Duminică,
16.05.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Inspectorul scolar de religie, Mariuca Neagu: "Ora de religie aduce pace sufleteasca in sufletul copiilor. Va multumesc ca inca mai pot folosi numele lui Dumnezeu"

După ce Judecătorii Curţii Constituţionale au decis în decembrie că religia va fi studiată doar pe bază de cerere, atât reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, cât şi profesorii de religie au declarat că decizia este discriminatorie. Măriuca Neagu, inspectorul de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu a transmis presei o scrisoare publică, în care explică de ce consideră că scoaterea orei de religie va avea un impact negativ asupra generaţiilor viitoare.

Scrisoarea Măriucăi Neagu:

"Gândul meu, prin scrierea acestui articol, este să nu supăr pe nimeni şi să-i accept pe toţi cei ce nu sunt în asentimentul adevărului în care cred şi să-i înţeleg la măsura la care au putut să ajungă fiecare dintre ei.

Vă mulţumesc că încă mai pot folosi numele lui Dumnezeu în exprimarea mea publică (şi în titlul articolului), căci discuţiile se poartă nu numai asupra orei de religie din şcoală, ci şi asupra faptului ca, în discursul public, să fie interzisă orice trimitere către Dumnezeu. "Toleranţa" domniilor lor, ai celor ce vor educaţie fără religie, devine, de fapt, intoleranţă.

Doresc ca-n următoarele rânduri, să arăt care este importanţa şi frumuseţea orei de religie văzută din mijlocul copiilor şi nu din perspectiva unui studiu. Ora de religie aduce bucurie şi pace sufletească în sufletul copiilor, multă speranţă şi nădejde, satisfacţie şi entuziasm. E ora unde elevul învaţă că e dreptul lui să aleagă în viaţă o anume cale, dar şi să nu-l jignească pe cel ce nu alege drumul său. Învaţă că această libertate implică responsabilitate şi că Dumnezeu este Iubire şi este îndelung-răbdător, că este Lumină care–l luminează dacă stă în Lumină. Dumnezeu nu pedepseşte, El este numai Iubire, însă alegerea sa de a se depărta de Dumnezeu şi greşelile sale îşi au plata lor. Depărtarea de aceste valori pe care, chiar dacă elevul nu le percepe atunci în ora de religie în profunzimea lor, le va înţelege mai târziu şi va avea unde să se întoarcă (să se ridice), atunci când va avea nevoie, şi nu va striga, cu disperare: "Mamă, unde este Dumnezeu? Tată, unde este Dumnezeu?" Ele, valorile, se aşază în mintea şi sufletul său şi va putea să se întoarcă asemeni fiului risipitor, care a plecat de-acasă, dar a avut puterea să se ridice şi să se întoarcă. Această putere şi aceste valori se regăsesc în temele discutate la ora de religie. Ele poartă în sine puterea împlinirii. Exemplific aceasta prin câteva subiecte care sunt cuprinse în programa şcolară şi-n care se regăsesc valorile amintite mai sus: ,,Dragostea faţă de aproapele - Pilda samarineanului milostiv” - clasa a V-a, ,,Binefacere şi recunoştinţă - Vindecarea celor 10 leproşi” - clasa a VI-a, ,,Hristos, Lumina lumii - Vindecarea orbului din naştere”, ,,Căinţă şi iertare - Pilda Fiului Risipitor”, ,,Iubirea prin fapte - ajutorareL celor aflaţi în suferinţă” – clasa a VII-a, ,,Pilda neghinei – îndelunga răbdare şi dreptatea lui Dumnezeu”, ,,Imnul dragostei creştine”- clasa a VIII-a, (să nu cunoască cel mai frumos imn închinat virtuţii iubirii !?). Am enumerat doar câteva teme ce prezintă valorile menţionate, pe care le-am selectat aleatoriu pentru că întreaga programă a disciplinei Religie e alcătuită din aceste valori cuprinse toate într-una singură, iubirea. Aş putea să vă arăt acesta făcând o scurtă prezentare a lecţiilor pe fiecare an de studiu. Acum, rândurile sunt limitate, dar, dacă e nevoie, am să mă străduiesc să vă fac să înţelegeţi că toate acuzaţiile pe care le aduceţi orei de religie sunt neîntemeiate.

Câtă frumuseţe şi înţelepciune găsim în pildele Mântuitorului, pe care le aşteaptă elevii la oră şi sunt însetaţi să le cunoască! Aproape în fiecare oră de religie, ei zic: „ Ne mai spuneţi şi astăzi o poveste?” Răspunsul este DA (până mai putem), pentru că nu putem să-i lipsim de înţelepciunea şi învăţăturile pildelor. Dacă lângă inteligenţă (deşteptăciune) punem pe Hristos, vom dobândi înţelepciunea. Nu putem să-i creştem pe copiii noştri fără Hristos. Nu puteţi, câteva glasuri, să luaţi acest dar al lui Dumnezeu, pe care l-am primit, dar pe care trebuie să-l valorificăm. Într-o lume care se străduieşte ca asemenea mentalităţi – educaţie fără religie - nu numai să fie cunoscute ci şi să fie impuse celorlalţi, desconsiderându-i dacă nu gândesc la fel, în loc să facă reverenţă în faţa celor ce văd evidenţa, misiunea dascălilor de religie - care au aceeaşi pregătire ca a colegilor profesori, devine tot mai grea. Avem încă generaţii de părinţi care, chiar dacă n-au făcut Religie în şcoală (mă refer la generaţia mea, cei de 35-40-45 ani), au fost educaţi de părinţii lor, care L-au cunoscut pe Dumnezeu şi-n cadrul orelor de religie. A urmat o perioada în care copiii au fost lipsiţi de această bucurie. După revoluţie, am redobândit acest dar şi copiii lor au putut să-L cunoască pe Hristos, încă din şcoală, reuşindu-se astfel, ca acest liant între oameni, generaţii- Hristos, să rămână în mijlocul nostru.

Şi acum...? Lăsaţi-i pe copiii acestor vremuri să devină părinţi adevăraţi şi nu doar „părinţi instruiţi” ca să nu ajungem în situaţia de a rupe acest liant dintre generaţii. Lăsaţi-i să se bucure de izvorul nesecat al Sfintei Scripturi şi de Tradiţia Sfântă, pe care cei ce n-au cunoscut-o, descoperind-o, devin admiratori ai Sfântului Ioan Gură de Aur, ai Sfântului Vasile cel Mare şi ai altor Sfinţi Părinţi, care ni l-au arătat pe Hristos. Să ne ferim de învinuirea copiilor care, mai târziu, dacă le vom lua această şansă, ne vor reproşa că le-am furat darul primit de la Dumnezeu - ora de religie. În marea Sa iubire, Dumnezeu îi va ajuta şi pe ei, dar de ce să-i punem în situaţia delicată de a cere explicaţii cu privire la faptul ca disciplina Religie lipseşte din foaia lor matricolă şi de ce şi de ce...

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le îndreptăm în predarea orei de religie şi a celorlalte ore şi-n general, în sistemul educaţional, dar nu aşa. De foarte multe ori, disciplina de învăţământ este asociată cu profesorul care o predă. Unor elevi le place o anumită materie pentru că le place profesorul. E firesc! De aceea, aceste noi provocări trebuie să ne determine pe toţi profesorii, nu numai pe cei ce predau religia, să medităm profund la ceea ce facem şi cum facem ca să nu fim părtaşi la ignorarea acestui dar de la Dumnezeu – ora de religie”.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

16 comentarii

Mihai C.

Acum 6 ani

Stimata doamna, Intreaga dumneavoastra scrisoare este una discriminatorie per se. Atunci cand afirmati cu siguranta cu care ati enunta o lema ca \"Nu putem să-i creştem pe copiii noştri fără Hristos.\" eu cred ca realizati o discriminare profund intre cei crestini si cei care nu sunt crestini. Ori a considera ca, spre exemplu, japonezii, care din cate cunosc eu nu sunt majoritar crestinii, sunt niste oameni mai putin buni doar pentru ca nu au crescut cu Hristos este in sine o afirmatie lipsita de sens. Cred ca pe de alta parte ati afirmat si un lucru adevarat in cuprinsul gandurilor dumneavoastra atunci cand ati relatat doleantele elevilor dumneavoastra spunand „ Ne mai spuneţi şi astăzi o poveste?”. Asta pentru ca pana la urma tot ceea ce afirmati cu siguranta adevarului irefutabil nu e decat o poveste lipsita de vreun fundament stintific ori dovezi istorice convingatoare. Nu neg posibilitatea existentei unui Creator, insa cred cu tarie ca generatiile viitoare au nevoie de studiul eticii ca disciplina obligatorie si nu a religiei. Si inchei spunandu-va ca va respect optiunea chiar daca nu cred in viabilitatea unei asemenea optiuni
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Daca va fi asa, va dati seama cati profesori raman fara post?
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Trebuie să fii tare idiot să spui că o hotărâre a Curții Constituționale e discriminatorie.
Raspunde

pt joseph

Acum 6 ani

noemal ca e discriminatorie: ramane un post mai putin de insector scolar! cum sa nu-ti fie ciuda, adica matematica ramane si religia nu? :)
Raspunde

Halleluia!

Acum 6 ani

In sfirsit se scoate o materie de umplutura din orarul incarcat al elevilor, tinut de cadre didactice EXTREM DE SLAB pregatiti. A facut mai mult rau pt educatia reala a elevilor in materie de religie, copii se rideau de materie, de profesori. Sa nu mai zicem, ca erau si platit din banii nostrii publici, ca sa ce? Practic a scazut curiozitatea si prestigiul educatiei religioase. Religia se invata cel mai bine in familie si la sinul bisericilor. E obligatia fiecarei biserici sa o faca acolo, NU LA SCOALA. Lasati copii sa zburde la aer!! Fara ORE DE RELIGIE la scoala! In sfirsit!!! Problema cadrelor fara job, nu ar trebui sa primeze, pina la urma pentru ce este scoala, pt pregatirea elevilor, nu?
Raspunde

miha

Acum 6 ani

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul “info” la email: ***
Raspunde

Cristian

Acum 6 ani

subscriu comentariului domnului Mihai C. si al lui Halleluia . Nu putem obliga pe nimeni sa apartina unui cult religios
Raspunde

eu

Acum 6 ani

Ora de religie este o paine pe care unii \"profesori\" o castiga extrem de usor, fara a mai avea nevoie de vreo perfectionare didactica...pot s-o lase la clasele I-IV,daca chiar vor, dar ca un copil de liceu sa mai aiba in orar \"religia\" mi se pare o aberatie...mai ales ca orele sunt considerate neinteresante inclusiv de elevi...de ce nu faceti,dna inspector de religie,un sondaj de opinie in rindul elevilor, sa vedeti citi mai vor sa piarda vremea cu asa ceva?mai bine o ora de informatica sau sport in locul acestei ore \"degeaba\".stiti in cite scoli profesorii de religie nu stiu sa-si stapineasca elevii la ore? si, desi ca materie pare inofensiva, fostul inspector de religie are ceva probleme,nu? (surse - articole din presa sibiana)..daca sunteti valorosi ca profesori, mergeti pe la facultatile de teologie sau adaptati-va la nou.
Raspunde

xyz

Acum 6 ani

in sfarsit se iau si la noi decizii care sa duca spre normalitate. iar doamna cu scrisoarea aiureaza si nici macar nu poate sa proceseze faptul ca adevarurile valabile pt ea nu se aplica pt tot restul societatii...
Raspunde

###

Acum 6 ani

Dl. Johannis vrea sa participe la slujba la toate cultele din Romania aprobate de lege, iar unii vor ca relegia sa devina materie de studiu facultativa. Ce contradictie! Dl. Johannis pozeaza sau poate chiar este ca un crestin practicant, in timp ce pt. unii cunoasterea religei devine facultativa. Care sunt fariseii?
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Ortodoxia, frana de mana a Romaniei.
Raspunde

dan

Acum 6 ani

Ora de religie este metoda de indoctrinare si spalare de creiere a BOR. Parintii habar n-au ca la aceasta ora vine nevasta unui popa si le spune copiilor ca daca nu vor da bani la biserica vor arde in iad. Este o crima.
Raspunde

Magda

Acum 6 ani

Etica este mai importanta decit religia ! Religia te face temator , omul trebuie sa aiba in primul rind incredere in el insasi, sa respecte toata omenirea , natura si toate vietatile.
Raspunde

...

Acum 6 ani

probabil ca urmatorii politicieni, functionari publici, etc, atunci cand depun juramantul, cu mana pe Biblie, nu vor sa mai aiba mustrari de constiinta daca vor incalca juramantul pentru ca ei nu vor mai sti despre ce e vorba in Biblie. Pentru ei Biblia va fi ca o carte de povesti. Nu e normal acest lucru. Nu e normal sa te numesti ortodox, dar sa elimini orele de religie ca si cum te–ai teme de ele. E destul de rau ca tot mai putini copii stiu o rugaciune sau o colinda. Si acestea se invata la ora de religie.
Raspunde

...

Acum 6 ani

daca cineva are impresia ca la ora de religie copiii vor fi indoctrinati cu nu stiu ce idei, ala e un prost. ce s-ar intampla daca nu s-ar mai preda nici matematica in scoala pentru ca toata lumea are calculator si stie sa faca doua calcule, daca nu s-ar preda geografia pentru ca toti avem internet si ne uitam pe google maps, daca nu s-ar preda nici limba romana \"k sa putem scrie k shmecherii\". La ora de religie exista posibilitatea sa mai inveti despre ceva ce nu inveti, poate, nicaieri altundeva. Cui ii e frica de biserica si de religia crestina? Chiar credeti ca fara Dumnezeu puteti merge inainte in viata asta?
Raspunde

@15

Acum 6 ani

Da, se plate merge oriunde Fara îndoctrinarea precoce a copiilor. Suntem un stat laic si asa trebuie sa rămânem. Nu ai decât să te ocupi in particular, in familia ta, de \"educatia creștină\" a odraslei tale si sa nu ma faci pe mine prost pentru ca nu sunt de acord cu tine. Sustin ca la ora de religie se face catehism ortodox in 90% dintre cazuri. Logică ta care compară mere cu pere este total greșită. Generația mea a învățat matematică, geografie, l.română etc., iar educația religioasă si cultura generală și-a format-o în familie și prin lectură. Dacă ai pretenția ca școala, în prezent, sa se ocupe singură de toate astea, fără nici o implicare și intervenție a familiei, atunci gândești foarte prost și vei ave un copil deformat si îndoctrinat cu tâmpenii la religie, la matematică, la geografie etc. Indiferent de materie, este aceeași problemă. De ce nu te preocupa calitatea actului didactic si la alte discipline???? Nu te interesează ce, cât si cum se predă matematica? Oare integralele si derivatele îl ajuta la ceva? Nu...pe tine te doare ca se scoate catehismul din progeamă. Uită-te in jurul tău și vezi unde duce îndoctrinarea și extremismul religios. Cât despre Biblie, mai lasă-ne. Chiar o cunoști atât de bine? Ai citit-o toată? Te-a ajutat în viață? Mai mult decât Caragiale, Sadoveanu, Marin Preda etc.? Ce este mai bine pentru o dezvoltare corecta a copilului tău: Să stie pe de rost versete din biblie, sau sa poată citi o hartă sau interpreta un text literar, sau să rezolve o ecuație liniară, sau să aibă o educație durabilă? Ar fi bine să gândim bine anumite aspecte pentru a nu încuraja si genera si încuraja comportamente extremiste (vezi ce se întâmplă prin lume si mai lasa biblia...).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus