Miercuri,
06.07.2022
Innorat
Acum
19°C

FOTO | Secventele ultimei zile de Cupa Davis: Romania – Israel. “The Kid" si Ungur, la inaltime. Victor Cornea, “demonstrativ" sub privirile cuplului prezidential

România a rămas cu o prestaţie imaculată în faţa Israelului şi după ultima zi din confruntarea de Cupa Davis din turul I al Grupei 1 – Zona Euro-Africană. Calificată încă de ieri în turul al doilea, după victoriile pe linie atât la simplu cât şi la dublu, România a jucat astăzi doar pentru palmares. Adrian Ungur şi Marius Copil şi-au câştigat din nou meciurile de simplu şi au încheiat trei zile perfecte, la Sibiu, pentru echipa naţională a României.

Nicio sincopă pentru România în cele cinci meciuri jucate împotriva naţionalei Israelului: 5-0 sec şi un nou pas spre visul “Grupa Mondială”. Însă, până acolo, România trebuie sa treacă de Slovacia, pentru ca mai apoi să întâlnească în barajul Grupei Mondiale un adversar de calibru.

Într-o atmosferă relaxantă, oferită de aerul cald al calificării după doar două zile, Adrian Ungur şi Marius Copil şi-au respectat şi azi blazonul şi şi-au adjudecat partidele în minimum de seturi. Adrian Ungur trecea de jucătorul care împlineşte doar luna aceasta 18 ani, scor 6-4, 6-2, Edan Leshen. Israelian ce l-a înlocuit pe experimentatul Dudi Sela, accidentat la deget încă din prima zi. În timp ce Marius Copil s-a impus şi el fără să se întrebuinţeze serios în faţa numărului 893 ATP, Bar Botzer.

Schimburile lungi, cartea câştigătoare a lui Ungur

Adrian Ungur, prin victoria în faţa tânărului Leshem, a înclinat balanţa meciurilor sale din Cupa Davis spre un bilanţ pozitiv. Dacă înaintea meciului numărul victoriilor era egal cu cel al înfrângerilor, după victoria cu 6-4; 6-2, numărul se prefăcea în 8-7. Debutul de partidă îl surprindea pe piteştean, fiind pus în dificultate de returul extrem de agresiv al lui Leshen, retur ce îi oferea israelianului trei şanse de break. Însă Ungur revenea spectaculos şi le salva pe toate, după ce-şi ridica nivelul de încredere la primul serviciu şi după câteva greşeli neforţate ale israelianului, cu reverul.

Problemele lui Ungur pe propriul serviciu erau doar la început. La 1-1, când urma iar să servească, românul întâmpina aceeaşi inexactitate pe primul serviciu şi din nou trăia periculos. O nouă minge de break salvată şi un nou game pe propriul serviciu tras ca prin urechile acului. Ungur ştia că va trebui să schimbe ceva, pentru a contracara jocul solid pe retur al israelianului. În game-ul şase, la 3-2, Ungur îşi dădea seama că israelianul era vulnerabil în jocul de pe fundul terenului şi că orice punct prelungit ar fi însemnat punct pentru el. Doar că neşansa a făcut ca, după un game maraton, cu opt egalităţi, Ungur să nu izbutească break-ul. Ungur continua să pistoneze acel punct nevralgic al outsiderului şi prelungea cât putea de mult schimburile de pe fundul terenului. Devenise clar pentru Ungur că israelianul nu putea să ducă un ritm susţinut în schimburile lungi. Experienţa românului şi-a spus cuvântul la 5-4, când Leshen servea pentru a rămâne în set. La 40-40, Adi oferea o mostră de agresivitate, trimiţând un retur acolo unde îl durea cel mai tare pe Leshen, în picioare. Tânărul israelian părea buimăcit de nivelul impus de Ungur şi rata un smash la îndemână din zona careului, pe care-l expedia în pântecele fileului. Break şi set, Ungur: 6-4.

Ungur îşi mărea nivelul de joc, punea mult mai multă forţă în retur şi devenea mult mai incisiv de pe fundul terenului, iar soarta meciului părea pecetluită încă din debutul setului doi. Leshen ceda copios, nu mai punea rezistenţă, iar returul solid arătat în primul set devenea o meteahnă de care nu s-a mai putut descotori până la finalul meciului. Ungur se impunea cu 6-4, 6-2.

“The Kid” şi serviciul, din nou la înălţime

Următorul meci i-a pus faţă în faţă pe Marius Copil (168 ATP) şi Bar Botzer (893 ATP). După ce şi-a arătat forţa pe propriul serviciu în primul meci contra lui Dudi Sela, cu cei 31 de aşi expediaţi, cu toţii ne întrebam oare ce bornă va mai atinge “The Kid”. La 23 s-a oprit în partida cu Botzer, însă într-o partidă ce s-a jucat pe regula 2/3 seturi.

Ecuaţia meciului era simplă încă dinaintea partidei: israelianul trebuia să rezistente pe propriul serviciu şi să împingă meciul în tie-break, acolo unde cu puţină şansă să reuşească marea cu degetul. Exact aşa a fost scenariul. După un set în care Botzer şi-a făcut cu brio temele, servind fără sincope şi practicând un joc agresiv, cei doi au intrat serviciu la serviciu la tie-break. Acolo unde a fost aproape de a da lovitura. Ce nu a reuşit să facă pe parcursul setului, făcea în tie-break. Smulgea un mini-break pe serviciul solid al lui Copil şi lua o opţiune serioasă pentru soarta tie-break-ului, 3-1. Doar că din acel moment, serviciul i-a devenit o necunoscută. De cealaltă parte, Copil îşi regăsea cadenţa la serviciu şi loviturile de dreapta năpraznice de pe fundul terenului. Faptul că intra mult în teren îl făcea pe israelian să devină ultradefensiv, iar soarta tie-break-ului nu era greu de anticipat. 7-3 pentru Copil şi stop set.

În setul al doilea, Copil era conştient că odată ce ar fi izbutit un break, nimic nu l-ar mai fi oprit din drumul spre o nouă victorie în meciurile de Cupa Davis. Cel de-al şaptelea din “Salatiera de argint”, din cele zece pe care le-a susţinut în bătrâna competiţie. După doar trei game-uri îi fura serviciul lui Botzer şi lucrurile deveneau simple. Cei nouă aşi expediaţi în setul al doilea aveau să fie suficienţi pentru a proteja avantajul break-ului. Copil închidea meciul cu un as, exact cum l-a şi început. Astfel că “The Kid” mai grava o victorie pe “Salatiera de argint”: 7-6, 6-3.

Meci demonstrativ: Victor Cornea, sub privirile cuplului prezidenţial

Atmosfera destinsă a continuat şi după încheierea meciurilor oficiale din Cupa Davis. Cele trei zile de Cupa Davis, petrecute în Sala “Transilvania” din Sibiu, s-au încheiat cu un meci demonstrativ între sibianul Victor Cornea şi israelianul Edan Leshen. Sub privirile cuplului prezidenţial, părinţilor, apropiaţilor şi ale concetăţenilor săi, sibianul a părut vizibil emoţionat în startul partidei, însă, a reuşit să se reculeagă şi să lase o impresie frumoasă. Odată ce şi-a intrat în mână, a oferit un tenis apreciat de cei prezenţi în Sala “Transilvania”. Meciul terminându-se sub semnul egalităţii, 1-1 la seturi, aşa cum îi stă bine unui meci demonstrativ. Dacă primul set l-a cedat greu la 5-7, în al doilea set Victor s-a impus cu 6-4. Arătând un serviciu solid şi câteva execuţii cu forehand-ul în lung de linie, ce au smuls aplauze.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

terente

Acum 7 ani

adavaru ca sibiu are cel mai bun public din tara si cunoscator de sport ,uitativa pina unde am dus si nationala de baschet ,cu jucatori anonimi si fara valoare era aproape s-a ne calificam
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus