Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Seful diplomatiei germane, cetatean de onoare al Sibiului: ne revansam pentru competentele celor plecati de aici | Foto

Cu avionul defect rămas în Capitală, dar cu un elicopter pus la dispoziție în urma intervenției lui Klaus Johannis, însoțit de acesta din urmă, dar numai până la ”poarta” Primăriei Sibiu, așteptat de o mulțime de personalități ale sașilor, ministrul de Externe al Germaniei, Frank – Walter Steinmeier, a primit luni seara titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sibiu. Înainte de aceasta a participat la vernisarea unei expoziții itinerante dedicată istoriei germanilor din România, iar la finalul zilei a fost alături de sași la sărbătorirea a 25 de ani ai FDGR în România. În cuvântările sale de la Sibiu, ministrul de Externe german a arătat că statul pe care îl reprezintă se simte dator României, în contextul migrației forței de muncă calificate către Germania. Cu câteva zile înainte, la Berlin, Klaus Iohannis a reacționat pe tema acestei migrații, mult mai puțin expusă atenției publice decât migrația sărăciei, spre exemplu.
Cu aproape două ore s-a decalat programul vizitei lui Frank – Walter Steinmeier la Sibiu, după ce acesta a aterizat mai întâi la București, în cursul zilei de luni. Plecarea din Capitală i-a fost amânată de o defecțiune la aeronava cu care a călătorit. ”Îmi cer scuze pentru întârziere și îi mulțumesc domnului președinte că mi-a pus la dispoziție un elicopter al Ministerului Internelor”, a spus la sosirea în Muzeul Brukenthal Steinmeier.

Așteptat de lume multă

În sala unde a fost vernisată expoziția ”Trecut şi prezent al minorităţii germane în România”, oficialul german a fost așteptat de o seamă de personalități: de la fosta vicepreședintă a Bundestagului – Susane Kastner -, la deputatul german Bernd Fabritius, la deputații români Ovidiu Ganț și Vasile Dâncu, la importatorul BMW în România, Michael Horst, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, dar și fostul și actualul episcop al Bisericii Evanghelice CA din România – Christoph Klein, respectiv Reinhart Guib -, fostul și actualul președinte al Consiliului Județean – Martin Bottesch, respectiv Ioan Cindrea – și până la consilierii locali și județeni ai Sibiului.
Ministrul a intrat în Muzeul Brukenthal însoțit de președintele României, Klaus Iohannis, de președintele FDGR, Paul Porr și de directorul Muzeului, Sabin Luca.
”Ideea acestei expoziții datează de ceva vreme și de realizarea ei s-au ocupat reprezentanții FDGR și ai Ambasadei Germaniei în Sibiu. Gândită ca o expoziție itinerantă, are rolul de a atrage atenția asupra acestei minorități germane, de a furniza informații în plus”, a declarat Paul Porr la vernisarea expoziției. Aceasta are drept logo un pod ale cărui piloni formează o inimă stilizată (simbolul FDGR). ”Puntea este simbolul legăturii dintre România și Germania, rol pe care îl are minoritatea germană din România”, a explicat liderul FDGR.

Iohannis: FDGR va rămâne o punte importantă între România și Germania

În cuvântul său de la vernisarea expoziției, președintele Klaus Iohannis a subliniat ”loialitatea și respectul reciproc” care au caracterizat întotdeauna relațiile dintre minoritatea germană și români. ”Comunitatea germană este recunoscătoare poporului român pentru că în ultimii 25 de ani a beneficiat de sprijin consistent pentru păstrarea identității. Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei noastre. Modelul de conviețuire din țara noastră este exemplar, un model de urmat. În acest context, sunt convins că FDGR va rămâne o punte importantă între România și Germania”, a spus Iohannis.
La rândul său, ministrul de Externe german a apreciat munca depusă pentru realizarea expoziției și a remarcat considerația de care se bucură minoritatea germană în România. ”Nimic nu ilustrează mai bine această considerație decât reușita dumneavoastră la alegeri, domnule Klaus Iohannis”, a spus Frank – Walter Steinmeier.

Mesaj pentru Astrid Fodor

După vernisajul din Muzeul Brukenthal, aproape întreaga audiență s-a alăturat personalităților locale care așteptau în curtea interioară a Primăriei ceremonia de înmânare a titlului de Cetățean de onoare al Sibiului ministrul german. La acest eveniment, președintele României nu a mai participat.
Primarul interimar Astrid Fodor a arătat că rațiunea decernării acestui titlu lui Frank – Walter Steinmeier ține de preocuparea acestuia pentru procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, aderare în al cărei proces s-a implicat activ. Totodată, Steinmeier a susținut și candidatura Sibiului la titlul de Capitală culturală europeană. Iar noaptea în care România a devenit membră a UE, iar Sibiul – Capitală culturală a Europei a fost petrecută de Steinmeier la Sibiu, alături de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.
”Dorim ca relațiile cu Germania să se extindă, noi suntem deschiși colaborării. Relațiile dintre Sibiu și Germania au rădăcini adânci în istorie și ne bucurăm că în prezent relațiile economice sunt strânse”, a declarat Astrid Fodor. Ea a fost cea care a citit Laudatio in integrum și i-a decernat ministrului german placheta de Cetățean de onoare, alături de cheile simbolice ale orașului.
”Nu pot decât să vă mulțumesc călduros pentru această distincție care mă onorează. Mă bucur să mă aflu din nou, după opt ani, la Sibiu. Este ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Țin minte că am fost întâmpinat de Klaus Iohannis, pe atunci primar, chiar în această clădire. Atunci mi-a prezentat din planurile și ideile sale pentru viitor. Doamna Fodor, aveți datoria de a continua aceste eforturi”, a spus Steinmeier.

750.000 de euro din Germania, pentru învățământul în limba germană

Ministrul de externe german consideră că după aderarea României la Uniunea Europeană, relațiile între cetățenii români și cetățenii germani s-au îmbunătățit. Această situație este pusă de oficialul german și pe seama plecării masive a sașilor din România. ”Cred că aceste persoane trăiesc acum cu plăcere în Germania și mai cred că acestea reprezintă o punte de legătură între cele două țări”.
Frank – Walter Steinmeier a făcut referire și la fenomenul migrației forței de muncă dinspre România către Germania. ”Când îi invităm pe cetățenii dumneavoastră în Germania nu uităm că ale lor competențe și creativitate vă lipsesc aici, în România. De aceea este în interesul meu ca Germania să aducă o contribuție prin experiența sa în domeniul educațional și în domeniul pregătirii profesionale duale, la perspectivele pe piața muncii, la pregătirea profesională a tinerilor români”, a declarat ministrul german.
Anterior acestei declarații, la Muzeul Brukenthal, Steinmeier a amintit că statul german va sprijini anul acesta învățământul în limba germană din România cu suma de 750.000 de euro.

A doua noapte petrecută la Sibiu

Ultimul punct de pe agenda lui Frank – Walter Steinmeier la Sibiu a fost participarea la manifestarea „25 de ani ai Forumului Democrat al Germanilor din România“, organizată la Sala Thalia. Steinmeier a petrecut noaptea la Sibiu, urmând să plece înapoi către Germania în cursul dimineții de marți.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

marginean

Acum 9 ani

ar fi grozav daca banii dati de Germania s-ar investi in invatamantul profesional dual pentru cadre cu calificare medie de care si Romania si Germania are nevoie, decat sa se investeasca in gradinite si scoli cu limba de predare germana, de care profita numai romanii cu pile care isi dau odraslele la invatat germana pe gratis.
Raspunde

Român din cetate

Acum 9 ani

Care sasi? Care personalitati? ....
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Of, mama ei de traducere, dacă nici la Sibiu nu găsim vorbitori de limbă germană, atunci unde? De ce ar fi în interesul domnului Steinmeier ca Germania \"să aducă o contribuție prin experiența sa în domeniul educațional și în domeniul pregătirii profesionale duale (?), la perspectivele (??) pe piața muncii, la pregătirea profesională a tinerilor români\" ?!
Raspunde

Helmuth Kohl

Acum 9 ani

Te pomenesti ca tu stii germana bine mai joseph(pisleag) cand ,de fapt ,pe natangul analfabet nocturn nu-l inveti nici limba romana corect!
Raspunde

pt ciobenul de la 1

Acum 9 ani

de ce semnaliuzezi ca esti prost?
Raspunde

titi

Acum 9 ani

bai oaie natinga ,eu ce scriu se implinta ,sifon acoperit ,partidu tau care a devalizat tara i-si trage ultima rasuflare ,bai trompeta cautati al-t stapin de pupat in fund ca de-nu trebuie sa-ti cauti un job serios ,s-a vezi cum se transpira pentru bani ,nu gargara si ,ma tot urmaresti la gramaticale si unde trebuie s-a pun virgula ,ba oaie scriu nocturn ca atunci in vine ideile cum s-a va demolez cosmelia ,cripto -comunista si de cumetrie ,bai oaie flambata se vedecita scoala a-i ,tu ca s-a scri cit scriu eu in 5 minuite si s-a fie cu efect i-ti mai trebuie vreo 7-8 diplome de la fabricile [universitati ]din tarapus bine ministru de externe al celui mai pouternic stat din europa si al 3 din lume ,ba in tara noastra trebuie scoli profesionale ,nu de alea de multa gargara ,fa o tura prin tara si vezi ce a produs multele voastrte academi ,si nu ma ocup de gramatica pe care spui ca-o stapinesti ,cred ca un profesor exigent nui te trece clasa 4 ,asa ca mai lassao ca mai este un pic pina in 2016 si veti ajunge fara joburi de pupat stapini de sclavi in fund ,PARCU ASTRA VA ASTEAPTA ,s-au cam rarit din generatia trecuta de vesnici obonati ,
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Băi, titi, tu n-ai altceva mai bun de făcut decât să-ți prinzi mintea cu fraierii? Apropos, \"să-ți cauți\"?? \"s-au cam rărit\"??? Ce dracu, nu te mai recunosc, azi mâine ajungi să scrii corect și-i lași pe fraieri fără comentarii.
Raspunde

@titi-analfabetu\'

Acum 9 ani

~Atunci ini vine ideile~!:)))) mars la munca serioasa papagal analfabet,esti chiar de rasul curcilor bai tembelule...baga pastile colorate si xanax...lasa berea la pet si vodca de cluj!:))))))))))))
Raspunde

@3@6@8

Acum 9 ani

Tulburare clară. Patologie de personalitate multiplă. Ce-mi place când vorbesc unii cu ei însăși. Daqcă o fac și în spațiul public....e super meseriaș. Bravo ! Ține-o tot așa. Poate se mai îmbunătățesc condițiile în spital și nu te mai vedem pe aici.!
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Pregatire profesionala duala= Berufsschule 1 x in der Woche, 4 Tage im Betrieb ( Fachrichtung wie die Schule, bzw. entsprechend dem Berufswunsch/Ziel) mit Vertrag, als bezahlter Lehrling. Bezahlung gestaffelt, nach 1.2.und 3.Lehrjahr, mit der Möglichkeit der Übernahme nach dem Abschluß/Geselleprüfung. Alles klar?
Raspunde

@9, 10

Acum 9 ani

Imbunatatirea spitalelor e valabila ptr voi, clica securista anacronica. Va urmariti scopurile mirsave prin aceste denigrari,mafioti perversi.
Raspunde

cirtita

Acum 9 ani

Nu inteleg ce cauta vasile dincu la intilnire, clujanu asta cind aude de Sibiu ii tremura mustata de frustrare. Voi nu vedeti ca aveti cirtite cu scopuri precise infiltrate intre voi. Sa nu mai zic ca mai e unu care sapa pe interior
Raspunde

@12

Acum 9 ani

Ești bolnav rău de tot.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

11, Nu drăguțule/dragalaso, nu e clar. Berufsschule înseamnă școală profesională (școală de meserii), și nu școala profesională este duală ci sistemul de educație, adică îmbinarea dintre teorie și practică. Cu alte cuvinte, câmpul magnetic nu e totuna cu pășunea magnetică. În orice caz, ce-a ieșit pe românește e un ghiveci fără noimă.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

răspunsul e pentru 10, nu pentru 11.
Raspunde

###

Acum 9 ani

Atâtea plecăciuni pt. fritzi! Și ei nu dau nimic! Dimpotrivă, ne iau dacă pot.
Raspunde

*****

Acum 9 ani

Azi m-a chemat Astrid să-i dau raportul săptămânal. A zis că sunt slab pregătit, postările mele au devenit seci și standardizate, așa că m-am lins pe bot de stagiul din Ucraina cu fete vesele și în tâțele goale, poate o să prind Chișinăul mai pe la toamnă. Tot mai nasol în unitate de când a plecat Klaus la capitală.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus