Dacă alegeţi să rămâneţi în oraş weekend-ul acesta puteţi participa la un festival, merge la film sau la o piesă de teatru.
Cinemateca Astra Film propune un alt film săptămâna aceasta – „Sugar Town: The Bridegrooms” / Mirii din ”Orașul de zahăr” (regia: Kimon Tsakiris).
În Zacharo, un orășel din sud-vestul Greciei, populația preponderent masculină are mari dificultăți în a găsi partenere de viață. Migrația femeilor către marile orașe are efecte vizibile în această localitate îndepărtată: majoritatea bărbaților sunt burlaci. În pragul alegerilor locale, primarul, pentru a fi reales, vine cu o promisiune electorală surprinzătoare: le promite burlacilor locului femei.
Precum în reality-show-urile matrimoniale televizate, bărbații din Zacharo pornesc spre Rusia unde sunt așteptați de femei singure, văduve sau divorțate, în urma unui aranjament făcut de primar, deși tradiția locală interzice căsătoriile mixte. Aceștia au la dispoziție doar câteva zile să se îndrăgostească. Vor reuși să depășească barierele lingvistice, culturale și de mentalitate care-i separă?
Proiecția filmului are loc vineri, 20 februarie 2015, de la ora 19:00, la sala Astra Film Cinema, în Piața Mică, nr. 11.
Spectacole de teatru
Apoi vineri, de la ora 19:00, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă spectacolul „Nora” în regia lui Radu Alexandru Nica.
Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după piesa „O casă de păpuşi” a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen. Considerat unul dintre cele mai controversate publicaţii de la sfârşitul secolului al XIX-lea, manuscrisul semnat de autor a fost inclus în urmă cu zece ani în Programul Memoria Lumii (Memory of the World Register) al UNESCO ca semn al recunoaşterii valorii istorice a textului prin faptul că a influenţat naturalismul şi feminismul.
Nora Helmer este o femeie care a fost condusă toată viaţa fie de tatăl ei, fie de soţul Torvald. În momentul în care căsnicia îi este pusă la încercare, valorile Norei încep să se schimbe şi femeia decide să îşi ia soarta în propriile mâini. Spectacolul de la Sibiu se remarcă prin schimburile de replici condensate, relaţiile puternice şi dezinvolte dintre personaje. Ineditul acestei montări constă în cercetarea coregrafică prin care reiese tema centrală a textului: neputinţa partenerilor de a ajunge unul la celălalt. Personajele vorbesc, întind mâna pentru a se atinge, însă privirile nu li se întâlnesc. Perspectiva are de o picturalitate stranie, deşi trupurile lor sunt foarte apropiate, ele sunt plasate pe traiecte diferite. Întâlnirea, într-un minim punct al adevărului, e ratată matematic.
La Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în acest weekend se vor juca cele mai noi producții realizate de Secția Română, în regia lui Radu Afrim: „Girafe”, Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.
Sâmbătă, 21 februarie și duminică, 22 februarie, de la ora 19:00 vor avea loc primele reprezentațiile pieselor dramaturgului catalan Pau Miró, cărora le dă viață scenografia semnată de Dragoș Buhagiar și coregrafia Andreei Gavriliu. Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Girafe”, Fabula urbană #1 explorează tema cuplului fără copii, complicând intriga prin adaptarea criticii epocii de dictatură a anilor ’50 din Barcelona la realităţile autoritare din România anilor ’68.
„Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 - 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. În schimb, acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”, declară Radu Afrim.
Radu – Alexandru Nica a primit premiului UNITER pentru cel mai bun debut în anul 2005 pentru regia acestui spectacol.
„Kathie şi hipopotamul” este spectacolul care va avea avanpriemiera sâmbătă şi premiera duminică, la la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte Sibiu.
Spectacolele păentru copii se pot vedea la Teatrul Gong. „Vrăjitorul din Oz” se joacă sâmbătă, de la ora 18:00. Este povestea micuţei Dorothy, o fetiţă care locuia în Kansas, la fermă mătuşii Em şi a unchiului Henry. O tornadă stârnită din senin face că Dorothy şi cel mai bun prieten al ei, căţelul Toto, să ajungă în tărâmul de basm numit Oz.
Ajunsă acolo, fetiţă face cunoştinţă cu Sperie-Ciori, cel care-şi doreşte puţin creier în căpăţână-i de paie, cu Omul de Tinichea, cel care tânjeşte după o inima care să-i bată în piept, şi cu Leul cel Laş, care, deşi este rege al animalelor, e un fricos şi jumătate şi tânjeşte după un pic de curaj. Aflând de Marele Oz, atotputernicul vrăjitor din Oraşul Smaraldelor, sunt hotărâţi să ajungă la el pentru a le îndeplini dorinţele.
În cele din urmă, dovedindu-şi isteţimea, mărinimia şi curajul, fiecare dintre ei îşi transformă dorinţele în realitate.
„Greierele aproape faimos” se joacă duminică, de la ora 11:00.
„Greierele aproape faimos” este un spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de la Fontaine. Copiii vor fi încântaţi de marionete, personaje, intrigă, precum și de atmosfera veselă a spectacolului.
Din dorința sa de a deveni celebru, Greierele, personajul principal interpretat de Mihaela Grigoraș, trece prin mai multe întâmplări alături de prietenii săi. El stăruie în dorinţa de a face performanţă în muzică şi reuşeşte în final să-şi împlinească visul, prin muncă şi perseverenţă.
Clopul Turistului
Weekend-ul aduce şi cea de-a X-a ediţie a Festivalului Clopul Turistului.
„Clubul de Turism Montan „Amicii Munţilor” din Sibiu, invită iubitorii muntelui la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Omului de Munte „Clopul Turistului”, un eveniment care reunește an de an cluburi de turism montan din întreaga ţară, într-o competiție, având ca temă natura și excursiile montane”, spun organizatorii.
Programul Festivalului:
• Vineri 20 Februarie – primirea participanţilor
• Sâmbătă 21 Februarie: – şedinţa tehnică (ora 10:30)
– desfăşurarea probelor de concurs (ora 11:30)
• Duminică 22 Februarie: – festivitatea de premiere (ora 11:00)
Realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, evenimentul se va desfăşura în perioada 20 – 22 februarie 2015, la Centrul de Agrement „Trecătoarea Cerbilor“ din Staţiunea Păltiniș.
Festivalul îşi propune conştientizarea şi valorificarea patrimoniului natural al munţilor Cindrel şi a potenţialului lor turistic. Valorile promovate sunt prietenia între oamenii de munte şi grija pentru protejarea naturii.
PROBE DE CONCURS
1.Orientare sportivă
Proba de orientare sportivă este individuală (fete/băieţi) cu ajutorul hărţii. Organizatorii nu asigură busole.
2.Expoziţie foto color
În concurs sunt prezentate 5 fotografii color format 20/30. Se va urmări tematica montană, realizarea tehnică, realizarea artistică şi modul de prezentare al exponatelor.
3. Expoziţie alb negru
În concurs sunt prezentate 3 fotografii alb/negru format 20/30. Se va urmări tematica montană, realizarea tehnică, realizarea artistică şi modul de prezentare al exponatelor.
4.Grafică
În concurs sunt prezentate 3 lucrări format 20/30. Tematica impusă pentru grafică este: “Munţii Retezat”. Se va urmări realizarea tematicii impuse, realizarea artistică, tehnică şi originalitatea.
5.Caricatură
În concurs sunt prezentate 3 lucrări format 20/30. Tematica impusă pentru caricatură este: “Cu bicicleta pe cărare”. Se va urmari realizarea tematicii impuse, realizarea artistică, umorul, compoziţia şi originalitatea.
6.Proba de slideshow
Organizatorii asigură materialul tehnic necesar. Timpul de prezentare 10 minute. Se va urmări tematica montană, realizarea tehnică, realizarea artistică, efectul de ansamblu şi încadrarea în timp.
7.Proba culturală
În concurs sunt cuprinse cântece, scenete şi poezii. Exista proba impusă care constă în realizarea unei poezii din două strofe, realizată pe baza a două cuvinte pe care le va primi fiecare club participant. Durata probei este de 15 minute/club. Se va puncta: ţinuta scenică (intrare/ieşire pe şi de pe scenă, evitarea timpilor morţi, contribuţia/implicarea membrilor în program, impactul vizual), tematica montană, respectarea condiţiilor impuse, efectul asupra publicului şi originalitate.
8. Creaţie Montană “Mâini dibace”
Lucrarea trebuie executată manual iar tematica impusă pentru această probă este „Cabane din Făgăraş”. Exemple: sculptură, împletituri, mici aranjamente, ceramică, lucrări de artă plastică.
Lucrarea trebuie să se încadreze în cubo-tester (un cub cu latura de maxim 30 cm, în cazul în care lucrarea va avea un volum mai mare decât cel impus, va fi depunctată). Se va puncta: originalitatea, tematica montană, realizarea manuală, încadrarea în maxim 30 cm, ingeniozitate/tehnică.
9. Proba surpriză
10. Proba ”Aşa NU”
Proba se va desfăşura în cadrul Probei Culturale, având un timp de prezentare de max 5 minute. Câştigător va fi cel mai puternic mesaj „ce NU se face la munte”.
În clasamentul GENERAL vor intra rezultatele probelor: Cultural, Caricatură, Grafică, Mâini dibace şi proba Surpriză.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Amicii Munţilor , Teatrul Gong , Piața Mică , Munţii Retezat , Staţiunea Păltiniş , Turism Montan , Marele Oz , Radu Stanca , Clopul Turistului , Orașul Smaraldelor , Astra Film Cinema , Teatrul Naţional , Festivalului Omului , Secţia Română , Cinemateca Astra Film , Dragoș Buhagiar , Arte Sibiu , Alexandru Nica , Programul Festivalului , Henrik Ibsen , Nora Helmer , Programul Memoria Lumii , World Register , Mihaela Grigoraș , Pau Miró , Radu Alexandru Nica , Trecătoarea Cerbilor Păltiniş , Radu Afrim , Kimon Tsakiris , Sugar Town , Producţia Teatrului Naţional , The Bridegrooms , La Teatrul Naţional , În Zacharo , Andreei Gavriliu , Creaţie Montană , Festivalului Clopul Turistului , Probei Culturale
Vizualizari: 657
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Bike
Acum 7 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 7 ore
Acolo Duța
Acum 7 ore
Gheorghe Ion