus fortat si care a rezistat in piata de la 1734 pana la 1947-48 (circa 2 secole). totusi pt oras (turistic,istoric) ar fi magnific reamplasarea celor 2 statui, dar mai intai roland, apoi nepomuk. roland nu ar incurca asa mult evenimentele din piata, fiind situat extrem si cu o baza a statuii mult mai mica, poate ar incurca terasa am ring dar nici atat. nepomuk are alta amploare, putin problematic, si trebuie clar si protejat. pt nepomuk ar fi ideala locatia vechii statui a lui lazar, in fata bis. romano-catolice.
Raspunde

idee

Acum 5 ani

Lasati bascalia .Sibienii adevarati isi doresc statuia in piata mare. Acum nu stiu pozitia bisericilor, dar din pct de vedere cultural si istoric cred ca statuia isi are locul in piata iar comentariul de la @7 mi se pare cel mai bun privind amplasamentul ei. Vad ca se vorbeste ca nu e intr-o stare foarte buna, d-lor chiar nu mai avem niste restauratori in tara ca sa o reconditionam? Acum doi ani am intrat cu cineva in curtea bisericii catolice ca sa vedem statuia si o tanti cu accent de sud care spala scarile cu un mop o inceput ca sa ne ia la intrebari ca ce cautam acolo, i-am spus motivul si am intrebat de ce statuia nu e scoasa in piata mare si o inceput ca sa se ratoiasca la noi si sa zica nu e treaba noastra, ca statuia trebuie sa ramina unde este. Multe din comentariile contra cred ca sunt facute de asemenea frustrati, nu este pozitia oficiala a bisericii. Daca e pozitia bisericii propun alta solutie, in viitor mai faceti doua statui, una lui Martin Luter si una lui Andrei Saguna sau Arsenie Boca si amplasati-le in piata mica ca acolo nu e nimic expus si asa cred ca sunt reprezentate cultele principale din Sibiu, asa cum sunt si catedralele de diferite confesiuni construite pe citeva sute de metri.
Raspunde

complectare

Acum 5 ani

Imi cer scuze, respectivii sunt Sfinti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus