Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Politistii care ajuta la identificarea infractorilor folosindu-si imaginatia

Mioara Costea și Lucian Lup lucrează în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, în compartimentul de Identificări Judiciare. Munca lor de zi cu zi este puțin altfel decât a unui polițist obișnuit pentru că ei sunt responsabilii cu realizarea portretelor robot. Și oricâte filme americane ați văzut, nimic din ceea ce fac ei nu este ce vă imaginați.

”Când am început această meserie, la noi nu exista stație pentru realizarea portretelor robot. Cu timpul am ajuns să facem asta în procesul muncii”, spune Lucian. Împreună au aproximativ 20 de ani de experiență și, în ciuda opiniei generale, niciunul nu a studiat arta. ”Noi suntem criminaliști, am început prin a face cercetare la fața locului și alte activități. În 2004, când am venit eu, era deja stația aici, de atunci se lucrează cu portrete robot la Sibiu”, adaugă Mioara. ”Avem un soft cu care am făcut inițial aceste portrete. Ele se fac pe calculator. Încet, încet am progresat. Am început de la un program mai simplu, cu o bază de date, pe care am dezvoltat-o apoi. Atunci chiar arătau a roboți, nu păreau umani. Practic selectam din baza de date ochi, buze, nasuri și așa mai departe. Noi ne luam de acolo descrierile și le combinam, încercând, până ne apropiam de spusele martorului. La final era destul de greu ca acea imagine să fie percepută apoi ca persoana căutată de noi”, mai completează Lucian.

La Sibiu se realizează, în medie, cam șapte portrete robot pe an. Pentru fiecare portret în parte cei doi polițiști în folosesc toată experiența, imaginația și răbdarea de care dispun. ”Lucrăm cu omul lângă noi, victimă sau martor. El stă lângă noi și ne povestește ce a văzut, încearcă să-și amintească cât mai multe detalii pe care noi le putem folosi. Luăm fiecare element în parte. Îl întrebăm ce ochi avea? Și putem sta și câte o jumătate de oră până găsim în baza de date ochii cei mai apropiați de persoana vizată. Și chiar dacă îi găsim, îi putem îndepărta, apropia, mări și așa mai departe. Căutăm un numitor comun, vrem ca la final omul să spună că seamănă. Niciodată nu o să faci fotografie, asta e clar, nu ai cum. Nici omul nu poate reține încât să iasă o fotografie. Important este să ai niște trăsături mai pregnante, în baza cărora să putem face pe urmă identificarea sau să restrângem cercul. Munca noastră merge la judiciar, noi nu umblăm prin oraș să căutăm, iar colegii de la judiciar trebuie să spună că imaginea noastră seamănă cu unul sau cu altul”, explică Lucian Lup.

Portretele robot sunt utile, cel mai des, în cazurile de înșelăciuni, violuri, tâlhării sau infracțiuni stradale. Spre exemplu, în baza unui astfel de portret realizat de cei doi polițiști a fost soluționat un caz în care s-a pornit de la un schelet găsit în câmp. ”Un caz care ne-a dat de furcă și care s-a rezolvat și cu ajutorul nostru este cel al unui omor cu victima necunoscută. Cazul a fost mediatizat. Un cioban fusese omorât de alții la stână. El venise de o săptămână la stăpânul respectiv, fiind găsit pe stradă și i s-a oferit de lucru. Într-o seară, la o discuție cu alcool, bărbatul respectiv a ajuns victimă. Trupul a fost aruncat într-un lan de porumb și după trei sau patru luni a fost găsit scheletul. Unul dintre ciobani a recunoscut fapta. Aveam scheletul, aveam autorii și nu știam cine este victima. Am făcut un portret împreună cu stăpânul și soția lui. Am stabilit cam cum arăta persoana și la scurt timp după, pe baza și a informațiilor de la judiciar, coroborate cu portretul nostru, s-a descoperit persoana în cauză”, povestește Mioara Costea.

În încheiere, cei doi polițiști sibieni vă spun un sfat. Dacă, Doamne ferește, treceți printr-o situație neplăcută, chiar dacă totul se petrece în câteva secunde, încercați să țineți minte cât mai multe detalii. Nu știți ce s-ar putea dovedi util pe urmă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

stapanul !?!

Acum 9 ani

Te trec fiori cand realizezi care e gandirea criminalistilor romani in 2015:\"Am făcut un portret împreună cu stăpânul și soția lui.\" Termenul \"stapanul\" e folosit la propriu ca si cum ne-am afla cu vreo trei secole in urma.
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Oieritul este organizat cam la fel ca si acum veo 3 secole. Nu poti sa conduci o stana, chiar si numai cu cateva sute de oi, fara sa fii, intr-adevar, stapan! Stapan in toate acceptiunile cuvantului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus