Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibiu, colt cu Brasov, peste tot in Germania

Numele Sibiului în limba germană este prezent în zeci de orașe din Germania. Harmannstadt este numele multor străzi din orașele germane, alături de Kronstadt (Brașov) și Siebenbürgen (denumirea în germană a Transilvaniei, în traducere ”Șapte cetăți”). În Düsseldorf, Oberhausen, Tettnang, Münster, Langenbochum, Oldenburg, Fürth, Nürnberg există numele Hermannstädter Straße sau Hermannstädterweg. În Nürnberg, lângă Hermannstädter Straße există stadionul echipei de fotbal FC Nürnberg și Hotelul Hilton.
De asemenea, în Klagenfurt, Austria, oraș înfrățit cu al nostru există  o stradă a Sibiului. În Rennes, Franţa, există o stradă cu numele Sibiului, dar şi un parc Sibiu de două hectare într-unul dintre cartierele istorice ale oraşului. 
O primă numărare a străzilor Sibiu din lume a fost făcută de Răzvna Pop, directorul Direcției de Cultură, pe blogul său. ”Cea mai renumită stradă din țară cu numele Sibiu este în Bucureşti, din Drumul Taberei”, spune Pop. Și în București, strada Sibiu este lângă strada Brașov. 
 
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

@@@

Acum 9 ani

Mai este un Hermannstadt (acum Hermanovce) in Slovacia, langa Presov. Coincidenta face ca exact din Presov sa fi venit in 1664 Johann Zabanius (Sachs von Harteneck), ajuns in Sb impreuna cu familia in 1676.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Corectare, nascut 1664, ajuns in Sb in 1676.
Raspunde

andrei3

Acum 9 ani

exista si nagyszeben in ungaria in 3 orase
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Siebenbürgen nu inseamna 7 cetati. Nu se stie exact ce inseamna Siebenbürgen, cu toate ca de-a lungul istoriei multi au incercat sa-l explice (primul ar fi fost Aeneas Silvius Piccolomini, devenit papa pe la 1459). Initial asa se numea doar zona din jurul Hermannstadt-ului, nume preluat apoi si pentru regiunea celor 7 scaune, si in sfarsit, ca nume in limba germana pentru Ardeal. Pe sasaste se cheama Siwenberjen (j se citeste ca la Johannis ;) ), si nu Siwenburjen , care ar fi insemnat, de fapt, 7 cetati.. Sa-i spuneti si istoricului Pop. Ca altfel vorbeste prostii in continuare.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

De obicei Pop vorbeste prostii...e de ajuns sa-i citesti blogul. Nu stiu cum naiba de da \'\'drumul\'\' articolelor cu atatea greseli gramaticale, ca datare de imagini, poze omul e total paralel ! In alta ordine de idei...Siebenbürgen parca e si numele unei vai (sau mici regiuni?) in Luxembourg. Ar fi o legatura, considerand ca primii colonisti sasi asezati in zona Sb erau si din Luxembourg, si sa fi denumit noua zona dupa cea din care au venit....un fel de \'\'home away from home\'\' (casa departe de casa).
Raspunde

thomas

Acum 9 ani

in localitatea germana drabenderhohe locuita de sasi in proportie de 90% exista si uliti cum ar fi :hermanstadter gasse si kronstadter gasse.
Raspunde

@rosu

Acum 9 ani

Corect. Desi exista perceptia ca se refera la 7 cetati sasesti ai perfecta dreptate. Pana in sec XV zona Bfasov si Bistrita erau total separate de restul zonei locuite compact de sasi!
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Uite, in Germania, Sibiul nu se războiește cu Brașovul. Noi de ce suntem mai belicoși și ne certam, cel puțin pe forumul acesta, cu brașovenii?!
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Și apropo de cifra șapte... Știți că strada Semaforului se mai numește și Bulevardul Șapte Sate?
Raspunde

ger

Acum 9 ani

Hermannstädterstr. - la Dresden, Traunreut, Herten, Freilassing, Bonn, Trappenkamp, s.a. Hermannstadter Weg - la München .................................................... Siebenbürgerstrasse - nic nu avem loc aici - sá publicám toate localitátile...sunt zeci !
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Băi, numai la Sibiu nu e nicio stradă care să poarte numele lui Hermann. Sau cel puțin a lui Nepomuk.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus