Ingrediente:
Pentru supă:
-1 lingură ulei de arahide
- o rădăcină proaspătă de ghimbir de 2,5 cm, curăţată și tăiată în felii subțiri
- 2 pumni de ciuperci shiitake proaspete, feliate
-1 ardei iute roșu, fin tocat
-1 lingură vin de orez sau sherry
-700 ml supă concentrată (stock de legume)
-220g muguri de bambus din conservă, scurşi și clătiţi
-1 lingură sos de soia light
-1 lingură sos de soia dark
-1 lingură oţet de orez negru chinezesc sau oțet balsamic
-piper alb
-1 lingură făină de porumb amestecata cu 2 linguri de apă rece
Pentru tăiţei:
-200g fidea de ou
-2 pumni mici de muguri de fasole
-8 bucăţi de "baby" porumb dulce, feliat
-1 ceapă verde, feliată
-100g pui fiert, tocat
Mod de preparare:
Pentru baza de supă, se încălzește uleiul într-un wok, apoi se prăjesc ghimbirul și ciupercile shiitake timp de 2-3 minute sau până se înmoaie. Adăugați ardeiul iute, vinul de orez, supa de legume, mugurii de bambus. Se aduce la fierbere, apoi se adaugă pasta de faină de porumb, amestecând bine, până se îngroașă. Păstrați cald la foc mic.
Pentru oala de tăiței, pune fideaua de ou, mugurii de fasole, porumbul și ceapa verde la fiert într-un vas de plastic sau un castron de servire. Acoperiți cu carne de pui tocată, apoi turnați supa peste ingredientele. Apoi se amestecă bine în castron și se servește imediat.
Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/quickhotandsournoodl_89280
Ciuperci shiitake
Ciuperca Shiitake sălbatică este o ciupercă originara din Japonia, China și din alte regiuni asiatice. În China și Japonia ciuperca Shiitake era folosită atât pe post de aliment cât și de medicament. În Japonia era atât de apreciată pentru gustul și calitățile sale încât era folosită doar de către familiile imperiale. Datorită profilului lor nutriţional bogat, aceste ciuperci au devenit foarte populare, mai ales în Statele Unite. În prezent, China este cea mai mare producătoare de ciuperci Shiitake din lume, acoperind 80% din cantitatea de ciuperci vândute în scop comercial. Alte ţări producătoare de ciuperci Shiitake sunt Japonia, Korea, Taiwan, Statele Unite şi Brazilia.
Supă concentrată (stock)
”White stock” şi „brown stock” sunt supe concentrate care se utilizează ca baza la o numeroase produse, de la supe până la preparate pe bază de carne. White stock se face din carne albă/crudă şi legume, în timp ce brown stock are la bază oase ţinute întâi la cuptor, pentru a deveni maronii.
Muguri de bambus
Doar mugurii copacului bambus sunt comestibili, aceştia fiind culeşi la un interval de două săptămâni, după ce răsar. Ei sunt folosiţi pentru prepararea multor supe şi specialităţi culinare asiatice şi se găsesc sub diferite forme, proaspeţi, uscaţi sau în conservă.
Sos de soia
Sosul de soia este absolut necesar şi nelipsit din bucătăria chinezească. Este un sos obţinut din boabe de soia fermentate, pregătit apoi cu apă şi sare. De aceea gustul său este uşor sărat, uneori prea sărat încât nu mai este nevoie să adăugăm sare la mâncarea noastră. Boabele de soia se lasă la fermentat după care sunt presate în prese speciale. Din ele se obţine un lichid care se păstrează şi o materie densă care va constitui hrană furajeră pentru animale. Lichidul păstrat se amestecă cu apă şi sare (uneori şi cu alte cereale), se prepară în vase speciale şi se obţine sosul de soia. Sosul de soia este cunoscut sub două denumiri: sos de soia light şi sos de soia dark. Sosul de soia light este un sos lichid ca o apă, brun deschis, cu gust sărat obţinut din prima presare a boabelor de soia. Dă o uşoară culoare mâncării şi gust plăcut. Se foloseşte la orice mâncare pe baza de legume sau carne, la orez şi la tăiţei.
Muguri de fasole
Mugurii de fasole Mungo sunt un excelent adaos pentru salate, feluri de mâncare bazate pe legume şi pentru ciorbe. Reţetele clasice chinezeşti recomandă prăjirea mugurilor cu usturoi, arpagic şi ghimbir, cu adaos de peşte sărat sau afumat. Fasolea Mungo este cultivată în China de peste 3000 de ani. Seminţele uscate intră în componenţa multor feluri de mâncare, servesc de asemenea la fabricarea macaroanelor chinezeşti – transparente. Acţiunea benefică a mugurilor este cunoscută în Asia de mii de ani. Moda de a consuma muguri a ajuns în Europa din Statele unite, în anii douăzeci ai secolului XX. Mugurii de fasole Mungo se folosesc şi în medicina chinezească, fiind adăugaţi în amestecurile de plante medicinale care tratează hipertensiunea. În prezent cei mai mari producători şi consumatori de muguri sunt China, India şi Statele Unite.
Foto: www.petitchef.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 755
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Satuldeprosti
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Lidia blajan
Acum 7 ore
Marius
Acum 8 ore
Asen