Marţi,
24.11.2020
Innorat
Acum
2°C

De ce are nevoie Sibiul de mai multe biserici

22 Februarie 2015 20:21

Dacă, prin absurd, toți sibienii creștin-ortodocși s-ar decide duminica aceasta să meargă la biserică ar fi nevoie de 32 de biserici de dimensiunile Catedralei Mitropolitane pentru a-i putea găzui pe toți. Anunțul Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, de săptămâna trecută, conform căruia anul acesta vor fi construite două noi biserici în Sibiu a stârnit numeroase discuții și reacții. Însă argumentele prezentate de mitropolitul Streza sunt valide și demne de luat în seamă.
Direcția Județeană de Statistică Sibiu nu are înregistrate numărul bisericilor din Sibiu, însă poate spune cu exactitate câți sibieni s-au declarat la ultimul recensământ de religie ortodoxă. Conform recensământului din 2011 municipiul Sibiu are o populație stabilă de 147.245 de cetățeni, dintre care 124.445 sunt ortodocși, adică peste 84,5 la sută din populația totală. Prin comparație, Sibiul are 2001 cetățeni de religie romano-catolică, 1052 reformați, 975 penticostali, 2307 greco-catolici și doar 93 musulmani. Ca să vă faceți o idee, deși numărul lor este foarte mic în comparație cu cel al altor religii, musulmanii din Sibiu au o comunitate destul de unită, un post de radio online numit Radio Islam, iar în urmă cu câțiva ani încercau să strângă semnături și să facă lobby pentru construcția în oraș a unei mici moschei. În aceste condiții, mai pare deplasată dorința Mitropoliei Ardealului de a ridica biserici pentru toți credincioșii din Sibiu?
 
Biserici vs. școli și spitale
 
Una dintre cele des întâlnite dezbateri în mass-media ultimilor ani a fost comparația dintre numărul bisericilor și cel al spitalelor sau al școlilor și grădinițelor. Pe lângă faptul că menirea Bisericii nu este aceea de a construi spitale și școli, cifrele arată că nici măcar această comparație nu este tocmai echivocă. ”Totdeauna suntem acuzați că avem mai multe biserici decât școli. Îmi pare rău, noi ne luptăm pentru înmulțirea populației. Copiii la școală nu-i dăm noi. Și dacă nu sunt copii, nu sunt nici școli. Apoi este discuția despre spitale. Biserica încearcă să recupereze și să-și facă și propriile spitale, dar statul este dator să facă spitale și să acorde asistență medicală cetățenilor plătitori de taxe și impozite. Și mai este un aspect foarte interesant. Multă lume ne acuză că statul plătește salariile preoților. O parte, o contribuție, este adevărată, însă luate toate împreună, cumulate sumele acestea, noi restituim statului mai mult decât ne dă el nouă pentru că adăugăm la salariu din fonduri proprii și plătim toate datoriile aferente unui salariu. S-a făcut calculul acesta și rezultatul este clar: întoarcem mai mulți bani statului decât primim”, a declarat Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.
 
Cifrele sunt seci
 
Conform Mitropoliei Ardealului, în Sibiu există 32 de biserici ortodoxe (lista nu este însă actualizată la nivelul anului 2015 n. r.), incluzând aici și capelele în care se țin slujbe, precum cea din curtea Spitalului Clinic Județean. Împreună cu bisericile aparținând celorlalte culte, numărul bisericilor este aproape dublu. Raportul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu privind starea învățământului în anul școlar anterior arată că în județul nostru există 28 de grădinițe, 84 școli gimnaziale, 34 licee, 5 școli speciale, la care se adaugă nouă cluburi sportive sau ale elevilor, rezultând 160 de unități școlare de stat cu personalitate juridică. Referitor strict la municipiul Sibiu, conform primăriei, în oraș funcţionează un număr de 26 de instituţii de învățământ primar și gimnazial. Comparația cu numărul de spitale din Sibiu, fie ele și private, nu își are rostul. ”Statul este obligat să aibă grijă de unitățile bisericești pentru că, atunci când s-a făcut naționalizarea pe vremea lui Cuza, au fost luate toate averile bisericești și s-a stabilit ca statul să ajute, cum poate și cât poate, Biserica. Nu ne face nouă cineva un favor, face un bine populației. Pentru că marea majoritate a populației este ortodoxă. Oricât am calcula noi, numărul ortodocșilor nu a scăzut sub 80 la sută. Sunt români, credincioși, plătitori de taxe. Dacă este ajutată Biserica tot din banii contribuabililor noștri este ajutată, nu ne dă nimeni din banii celor care strigă împotrivă, sau celor care atacă în perioada aceasta religia în școală”, au explicat conducătorii Mitropoliei Ardealului.
 
Chiar mai trebuie 20 sau 30 de biserici?
 
ÎPS Laurențiu Streza spunea săptămâna trecută că ar mai fi necesare 20 sau 30 de biserici în Sibiu. În baza unui calcul matematic. ”Nu s-a făcut niciodată o socoteală, câți credincioși avem noi în oraș și ce spații avem. Chiar dacă pui doi sau trei credincioși pe metrul pătrat, eu cred că ne-ar mai trebui vreo 20 sau 30 de biserici. Dar nu lucrul acesta îl urmărim”, declara mitropolitul. Am încercat să facem noi calculul, deși pare împins spre extrem. La un număr de 124.455 sibieni creștin ortodocși declarați, dacă socotim trei credincioși pe metru pătrat, iarăși împins spre extrem, rezultă un necesar de 41.485 metri pătrați de lăcașuri de cult. Am luat ca etalon Catedrala Mitropolitană din Sibiu, care are o suprafață de puțin peste 1300 de metri pătrați. Prin urmare, pentru a putea găzdui toți credincioșii din Sibiu ar fi necesare 32 de biserici de dimensiunea Catedralei Mitropolitane. Evident calculul este orientativ și doar de dragul discuției, fără valoare concretă. Însă, per total, socoteala arată că orașul mai are nevoie de biserici, chiar dacă nu atât de multe precum sugera mitropolitul.
 
Bisericile se evită
 
Am încercat să obținem niște puncte de vedere cu privire la construcția unor noi biserici în Sibiu și de la reprezentanții altor confesiuni din Sibiu. Realitatea arată că subiectul este unul sensibil și oficial nu poate fi comentat în presă, tocmai pentru a nu da naștere unor tensiuni între reprezentanții Bisericilor. Neoficial, numărul credincioșilor care merg duminică de duminică să se roage la Biserica Evanghelică din Piața Huet, sau la Biserica romano-catolică din Piața Mare spre exemplu, este în ușoară scădere. ”Imaginile de la televizor cu președintele țării ieșind din biserica din Piața Mare alături de soție au mai animat puțin situația și au mai făcut câțiva curioși să intre să vadă ce fel de biserică este aceasta. În rest, numărul credincioșilor a rămas constant în ultimii. Problema este că populația este îmbătrânită și tot mai puțini tineri vin în locul lor. La ”Ursuline” se mai animă biserica doar cu ocazia unor concerte sau evenimente”, au explicat, sub protecția anonimatului, reprezentanți ai altor confesiuni religioase din Sibiu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

28 comentarii

x

Acum 5 ani

E nevoie de noi biserici pt ca vor termina teologia progeniturile unor popi si vor avea nevoie de propria turma de idioti indoctrinati care sa il tina pe bani multi fara munca.
Raspunde

ateu

Acum 5 ani

ALO domnule STREZA, poate cititi articolul si apoi comentariile. cetațeni plătitori de taxe și impozite va dau salariile plus credinciosi care \"sponsorizeaza\" biserica dupa slujba au grija sa aveti palate, masini ultimul racnet, sa construiti biserici.sa nu mai vorbesc ca voi, preotii trebuie sa duceti vorba lui Dumnezeu si a lui Isus in lume nu sa luati bani pentri botezuri, nunti si inmormantari. sa va fie rusine ca cereti bani pentru asa ceva. domnilor preoti sa va aduc aminte \"Si a intrat Iisus in Templu si a alungat pe toti cei ce vindeau si cumparau in Templu si a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor care vindeau porumbei. Si a zis lor: Scris este: \"Casa Mea, casa de rugaciune se va chema, iar voi o faceti pestera de talhari!\" Si au venit la El, in templu, orbi si schiopi si i-a facut sanatosi\" (Matei 21, 12-13)
Raspunde

investitii imobiliare pe banii nostri

Acum 5 ani

Sa fim seriosi, societatea asta e plina de probleme mult mai acute decat eventuala inghesuiala din biserici... Daca vrei sa te rogi poti sa o faci oriunde, si pe camp... Dar biserica a ajuns ochiul diavolului sau insusi Cezarul asa ca trebuie sa le dam bani ca sa cladeasca nu credinta ci: un portofoliu imobiliar de invidiat (biserica e cel mai mare investitor imobiliar!). Si odata cu cresterea bisericilor se inmulteste si popimea si noi trebuie sa le dam mai multi bani evident. Si o sa ii tinem in spatele nostru si cand nu vor mai fi credinciosi mai deloc. Si dupa cate ca ne rad si acum in nas cu asta ne vor rade si peste ani si ani cand vor fi fara credinciosi dar putrezi de bogati. Catedrala Mantuirii Neamului de la Bucuresti e doar o megalomanie tipic ceausista si la ce costuri va atrage si la intretinerea ulterioara o sa fie cam ca si Casa Poporului... Daca vreti sa fiti cu poporul ocupati-va de durerile lui nu de ridicat la ziduri...
Raspunde

@2

Acum 5 ani

Nu sunt ateu dar citatul tau e numai bun pentru sleahta asta de banditi ce se ascund dupa sutana.
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

DA! Cererea e deplasata. Cati \"ortodocsi \" raman in timpul serviciului divin in afara bisericilor asemeni albinelor care fac \"barba \" la urdinis inainte de a roi -pt ca nu li s -a facut o \"biserica \"? Eu cred ca -academic -sunt mai curand porci ticalosi decat statisticieni imbecili.
Raspunde

pomeni electorale

Acum 5 ani

Si mai e ceva d-le Streza. Nu mai luati si dvs mita politica (a se citi pomeni electorale). Interziceti ca biserica sa primeasca vreun leu macar de la vreun buget de stat cu 6 luni inainte de alegeri. Pt ca biserica profita acum de credulitatea oamenilor si de viclenia politicienilor fara scrupule care cu 3 luni inainte de alegeri nu stiu sa faca nimic altceva decat sa dea bani la biserici ca sa isi creasca ratingul in alegeri. D-le Streza, NU SUNTEM PROSTI, incetati cu legatura cu politicul inclusiv cu mita asta electorala pe care dvs o primiti cu buna stiinta stiind ca sunt bani \"otraviti\".
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

O iluzorie lege a cultelor :biserica, institutie de drept privat, este dependenta exclusiv de enoriasi organizati in parochii ccare -si construiesc biserica si -si platesc preotul.
Raspunde

Lilu

Acum 5 ani

ASTA E NIVELUL DE CULTURA IN ROMANIA. IN TOATA LUMEA CIVILIZATA BISERICILE SE INCHID, DISPAR, LA NOI SE CONSTRUIESC SI FACEM COADA LA PUPAT MOASTE SI JUCAM LA LOTO...
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Amin!
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Bai Strezo tineretul prefera duminica sa mearga la Mall ca acolo e mai eftin sa bei o cafea decat sa iei o lumanare si un pomelnic. Deci Mall-uri fratica daca vrei sa iti mentii clientela ca altfel ramai doar cu pensionarii si pensia e mica si mai sunt si mai perisabili. Doamne da-ne minte si sanatate ca de rugat ne putem ruga oriunde.
Raspunde

ateu @ Lilu

Acum 5 ani

la noi se vor construii atat timp cat TVR, biserica si altele supravietuiesc datorita banilor veniti de la cetațeni (prostii, slugii, iobagi sau cum vreti voi sa le spuneti) plătitori de taxe și impozite, este simplu !!! in loc ca acesti bani sa se duca la spitale, autostrazi, turism, economie , bani se vor duce in sectoarele mai putin importante.
Raspunde

bogdan

Acum 5 ani

imi place asta.... statul a confiscat averile bisericilor... dar de unde au bisericile averi? nu de la prostu care se duce si da in fiecare duminica bani cand vine nenea cu tava la cersit? si deci atunci nu sunt averile noastre? de unde pana unde sunt ale bisericilor? ca ei fac niste chestii care nu au voie sa se faca in biserica si de catre biserica/preot? rusine
Raspunde

raport de activitate

Acum 5 ani

Si pana nu uit... Dar greu de uitat mesajele astea cu obiectivele imobiliare ale bisericii... Ca tot se duc bani atatia de la buget sau din donatii la biserica... Ar trebui in fiecare an sa faceti un raport de activitate (inclusiv pe plan local)... Si nu ma refer doar la mult indragitul capitol cu realizari imobiliare... Eh, se mai ocupa pe ici pe colo biserica si cu cateva proiecte sociale dar ar trebui sa stim cam tot cu ce va ocupati... Sunteti in atentia publica si e musai sa fiti transparenti nu doar sa va faliti cu nr de lacasuri... Faceti un raport de activitate veritabil sa stim si noi ce ati facut bun sau nu in afara de ziduri, nr de slujbe... Ca vrea sa stie lumea ce face ditamai armata BOR. S-ar putea sa avem surprize cu un astfel de raport si tragand linie sa spunem ca e o institutie inutila ca doar spala banii si atat...
Raspunde

Misu

Acum 5 ani

De ce va certati? Vinovata pentru aceasta situatie este saracia in care traim. Cand nu ai ce da de mancare copiilor sau cand nu ai bani sa-ti tratezi bolile, nu-ti mai ramane decat sa speri in ajutorul divin.. Si, in prostia noastra, credem ca Dumnezeu exista doar in biserica in care \"slujeste\"-oare pe cine- popa. ASADAR: vinovati suntem noi.
Raspunde

Costeiu

Acum 5 ani

Oamenii politici sunt, aproape fara exceptie, niste JAVRE IPOCRITE. Ce om zdravan la cap mai crede in Dumnezeu asa cum ni-l prezinta Biserica? Nici politicienii nu cred, ei se folosesc de naivitatea oamenilor care se duc acolo si de nesimtirea preotilor care pot fi cumparati, mai ales de catre PSD.
Raspunde

credinciosul

Acum 5 ani

Inalt Prea Tovarase, chiar crezi ca cei 124.000 de cetateni, botezati ortodocsi, sunt si practicanti deopotriva? Nu va pedepseste Dumnezeu minciunile? Sa facem proportia...din aceasra suma, cati pensionari, cati la varsta a doua, cati tineri si cati copii? Poate raman vreo 10.000. Biserici aveti destule. Ne faceti sa nu mai avem credinta. Sa va sponsorizati din chiriile imobilelor care le aveti in proprietate. Sa donati bani spitalelor si azilelor de batrani . Nu am auzit/vazut niciodata ca biserica sa doneze bani copiilor sau bolnavilor care necesita operatii chirurgicale costisitoare. I-ati botezat si acum asteptati sa moara sa umflati banii de ingropaciune?
Raspunde

credinciosul

Acum 5 ani

Inalt Prea Tovarase, chiar crezi ca cei 124.000 de cetateni, botezati ortodocsi, sunt si practicanti deopotriva? Nu va pedepseste Dumnezeu minciunile? Sa facem proportia...din aceasra suma, cati pensionari, cati la varsta a doua, cati tineri si cati copii? Poate raman vreo 10.000. Biserici aveti destule. Ne faceti sa nu mai avem credinta. Sa va sponsorizati din chiriile imobilelor care le aveti in proprietate. Sa donati bani spitalelor si azilelor de batrani . Nu am auzit/vazut niciodata ca biserica sa doneze bani copiilor sau bolnavilor care necesita operatii chirurgicale costisitoare. I-ati botezat si acum asteptati sa moara sa umflati banii de ingropaciune?
Raspunde

joseph

Acum 5 ani

Ștefan Dobre ești un troll!
Raspunde

marginean

Acum 5 ani

daca toti 125.000 s-ar duce de-odata la biserica.-.. dar daca ar fi toti de-odata bolnavi, la cate paturi de spital are Sibiul ar trebui sa se faca inca vre-o 200 de spitale! Prost argumentat.
Raspunde

crestin

Acum 5 ani

bai decit gropi de gunoi si terenuri abandonate de oficialitatile care ne conduc ,vezi cazu fostului parc al gari poarta de intrare a orasului ,bai la ce ati taiat mindrie de castani si cu aleile din fostu parc ,si acum mai bine de 6 ani tineti groapa de gunoi linga bisericuta ,o emblema a orasului la acest locas sfint vine din toata tara ,s-a nu mai vorbim de maidanu de la intersectia ,magheru -constitutiei si prelungirea ,constitutiei cu abatorului ,acel loc viran ,acolo cu mici eforturi se poate amenaja un parc ,si asa stam rau la capitolu parcuri ,s-a construiasca biserici faca nu se implica nimeni in altfel de constructi ,au umplut astia de ne conduc de 25 de ani orasele de maidane[fostele fabrici ] asa buni manageri au condus industrile ,de lipsesc cu desavirsire
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

sa va duceti dracului cu toate bisericile si prea-spurcatii si barbosii!!!!! Cu cat v-a platit prea-cretinu din cutia milei ca sa faceti propaganda nesatulilor astora??? nu mai bine se duceau banii aia pe o masa calda la cantina saracilor?? nu mai bine faceati un bine unor copii nevoiasi si le luati rechizite pentru scoala???? nu mai bine cumparati medicamente unor batrani amarati de banii aia?? AAAAAAAAAAAA, am uitat!!!! de pe aia nu mai aveti ce lua!!! Va veni iar ziua in care o sa intram in biserica, dar atunci o sa intram cu buldozerele in ele!!!
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 5 ani

Mai multe spitale si mai bine intretinute, dotate, si cu medici competenti, mai multe aziluri pentru persoane varstnice si nu in ultimul loc scoli si investitii in activitatea de invatamant.
Raspunde

Biliboc

Acum 5 ani

Atata timp cat alesii nostrii le dau bani si se folosesc de iei in campanile electorale, nu avem altceva de facut decat sa iesim in strada impotriva bisericilor indiferent de confesiune, sau la vot sa votam pe cei ce promit ca nu vor mai da de la buget bani cultelor.
Raspunde

dw

Acum 5 ani

nu toti ortodocsii merg la biserica.Multi mergla crasma sau la Dumbrava
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Sibiul are prea multe biserici...si prea putine spitale, scoli, gradinite, etc. Nu ne mai aburiti cu tampeniile astea!
Raspunde

romaneee

Acum 5 ani

biserici muuulte s-au ridicat in ultimii 10 ani,(pana in 2012) luati aminte !!!!! cum credeti ca si-a facut campanie mimoza turcan?! si prin banii \"alocati\" pt biserici,... sfanta-i, sfinti-o-ar mamonu\' s-o sfinteasca !!!!!
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Sibiul NU ARE NEVOIE de mai multe biserici, PREOTII IN SCHIMB AU.Investitiile sunt rentabile. Se spune ca daca-ti bagi degetul in miere nu ai cum sa nu ramai cu ceva pe el. Asa sa fie oare sau suntem niste rai si niste fameni...
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

suntem noi niste rai ! :) saracii popi, au nevoie de o casa de colecta, sa nu stea in ploaie ;) sincer, nici in orasele romane nu existau atatea temple, cate unu pt fiecare zeu (in general), adunate in general in forum si cam atat. si aveau o groaza de zeitati, nu doar unul ! in rest fiecare, acasa cu micul sau altar, in linistea caminului. si asta se intampla in lumea romana, greaca etc, aia blamata de \'\'sfanta\'\' biserica ortodoxa si crestina ca fiind monstruoasa, sangeroasa si ahtiata dupa aur. se pare ca n-au chiuluit de la orele de istorie popii :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus