Comisia de Cod electoral a Camerei Deputaților s-a reunit săptămâna trecută într-o primă ședință, scopul fiind finalizarea până în luna iunie a modificării legislației electorale. Toate partidele au căzut de acord că actualul Parlament e prea numeros și că trebuie redimensionat. De asemenea, Comisia are misiunea de a rezolvata și problema votului prin Corespondență.
După prima ședință, majoritatea parlamentarilor susțin că alegerile general ear trebui organizate sub forma votului mixt, care să îmbine votul uninominal cu cel de pe listă. Puiu Hașotti, liderul senatorilor PNL și membru al Comisiei de cod electoral, a spus că discuțiile pornesc de la o premisă clară: actuala lege a alegerilor parlamentare este o aberație. Hașotti spune însă că atunci a existat o presiune atât a societății civile, cât și a presei. PNL va susține un vot mixt de tip german, 50% aleși în colegii uninominale, 50% aleși pe lista națională, cu menținerea celor două Camere, reducerea numărului de deputați în jur de 300 și 100 la Senat. Marton Arpad, membru UDMR al Comisiei de modificare a Codului electoral, a precizat că UDMR susține, în principiu, votul proporțional pe lista națională, dar va fi de acord și cu un sistem mixt după model german.
Ideea a fost vehiculată inclusive de președintele Klaus Iohannis, pe vremea când acesta era primar al Sibiului. Iohannis se declara în urmă cu doi ani împotriva uninominalului pur propus atunci de PSD și susține modelul german, cu un vot uninominal mixt. "Nu-mi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident vor exista discuții in USL, vor exista discuții mai ample și se va lua o hotărâre. Deci, acest răspuns nu implică PNL, este părerea mea de primar", a declarat atunci Klaus Iohannis. "Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsura rezonabilă proportionalitatea reprezentării. Uninominalul pur, dupa părerea mea, nu garantează acest lucru. Nici măcar un uninominal așa cum este acum nu garantează acest lucru în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari. Și rezultatul îl știm cu toții, un mega-parlament, care cu siguranță nu este mai eficient decât cel de dinainte, ca să nu formulez altfel", a explicat Iohannis. El spunea că varianta de vot cea mai corectă ar fi cea germană, a uninominalului mixt. "În țările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate, decenii de-a rândul și nu întâmplator, unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus și sunt în continuare membru și am în continuare aceeași părere, este sistemul german, care prevede că fiecare cetățean să aplice două ștampile: una pe un nume și una pe un partid”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după prima ședință a COmisiei de Cod Electoral, că din punctul său de vedere, care este susţinut şi de o parte a social-democraţilor, viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
QWERTY
Acum 5 ore
A
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Un sibian vero
Acum 6 ore
Rob