Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

In Rusia si ursii sunt alcoolici. Doi dintre ei vin in Romania, langa Brasov

Doi urşi alcoolici care au trăit în condiţii dificile în ultimii 20 de ani, în Soci - Rusia, vor fi aduşi la Rezervaţia "Libearty" de la Zărneşti, după ce Asociaţia Milioane de Prieteni şi-a dat acceptul în acest sens, animalele urmând "să fie ţinute la dezalcoolizare, cu o cură de apă minerală".

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, a spus că şi-a dat deja acceptul pentru primirea celor doi urşi din Rusia, însă până la primirea lor efectivă "mai este cale lungă".

"Noi am dat acceptul pentru primirea lor la noi în rezervaţie, însă primirea lor efectivă este foarte departe, pentru că ei trebuie mai întâi confiscaţi de la actualul proprietar şi apoi trebuie ca ţara să le dea drumul. Ei au fost practic descoperiţi în timpul Olimpiadei de la Soci, iar asociaţiile de protecţie a animalelor s-au sesizat şi aşa au luat legătura cu noi şi ne-au întrebat dacă îi primim. Erau ţinuţi în cindiţii mizere, chinuiţi, iar unul este orb...", a declarat Cristina Lapis pentru corespondentul MEDIAFAX.

Ea a spus că este greşit spus că urşii sunt alcoolici, deoarece aceştia nu pot dezvolta o dependenţă faţă de alcool.

"Nu există urşi alcoolici, pentru că ei nu sunt oameni. Şi la noi în România au fost urşi ţinuţi în captivitate lângă restaurante care au primit bere. La fel şi un urs ţinut la o mănăstire. Urşilor le place foarte mult berea. Dar, când vor fi aduşi cei doi urşi din Rusia o să îi ţinem separat, la dezalcoolizare, cu o cură de apă minerală Borsec ca să se liniştească toată lumea", a glumit preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni.

Rezervaţia de la Zărneşti adăposteşte, în prezent, 79 de urşi, iar patru dintre aceştia sunt aduşi din străinătate, unul din SUA, doi din Albania şi unul din Georgia.

Potrivit bbc.com, în această lună, un tribunal rusesc a decis că cei doi urşi - doi masculi - trebuie să fie confiscaţi de la stăpînul lor, care îi ţine într-o cuşcă foarte mică, murdară, în spatele unui restaurant din Soci. Animalele, din care unul este orb, au devenit dependente de alcool, întrucît vizitatorii le-au oferit foarte des astfel de băuturi în ultimii 20 de ani, precizează agenţia de presă Tass.

Decizia tribunalului devine efectivă în martie. În prezent, urşii locuiesc în continuare în aceeaşi cuşcă şi au nevoie de documente de transport care trebuie să fie emise de autorităţile din Soci.

"Ordinul judecătoresc spune că urşii trebuie să fie scoşi de aici, dar nu există niciun loc potrivit în Soci în care să îi plasăm“, a spus Anna Kogan, directoarea Fundatiei Big Hearts, care va coordona transportul, cu ajutorul altor organizaţii care militează pentru protejarea animalelor.

Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, judeţul Braşov, s-a oferit să îi primească pe cei doi urşi din Soci şi să le asigure tratament adecvat pentru dependenţa lor de alcool.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus