Fosta directoare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu, Anca Drăgan, cere daune morale în valoare de zece mii de euro, precum și plata salariului indexat, majorat și recalculat cu începere din data de 25 iulie 2013. Cererile sunt formulate de Drăgan în cadrul unui proces deschis atât împotriva Consiliului Județean Sibiu, reprezentat prin președinte, cât și împotriva persoanei Ioan Cindrea, președinte al Consiliului Județean Sibiu.
Anca Drăgan a deschis acțiunea de la Tribunalul Sibiu după ce Consiliul Județean a repus-o în funcția de director executiv al DGASPC Sibiu, pe 25 iulie 2015. Motivul: instanțele de judecată au achitat-o definitiv și irevocabil pe Anca Drăgan în procesul de corupție inițiat de DNA. În aceeași ședință din 25 iulie, însă, câteva minute mai târziu, același Consiliu Județean a votat schimbarea din funcția de director executiv a Ancăi Drăgan. Motivul: ”ca urmare a acordării calificativului «nesatisfăcător» în perioada 01.01.2009 – 29.10.2009”. ”E vorba de tot ceea ce înseamnă activitatea dânsei, inclusiv prejudiciul precizat în hotărârea judecătorească. Nu este o faptă penală, dar există un prejudiciu, recunoscut de instanță, și calificativele necorespunzătoare acordate anterior”, a declarat după ședința de atunci Ioan Cindrea, președintele CJ Sibiu.
Lista solicitărilor
Anca Drăgan contestă legalitatea destituirii sale. ”Motivele care au fost invocate vizează lipsa acordului funcţionarului public la încetarea raportului de serviciu, în condiţiile în care, se susţine, era suspendat din funcţie, neaducerea la îndeplinire a dispoziţiilor Hotărârii CJ prin care s-a dispus reluarea activităţii funcţionarului public şi nerespectarea prevederilor art. 88 alin. 4 din Legea nr. 188.1999, cu privire la păstrarea funcţiei funcţionarului public pe perioada delegării", se arată într-o informare prezentată consilierilor judeţeni, în octombrie anul trecut, când Anca Drăgan a deschis procesul de la Tribunalul Sibiu.
Prin această acțiune, fosta directoare solicită anularea raportului de reevaluare a performanțelor profesionale individuale, anularea dispoziției semnată de președintele CJ Sibiu prin care i s-a respins contestația la raportul de evaluare și anularea Hotărârii prin care a fost destituită din funcție în 25 iulie 2013.
Totodată, Anca Drăgan solicită să fie reîncadrată pe funcția de director executiv al DGASPC Sibiu , dar și obligarea pârâților în solidar la ”repararea prejudiciului reprezentând salariul, indexat, majorat și recalculat, ce i se cuvenea începând cu data de 25 iulie 2013 și până la reintegrarea efectivă în funcția deținută anterior, precum și dobânzile legale aferente”, după cum se arată într-un raport al Compartimentului Contencios Juridic din cadrul CJ Sibiu. Ultima solicitare a Ancăi Drăgan o reprezintă daunele morale, în valoare de 10.000 de euro, plătite la fel, în solidar.
Consiliul Județean angajează avocat: Nicolae Scutea
”Având în vedere calitatea de persoană fizică în care a fost citat președintele Consiliului Județean Sibiu, calitate care exclude posibilitatea de a fi reprezentat de consilierul juridic din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, apreciem că se impune achiziționarea de servicii juridice de asistență și de reprezentare, de către un avocat, în persoana domnului Nicolae Scutea, cu plata onorariului avocațial aferent”, se mai arată în raportul mai sus citat.
Propunerea de angajarea a avocatului Nicolae Scutea va fi dezbătută în ședința CJ Sibiu de joi, 26 februarie.
Un dosar în care DNA a ”gafat”
Anca Drăgan a fost personajul principal al unui dosar cu acuzații de corupție instrumentat de procurorii DNA în anul 2009, an în care directoarea DGASPC Sibiu a fost trimisă în judecată și, mai apoi, demisă din funcția publică.
La procesul pe fond, judecat la Judecătoria Sibiu, Anca Drăgan alături de alți doi inculpați au fost achitați, fiindu-le aplicate doar amenzi administrative de câte 1.000 de lei. Alături de un alt inculpat, Anca Drăgan a fost obligată la plata unor despăgubiri civile în valoare de 41.775 de euro, iar alături de cel de-al doilea la plata în solidar a unor despăgubiri civile de 7.500 de euro. Împotriva acestei sentințe pronunțată în ianuarie 2013 au formulat recurs atât DNA, cât și cei trei inculpați. Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile inculpaților, a respins acțiunea civilă, recursul DNA și al Ministerului Finanțelor care cerea sumele mai sus enumerate. Sentința Curții de Apel Alba Iulia a fost pronunțată pe 20 iunie 2013.
Citește întreaga istorie a procesului Ancăi Drăgan aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Cindrea , Sentința Curții , Ministerului Finanțelor , Judecătoria Sibiu , Consiliului Județean Sibiu , Asistenţă Socială , Apel Alba Iulia , Consiliul Județean , Consiliu Judeţean , Protecția Copilului Sibiu , Tribunalul Sibiu , Direcţiei Generale , Anca Drăgan , Ancăi Drăgan , Compartimentului Contencios Ju , Nicolae Scutea
Vizualizari: 1887
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Till Eulenspiegel
Acum 10 ore
Vecerdea s
Acum 10 ore
Gogu
Acum 10 ore
Aaa
Acum 10 ore
Ciobrânzan Dann