Marţi,
20.10.2020
Cer Senin
Acum
1°C

Ucraina, ramai acolo

08 Februarie 2015 22:49

Ajunge să te uiți doar cinci minute pe filmele de pe YouTube, ca să-ți dai seama cu adevărat ce înseamnă războiul. Și nu e foarte departe de noi. Între Sibiu și Donetsk sunt fix 1400 de kilometri. O zi distanță de mers lejer cu mașina. Nu mi se pare foarte mult.
Imaginile războiului din Ucraina te trezesc brusc, ca dintr-un somn dulce de amiază. Oameni care-și fac drum către magazinul de pâine, printre cadavre. Soldați prăbușiți în noroi, cu doar o jumătate de cap. Restul stă înșirat câțiva metri în spate. Spitale ce par rupte din filmele românești din anii 50, pline până la refuz. Soldați prinși de ceilalți ucrainieni, puși să-și mănânce la propriu însemnele naționale de pe haine. Duși în centrul orașului și lăsați pradă mulțimii. Morgă în care zac întinși pe mese de aluminiu copii de 5-10 ani. Asta e fața războiului din Ucraina, vecinilor noștri, pe care oricine o poate vedea la câteva click-uri distanță pe internet. Nu e departe. Cu toate acestea, veștile despre ce se întâmplă în statul vecin ajung foarte greu în media românească. Noi să fim liniștiți...
Încrederea românilor în armată atinge cote înalte, încă de la revoluție încoace. Însă chiar analiștii militari trag un semnal de alarmă. Conform studiilor, românii au încredere în armată, dar nu privesc cu ochi buni meseria de soldat. Mulți pun încrederea acordată armatei pe seama instituției care are menirea de a avea grijă de tine. De a te proteja. Același lucru ca și Biserica. Chiar dacă popii sunt huliți.
Am făcut armata acum vreo 12 ani și știu că nu aș vrea să ne vedem implicați în vreun război. Ce vedeți prin Irak ori Afganistan sunt filme. Cu câteva unități bine pregătite, dar din care pleacă oameni pe capete pentru un contract cu firmele americane, nu poți apăra o țară. Cu ce vedeți la parada de 1 Decembrie, din nou nu mi-aș pune baza. Sunt puținele mașini care funcționează, adunate din mai multe unități.
Iar dacă speranța noastră ține de ajutorul ce va veni din Vest, poate ar fi bine să ne uităm din când în când și la exemplele istoriei. Iar minimalizarea conflictului de lângă noi, din nou, nu ne ajută deloc.

Tag-uri: Între Sibiu

Vizualizari: 154

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus