Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

La mai putin de o luna un nou-nascut este abandonat in Maternitatea Sibiu

Cazul fetiței abandonate într-o pungă la începutul acestui an nu este deloc unul singular. Doar a beneficiat de mediatizare. În Sibiu, un nou-născut este abandonat în maternitatea de stat în fiecare lună și cei mai mulți ajung în plasament familial. În plus, de la an la an, populația județului este în scădere.

”Anul trecut, în maternitatea noastră s-au înregistrat 13 abandonuri, dintre care patru s-au reintegrat în familie iar restul au mers în plasament familial”, a declarat pentru Tunrul Sfatului, dr. Ecaterina Olariu, medic primar pediatru şi neonatolog, șef Secţia Clinică Neonatologie a SCJU Sibiu. Principala cauză a acestor abandonuri o constituie starea materială precară a familiilor din care provin copiii. ”În maternitatea noastră vin să nască femei din toate categoriile sociale”, mai spune dr. Ecaterina Olariu. Cât privește strict maternitatea din Sibiu, condițiile de aici s-au îmbunătățit constant în ultimii ani, însă asta nu ajută la prevenirea abandonurilor. ”În ultimii trei ani, în maternitatea de stat sibiană au avut loc acţiuni ample de reabilitare cu fonduri mixte: europene în principal, dar și cu contribuţie guvernamentală. Modernizarea maternităţii a vizat baza arhitecturală dar şi îmbunătăţirea circuitelor funcţionale, reabilitarea instalaţiilor de gaze medicale, a instalaţiilor electrice şi dimensionarea lor conform consumului echipamentelor medicale, reabilitarea sistemului de încălzire şi ventilaţie, a instalaţiilor sanitare, a tâmplăriei şi pardoselilor”, a concluzionat dr. Ecaterina Olariu.
Conform datelor oficiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, numai în primele șase luni ale anului trecut se înregistraseră 30 de abandonuri în unitățile medicale din județul Sibiu. "Numărul de cazuri de abandon înregistrate în județul Sibiu este alarmant, cea mai des invocată cauză de către părinți fiind sărăcia. Eu adaug la această situație incontestabilă şi lipsa serviciilor sociale de prevenire a separării copiilor de parinții săi, mai exact lipsa unor centre de zi pe care ar trebui să le dezvolte autoritățile de la nivel local. De exemplu, în municipul Mediaş singurul centru de zi public aparține DGASPC Sibiu, iar în municipiul Sibiu nu există niciun centru de zi public", declara anul trecut directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan. Preluarea copiilor abandonați din unităţile medicale se poate face doar dacă există asistenţi maternali profesionişti care îi pot îngriji.
Numărul mare al copiilor abandonați vine să contureze o realitate sumbră, aceea că populația este în continuă scădere iar măsurile pentru sprijinirea natalității sunt aproape inexistente. Conform recensământului din 2011 populația județului Sibiu era de 375.992 de locuitori, cu aproape 80.000 de locuitori mai puțin decât la recensământul din 1992, când județul înregistra 452.873 persoane. În anul 2002 populația județului era de 421.724 de persoane. O analiză demografică prezentată de ADR Centru cu privire la evoluţia numerică a populaţiei din județul nostru, din grupa de vârstă 0-14 ani, arată că în următorii zece numărul copiilor va scădea cu aproximativ 30 la sută, de la 67,3 mii la 40,1 mii de persoane.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus